Quantcast
Channel: ΘΕΩΡΙΗΣ ΕΙΝΕΚΕΝ
Viewing all 213 articles
Browse latest View live

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΕΙΣ ΘΗΡΕΥΤΕΣ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Όπως μας πληροφορεί ο  aliengrip στο άρθρο του Τι είναι οι ερπετοειδείς (πηγή: εδώ) ...
.

Ένα από τα πιο αλλόκοτα είδη που εμφανίζονται στα φαινόμενα που σχετίζονται με τους εξωγήινους είναι οι ερπετοειδείς.

Η πρώτη συνάντηση που είχα με ένα ερπετοειδές ήταν στο δωμάτιό μου, ενώ ο σύζυγός μου ήταν εκτός πόλης. Εμφανίστηκε μπροστά μου σαν μια φωτεινή σιλουέτα μέσα στο σκοτάδι του δωματίου μου. Μετά από πολλές άλλες επισκέψεις ήμουν τελικά σε θέση να τον δω. Η επαφή μου μαζί του συνεχίστηκε για 20 χρόνια μέχρι να βρω έναν τρόπο να το σταματήσω, πράγμα που έγινε πάνω από ένα χρόνο πριν.

Είχα επαφή (γράφει η πηγή) με διάφορα άλλα εξωγήινα είδη από τότε που ήμουν 3 ετών: Το πρώτο είδος ήταν θηλαστικό, και ακολουθήσαν γκρίζοι, υβρίδια γκρίζων και εντομοειδείς. Οι στρατιωτικοί συνεργάζονται με αυτούς, καθώς και με ένα είδος ανθρωποειδών που εμφανίστηκε σε μένα την ίδια στιγμή που είχα συναντήσεις με τους ερπετοειδείς.

Η παρούσα σελίδα θα σας δώσει λίγες πληροφορίες σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους ερπετοειδών και την πιθανή ατζέντα του καθενός. Η έρευνά μου, μέσα από δικές μου εμπειρίες και από τους ανθρώπους στις δικές μου ομάδες υποστήριξης, μου έχουν δείξει ότι υπάρχουν αντιθέσεις εντός των ειδών. Οι επαφές και οι απαγωγές μπορούν να ποικίλουν από είδος σε είδος ανάλογα με την ατζέντα τους, πράγμα που περιπλέκει επιπρόσθετα αυτές τις επαφές.

Μερικοί ερπετοειδείς είναι σε θέση να χειραγωγούν την διάσταση του χρόνου: είναι υπερδιαστασιακοί και μπορούν να επιλέξουν την εξελικτική πορεία τους. Η έρευνά μου πάνω στους κακόβουλους, όπως τους CHUKARA ή όπως ίσως τους έχετε ακούσει ως DRACO, με έχει οδηγήσει να κατανοήσω σε κάποιο βαθμό, αυτό που θέλουν. Πιστεύω ότι οι σωματικές/σεξουαλικές συνευρέσεις μέσω της επιβολής πάνω στους απαχθέντες, εκδηλώνονται διαμέσου του ελέγχου του νου και του φόβου.

Η ψυχική αδρεναλίνη μας τους φαίνεται σαν γλύκισμα, ή είναι σαν ναρκωτικό για αυτούς. Μπορούν να την υποκλέψουν από εμάς όταν μας προκαλούν να νιώσουμε φόβο, να αισθανθούμε πάθος, μίσος, θυμό, ακόμα και όταν μας σκοτώνουν καταβροχθίζοντας τα τελευταία υπολείμματα της ενέργειάς μας, τρεφόμενοι από την αδρεναλίνη μας καθώς αντλείται παντού σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, πάνω στην αγωνία μας να ρουφήξουμε τις τελευταίες ανάσες ζωής.

Οι ερπετοειδείς βρίσκονται εδώ από τις απαρχές του ανθρώπου ή και πιο πριν. Υπάρχουν πολλά αρχαία αντικείμενα που απεικονίζουν τέτοια όντα και ίσως να είναι οι μυθικοί θεοί των αρχαίων πολιτισμών μας. Οι αρχαίοι περουβιανοί μύθοι απεικονίζουν παρθένες σε τελετουργικές ανθρωποθυσίες προς τους θεούς και αυτό το τελετουργικό είναι κοινό σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς.

Στην έρευνά μου έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στις αναμνήσεις από παλαιότερες ζωές κάποιων απαχθέντων, κατά τις οποίες αναφέρουν ότι θυσιάστηκαν στους "θεούς". Ορισμένες συνεδρίες υπνωτικής παλινδρόμησης οδηγούν στην ανάκληση στην μνήμη τελετουργικών ιεροτελεστιών όπου προεξάρχει μια ιερατική φιγούρα.

Οι "θεοί" εμφανίζονται με μορφή ερπετοειδών. Οι παρθένες παραδόθηκαν στους Draco για τη θυσία - βιάστηκαν, ενώ η ενεργειακή αδρεναλίνη τους απορροφήθηκε από αυτές την ώρα που πέθαιναν. Έχουμε διαβάσει για θυσίες παρθένων στα αρχαία κείμενα, τώρα διαθέτουμε περισσότερες από τις ενδεχόμενες μακάβριες λεπτομέρειες.

Κατά την διάρκεια μιας πολύ ιδιαίτερης στιγμής με τον σύντροφό μου, μια διαστασιακή πύλη φάνηκε να ανοίγει από πάνω μας στην οροφή. Ήταν σαν μια πολύ ισχυρή ενέργεια να στροβιλίζεται από πάνω μας. Ένιωσα σαν να απορροφούσαν μέρος αυτής της σεξουαλικής ενέργειας από το σύντροφό μου και μένα. Μάλιστα υπήρξε μια στιγμή που εκείνος κι εγώ, όχι μόνο αισθανθήκαμε την ενέργειά τους, αλλά φάνηκε να προκαλούν στον σύντροφό μου και σ' εμένα μια πολύ περίεργη συμπεριφορά. Μόλις καταλάβαμε τι συνέβαινε ζητήσαμε πνευματική βοήθεια και καταφέραμε να κλείσουμε την πύλη και να σταματήσουμε εκείνη την εμπειρία.

Αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ από τότε. Έχω σταματήσει όλες τις απαγωγές στη ζωή μου και το ίδιο μπορείτε να καταφέρετε και σεις. Συνεχίζω την δουλειά μου με τις ομάδες υποστήριξης για τους ανθρώπους που έχουν αυτές τις εμπειρίες και η ελπίδα μου είναι ότι και αυτοί θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτές τις αρνητικές εμπειρίες και να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, όπως εγώ και πολλοί άλλοι το έχουν καταφέρει.

Όσο αλλόκοτο και αν φαίνεται, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικών που έχουν σχέσεις διαρκείας με τους ερπετοειδείς. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αλλά όντως υπάρχει, και αυτές οι γυναίκες πράγματι βιώνουν έναν ισχυρό δεσμό με εκείνους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι ερπετοειδείς "εραστές" τους. Οι γυναίκες εκμυστηρεύονται ότι είναι το καλύτερο σεξ που έκαναν ποτέ.

Πραγματικά, δεν υπάρχει τρόπος να εξηγηθεί, αλλά η φύση των εμπειριών αυτών μοιάζει να είναι θετική. Αν είναι πραγματικά θετικές ή όχι, κανείς δεν το ξέρει στα σίγουρα. Μερικές γυναίκες συνειδητοποίησαν ότι τα ερπετοειδή δεν στόχευαν στο γενικότερο καλό τους, και ίσως αυτό συμβαίνει επειδή ανακάλυψαν ότι είχαν πέσει θύματα ελέγχου του νου ή χειραγώγησης από την πλευρά των ερπετοειδών.

Ίσως να πρόκειται για ένα παμπάλαιο σύστημα που αναβιώνει στην σημερινή πραγματικότητα, όπως τα Incubi και Succubi (Incubus και Succubus) και άλλοι αρχαίοι σεξουαλικοί μύθοι από την καταγραμμένη ιστορία μας, που ίσως και να μην είναι μύθοι, και ενδεχομένως να ήταν ακόμα και στον κήπο της Εδέμ.

Οι ερπετοειδείς δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολύ ισχυρά όντα, αλλά δείχνουν φαινομενική στοργή. Φαίνεται ότι ακολουθούν τις γυναίκες καθ'όλη την ενήλικη ζωή τους, τις παρακολουθούν και τις προστατεύουν ενώ μερικές φορές φτάνουν να ελέγχουν τις ζωές τους και τις σχέσεις τους με άνδρες. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις που ακόμα αναζητούμε για το γιατί επιλέγονται αυτές οι γυναίκες.

Ποια είναι η σχέση τους με αυτές τις γυναίκες; Μήπως οι γυναίκες εξαπατώνται ώστε να πιστέψουν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι καλό; Είναι απλά ένας άλλος τρόπος για τον έλεγχο της ανθρωπότητας; Δεν έχω αυτές τις απαντήσεις, όμως η έρευνά μου θα συνεχιστεί έως ότου να γίνει γνωστή η αλήθεια. Αυτοί στοχεύουν στο απώτερο καλό μας; Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι εφόσον είναι πράγματι υπαρκτές οντότητες, τότε τι είναι και τι δεν είναι; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα εδώ. Πιστεύω ότι όταν αυτό απαντηθεί τότε θα ξέρουμε πώς να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των ειδών.

Πιστεύω ότι οι κακόβουλοι ερπετοειδείς συνεργάζονται με ένα ολιγάριθμο μυστικό κομμάτι της κυβέρνησής μας. Οι ατζέντες των κακόβουλων και των καλόβουλων ερπετοειδών είναι πολύ διαφορετικές. Είναι πεποίθησή μου ότι μερικά ερπετοειδή βρίσκονται εδώ, επειδή έχουν έναν ισχυρό δεσμό με την ανθρώπινη φυλή. Ίσως να εργάζονται για να απαλλαγούν από το κακό κάρμα από προηγούμενες ενέργειές τους, αλλά φοβάμαι ότι αυτοί είναι η μειοψηφία. Οι περισσότεροι υπηρετούν μόνο τους εαυτούς τους και δεν υπηρετούν κάποιο ανώτερο καλό για τους ανθρώπους. Η ατζέντα τους στοχεύει στον απόλυτο έλεγχο.

Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να είναι η ίδια ομάδα κακόβουλων εξωγήινων που έχουν εργαστεί στα παρασκήνια για να ελέγχουν τον κόσμο μέσω της Αδελφότητας. Η Αδελφότητα ελέγχει σήμερα τον κόσμο, μέσω των τραπεζών, των επιχειρήσεων, και των πολιτικών και νομικών συστημάτων που έχει δημιουργήσει. Η κακόβουλη εξωγήινη ομάδα επιδιώκει να καταλάβει τον πλανήτη μέσω της ανθρώπινης ελίτ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει. Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο δεν μπορούν απλά να κατακτήσουν τον πλανήτη μας με την βία. Ίσως το πλήθος τους να μην είναι αρκετά μεγάλο. Άλλες εξωγήινες φυλές, πιστεύω, προσπαθούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ξυπνήσει, αλλά δεν παρεμβαίνουν στην ελεύθερη βούλησή μας, ενώ η ομάδα των κακόβουλων την επηρεάζουν, όσο της το επιτρέπουμε. Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα χειραγωγηθούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να φοβόμαστε κάποια εξωγήινη εισβολή από το διάστημα.

Οι εξωγήινοι που εργάζονται μέσω της Αδελφότητας δεν θα εισβάλουν από το διάστημα.

Είναι ήδη εδώ.

Βρίσκονταν εδώ από την αρχή.

 


ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

«Υπάρχει ένας μαγικός κόσμος μέσα στον κόσμο,

και ένας μαγικός άνθρωπος μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Ο άνθρωπος βλέπει τον κόσμο

της μεγαλειώδους συσκευασίας,

όμως δεν βλέπει τα υπέροχα περιεχόμενα .

Αλλά αν δει τον μαγικό άνθρωπο μέσα του

τότε ο μαγικός άνθρωπος βλέπει τον μαγικό κόσμο.

Δεν είναι ανύπαρκτος ούτε αόρατος.

Είναι υπαρκτός και ορατός,

Αμα ξέρεις οτι υπάρχει

Και αν ξέρεις να τον βλέπεις...»

Προσπαθώντας να ξεφύγουμε απο την πεζή και άγονη καθημερινότητα που μας περιβάλει, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο για κάτι ανεξήγητο, κάτι ασυνήθιστο, κάτι μαγικό...Το ταξίδι αυτό θα σας πάει σε δρόμους που οδηγούν στο υπερβατικό...Σε έναν κόσμο γεμάτο απο μουσική πλασμένη από τα ξωτικά, περίεργους θορύβους και την μαγεία του υπερφυσικού...σε ένα κόσμο από νεράιδες και ξωτικά...

Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτά. Τα ξωτικά και οι νεράιδες εμφανίζονται κυρίως στην Ιρλανδία, στην Σκωτία και ένα μικρό ποσοστό στην Ελλάδα.

Πολλοί άνθρωποι μας εκμυστηρεύτηκαν περιπέτειες που έχουν ζήσει.

Λοιπόν αυτός ήταν ένας μικρός πρόλογος για την είσοδο στο θέμα μας.

Και να θυμάστε οτι όλα αυτά που διαβάζετε είναι μια Πύλη για την χώρα των ξωτικών....... 

Ας ξεκινήσουμε το μαγευτικό μας ταξίδι κάπου εδώ,.

Κάθε φορά που ακούς τον άνεμο την νύχτα καμπανάκια να χτυπάνε, να είσαι σίγουρος πως ο Φύλακας των Κόσμων είναι εκεί κοντά. Στέκεται, όχι στις πίσω αυλές των σπιτιών, ούτε στα σοκάκια, αλλά «εκεί», κάτω από τα αστέρια, ανάμεσα στην γη και στον ουρανό, ξεκουράζεται ακουμπώντας στην ανεμοδούρα του πιο ψηλού σπιτιού της πόλης.

Έχει δυο σπαθιά μαζί, ένα στο χέρι και ένα στην ζώνη, και έχει και μια κάπα για να πετάει στον άνεμο. Έχει τα μάτια του κλειστά, κανείς δεν ξέρει αν νιώθει τον κόσμο ή απλά τον φαντάζεται.

Το σπαθί του στο χέρι δεν έχει αγγίξει ποτέ αίμα  και ούτε θα το κάνει. Η δουλειά του είναι τελείως διαφορετική: σκίζει τον αόρατο τοίχο ανάμεσα στους κόσμους, φτιάχνει σοκάκια, και σκοτεινα μονοπάτια για να επικοινωνούν  οι δύο κόσμοι και να μπορεί να μπαίνει ο ένας μέσα στον άλλο...

Στην βελανιδιά κάτω από το ερειπωμένο σπίτι, η Κυρά Διάβα, περιμένει κανά περαστικό με τις ώρες...

Αν φανεί κανένας, η κυρά Διάβα του ψιθυρίζει κάτι περίεργα πράγματα στο  αυτί. Άμα εκείνος της απαντήσει, τότε εκείνη του παίρνει την φωνή και χάνεται, μα και αν δεν της δώσει σημασία, η ανάμνησή της θα μείνει για πάντα στο μυαλό του και θα του ψιθυρίζει συνέχεια για όλη του την ζωή...

Μια σπαθιά φτάνει κι οι πηγές γεμίζουν με αερικά και Νεράιδες ...

Μια σπαθιά φτάνει κι τα τρίστρατα γεμίζουν με μικρούς δαίμονες που πειράζουν τους ανθρώπους , με το να τους πετροβολούν μέσα απο τις σκιές...

Μια σπαθιά φτάνει και ο κόσμος δεν θα είναι αυτός που ξέραμε...

Σε κάποιο χωριό της Σαμοθράκης υπάρχει ένα παράξενο μονοπάτι, που όποιος το περπατήσει, όταν έχει φεγγάρι, θα δει έκπληκτος δύο σκιές πάνω στο δρόμο αντί για μία (!)Και μπορείς ακόμα να ακούσεις δύο ανθρώπους να συζητούν ήρεμα ενώ δεν υπάρχει ψυχή γυρω σου...

Η θύελλα που κατεβαίνει  από τις χαράδρες απότομα είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ναυτικών, οι παλιοί ναυτικοί του νησιού ήταν πολύ γενναίοι, γιατί όπως έλεγαν όποιος θυσιάσει στους Καβείρους, δεν πρέπει να φοβάται τίποτα από την θάλασσα. Επίσης η Αρχοντόπετρα είναι ένας όγκος κάτω από την θάλασσα, που «από την κάτω μεριά έχει ζεστά νερά» και οι νησιώτες λένε οτι «άμα θάψεις εκεί νεκρό, τότε εκείνος ξανά ζωντανεύει». 

Ένας άλλος μύθος έχει γεννηθεί στην Μήλο. Πριν πολλά χρόνια όταν ήθελαν οι κάτοικοι της Μήλου να καταλάβουν αν ένα παιδί ήταν αλλαγμένο με ένα παιδί των ξωτικών, το πήγαιναν στο ξωκλήσι της Φανερωμένης και  το αφήναν την νύχτα πάνω στην Αγία Τράπεζα. Άμα γυρνούσαν το πρωί και το βρίσκανε νεκρό, τότε σήμαινε οτι το είχαν πάρει από νεράιδες, αν όμως το έβρισκαν ζωντανό καταλάβαιναν οτι κάτι άλλο έχει το παιδί.

Η Παναγιά η Χελιδονού με το μικρό της σπήλαιο, είναι ένας ακόμα μύθος που μπορέσαμε να βρούμε...Βρίσκεται σε μια πλαγιά στην οποία οι Νύμφες δημιουργούσαν τον κατάλληλο χώρο μεσα σε ένα μικρό σπήλαιο, για να τελούν τελετές σαν τα Νυμφαία. Λεγόταν οτι ο θεός Πάνας χάρισε αυτό το σπήλαιο στην θεά Άρτεμη.Απο την παλιά εποχή πίστευαν οτι στο ρέμα  της Χελιδονούς υπήρχαν  νεράιδες και δράκοι.Κάποτε ενας μοναχός κυνήγησε με ξόρκια τις νεράιδες και τις έκλεισε σε μια σπηλιά οπού κόντευαν να πεθάνουν από πείνα και δίψα.

Οι νεράιδες χάρη σε μια γυναίκα που τις έκρυψε στο πέπλο της κατάφεραν να ξεφύγουν με την μορφή χελιδονιών.

Ετσι προέκυψε η ονομασία της Παναγίας ως Χελιδονού.

Μεγάλη φήμη έχουν και τα χιλιόχρονα πλατάνια της.Το πιο ξεχωριστό δέντρο ήταν εκείνο με την τεράστια κουφάλα στην οποία κατοικούσε ένας δράκος, που βασίλευε στην πυκνή αδιάβατη έκταση του Κηφισού με δέντρα και θάμνους...Μέσα στα χρόνια αυτή η ξεχωριστή ομορφιά καταστράφηκε.Αφού κόπηκαν τα δέντρα στην Κατοχή, χάθηκε κάθε ελπίδα για  την ύπαρξη του των υπερφυσικών κατοίκων του

Λοιπόν τώρα είναι καλύτερα να σας αφηγηθούμε ένα σπουδαίο μύθο, μια ιστορία που έχει περάσει μέσα από τους αιώνες και τη γνωρίζουν γενιές και γενιές...ένα μύθο για την περιοχή μας, την Ιστιαια...και συγκεκριμένα  για το γεφυράκι στον Άγιο. Στο χωριό αυτό λοιπόν υπάρχει ένα γεφύρι στο οποίο κανείς πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Αξίζει να  προσέξει την κρεμαστή καμαρά του και την γαλάζια αγιόπετρα με την οποία έχει δημιουργηθεί. Εκτός από χιλιάδες διαβάτες, έχουν διαβεί και πολλοί αιώνες μα δε το έχουν πειράξει καθόλου. Ούτε τα ορμητικά νερά του ποταμού που το χτύπαγαν μέχρι τα μισά δεν έγιναν αφορμή για κάποιο πρόβλημα. Στέκεται εκεί μόνο του σαν ένας πέτρινος γίγαντας, που δεν φοβάται τίποτα. Ένας γεράκος του χωριού μας μίλησε για την ιστορία του και για το θρυλικό χτισιμό του.

«Τον καιρό που χτίστηκε το γιοφύρι, από κάποιον ξακουστό πρωτομάστορα, ζούσε στο χωριό ετούτο μια πανέμορφη κοπέλα. Ντουμίνα την ελέγαν. Μόλις είχε παντρευτεί , στα δεκαοχτώ,'κείνη τη χρονιά που ρθε ο πρωτομάστορας να βάλει τα θεμέλια του γεφυριού...

Την πρώτη μέρα που έβαζε τα σχέδια ο πρωτομάστορας, κατεβήκαν όλες οι γυναίκες του χωριού, και μέσα σε αυτές και

αυτή, με τις στάμνες να πάρουν νερό. Άστραψε ο τόπος όλος από την ομορφιά, σαν πέρασε δίπλα όπου έστεκε ο πρωτομάστορας, και εκείνος τρελάθηκε απο αυτήν!Την ερωτεύτηκε αμέσως... έμεινε χαραγμένη στο μυαλό του μα και

στην καρδιά του! Όσα μέρη και να γύρισε τέτοια εξωτική ομορφιά δεν είδε πουθένα, σα να βγήκε από παραμύθι, ίδια νεράιδα. Όταν όμως έμαθε πως ήταν παντρεμένη, στεναχωρήθηκε, μαράθηκε! Ζήλεψε και μίσησε τον άντρα της που την

παντρεύτηκε και καταράστηκε άσχημα την μοίρα του να τον βοηθούσε να τη γνώριζε πριν παντρευτεί.

Σύντομα ήταν έτοιμα και τα σχέδια του γεφυριού και ανοίχτηκαν και τα θεμέλια. Το πρωί εκείνο λοιπόν ο πρωτομάστορας

θα  έριχνε το πρώτο θεμέλιο. Και κατά το έθιμο των τότε μαστόρων για να στεριώσει το γιοφύρι έπρεπε να στεριώσουν τον ίσκιο του πρώτου περαστικού ή της πρώτης περαστικιάς που θα περνούσε από εκεί.Έτσι πήραν οι μαστόροι την απόφαση

 και περίμεναν κάποια κοπελιά να πάει για νερό ή για κοπάνισμα για να την φωνάξει ο πρωτομάστορας με μια πρόφαση και να ρίξουν στο θεμέλιο την σκιά της. Έτσι εκείνο το πρωί η Ντουμίνα κατέβηκε στο ρέμα για κοπάνισμα. Αστάλαχτη στο ντύσιμο όπως ήταν όλες τις ώρες, έβαλε τον μπόγο στο κεφάλι της κρατώντας τον με το ένα χέρι, και με το άλλο κρατούσε τον κόπανο και κατηφόριζε προς το ρέμα. Τα φλουριά της μπόλιας της έλαμπαν στον πρωινό ήλιο και αντιφέγγιζαν στο

πανέμορφο πρόσωπο της!

Έτσι καθώς λοιπόν την είδαν να κατεβαίνει οι μάστορες, αναστέναξαν και ύστερα  και έμειναν με ανοιχτό το στόμα για πολλή ώρα! Την είδε και ο πρωτομάστορας και παραλίγο να λιποθυμήσει από την ταραχή του. Από την μια την λυπόταν,

μια τόσο όμορφη κοπέλα να στοιχιώσει το γεφύρι, μα από την άλλη ζήλευε που δεν μπορούσε να την κάνει δικιά του. Μα αυτό πρόσταζε η μοίρα!

Η Ντουμίνα μπήκε μέσα στο κατακάθαρο νερό για να τακτοποιήσει τα πράγματα της... μία ηλιαχτίδα την σημάδεψε και φάνταξε σε όλους σαν μια πανέμορφη κάμαρα γεφυριού. Ο πρωτομάστορας αφού την καμάρωσε που έκανε τόσο επιδέξια την δουλειά της, πήρε το θάρρος και την φώναξε με ένα τόνο λύπης... από τις λέξεις έτρεχαν δάκρυα.. μα αυτό έπρεπε να κάνει.

Καλή κυρά, αν θές παίρνεις το μαντήλι μου, να μου το πλύνεις;  Να χεις καλό...'

Διστακτική στην αρχή αποφάσισε να πάει ρέμα ρέμα να το πάρει. Όταν έφτασε στην άκρη του θεμελίου, από την άλλη μεριά έστεκε ο πρωτομάστορας. Και καθώς έσκυψε να πάρει το μαντήλι, ο ίσκιος της έπεσε πάνω στον πάτο του θεμελιού. Τότε

-πουφ- έριξαν την πρώτη πέτρα, πάνω στην σκιά της. Ο μύθος λέει πως ποτέ η Ντουμίνα δεν πήρε είδηση,γιατί δεν ήξερε από αυτά τα έθιμα των μαστόρων αλλά μέσα στον χρόνο πέθανε. Και επίσης λένε οτι πέθανε την ημέρα που κάναν τα εγκαίνια στο φαρδύ αμαξόδρομο.

Πέθανε απότομα, χωρίς να αρρωστήσει, με το που έκλεισε τα μάτια της.

Και ήταν νέα, μόλις είκοσι, παντρεμένη με ένα παιδί στα σπλάχνα της....αναστατώθηκαν όλοι, όλο το χωριό έκλαιγε! Μα περισσότερο από όλους ο πρωτομάστορας, που δεν είχε φύγει ακόμα από το χωριό, γιατί πίστευε πως αυτός έφταιγε για τον θάνατο της, επειδή την χρησιμοποίησε για να στεριώσει το γιοφύρι στοιχειώνοντάς το. Από τότε, λένε, οτι τα βράδυα βγαίνει το φάντασμά της στο γιοφύρι. Την έχουν δει πολλοί να ανεβαίνει, τα μεσάνυχτα, εκεί ακριβώς που στοιχειώθηκε.  

Ανεβαίνει αργά και στέκεται στο χείλος του γεφυριού αυτού. Φοράει τα καλά της σεγκούνια, και την καλή της φορεσιά. Έτσι όπως έβγαινε στα πανηγύρια τις καλές μέρες. Έτσι όπως την έντυσαν για τον άλλο κόσμο τότε. Λαμποκοπάει ο τόπος λένε όσοι την έχουν δει. Όμως μετά τα μεσάνυχτα εξαφανίζεται σαν σκόνη στον αέρα.

 Ο κόσμος τώρα δεν πιστεύει σε φαντάσματα, μα ο καθένας φοβάται να περάσει από εκεί. Όταν κάποιος περνάει κατ' ανάγκη  λέει από μέσα του το ¨ πάτερ ημών ¨. Άλλοι ωστόσο πέρναγαν τραγουδώντας ή μιλώντας δυνατά, γιατί κάποιος είπε οτι η Ντουμίνα δεν βγαίνει, όταν ακούει δυνατές φωνές. Ίσως  και εσείς να μην πιστεύετε στα στοιχειά ή στα φαντάσματα αλλά είμαστε σίγουροι οτι άμα περάσετε από εκεί θα νιώσετε έναν αόριστο φόβο...

Όσα είπαμε ως τώρα είναι μύθοι για εσάς, όμως σκεφτήκατε ποτέ πως ίσως να μην είναι απλές ιστορίες αλλά μια είσοδος στο ανεξήγητο; Δεν είναι εγωιστικό να σκεφτόμαστε οτι υπάρχουμε μόνο εμείς και κανένας άλλος; Τα ξωτικά και οι νεράιδες και όλα τα αερικά, έχουν και αυτά ένα κόσμο, έχουν λαούς, έχουν χώρες, ακόμα και...μυστικά! Ο καθένας θα ήθελε να εισβάλλει εκεί και μόνο από περιέργεια να μάθει κάτι από αυτά!

...Σίγουρα έχουν τόσα να μας πουν και να μας μάθουν... 

Άμα κοιτάξουμε γύρω μας βλέπουμε διάφορα αντικείμενα που, ενώ είναι άψυχα, καθορίζουν την ζωή μας. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παρά ένας κενός χώρος, τίποτα δεν έχει να μας πει κάτι, τίποτα δεν μας φέρνει στο νου μια ιστορία, μια ανάμνηση....Μια βόλτα στο δάσος ίσως είναι τόσο διαφορετική, κάθε δέντρο έχει να σου ψιθυρίσει κάτι, ένα μύθο, ένα παραμύθι... ακόμα και το πιο μικρό χόρτο έχει και αυτό αξία...αλλά εμείς γιατί δεν το καταλαβαίνουμε;

Ίσως γιατί αρκούμαστε στο έτοιμο, πάντα περιμένουμε να μας φέρουν τα πάντα και δεν ψάχνουμε για τίποτα...

Όταν ο άνθρωπος κόβει ένα δέντρο ή καταστρέφει μια βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία με ιστορίες του τόπου του, με ιστορίες που έχουν ζήσει πρόγονοι του, ποτέ δεν σκέφτηκε οτι άμα κοιτάξει δίπλα του θα δει ένα μικρό πλάσμα, ίσως

όμορφο, ίσως και οχι... ίσως μια νεράιδα μα ίσως και ένα ξωτικό.

Αυτά ζούνε δίπλα μας και ενδιαφέρονται για εμάς, εμείς τους γυρνάμε την πλάτη...μην λέτε όμως ποτέ οτι δεν υπάρχουν , γιατί τότε μια νεράιδα πεθαίνει και ένα ξωτικό αργοπεθαινεί μαζί της.   

Γιατί δεν παίρνουμε λίγη από την μαγεία τους, γιατί δεν πάμε μαζί τους ψηλά στον ουρανό, και μένουμε εδώ κολλημένοι,

κλεισμένοι  στον εαυτό μας? Ας χορέψουμε, ας τραγουδήσουμε, ας περάσουμε καλά μαζί τους... θα είναι τόσο όμορφα...

Δυστυχώς όμως αυτά όλοι μας τα βλέπουμε σαν κάτι φανταστικό, κάτι ανύπαρκτο, κάτι αδύνατον, γιατί απλά δεν θέλουμε να πιστέψουμε σε αυτά...

Τώρα είναι ώρα να γυρίσουμε στους μύθους μας! Λοιπόν, μετά από δουλειά καταφέραμε να βρούμε κάποιους μύθους. Αυτούς τους μύθους μας τους εκμυστηρεύτηκαν άτομα στα οποία έχουν συμβεί τα γεγονότα σε συγγενείς ή πρόγονους τους...

Πριν χρόνια, μας είπε ένας γέρος κοντά 100 χρονών, οτι στα παλιά τα χρόνια, οι άντρες δούλευαν ολημερίς στα χωράφια, το ίδιο και αυτός. Μια μέρα ήθελε να πάει στο χωράφι του πριν φέξει για να οργώσει, μα πρώτα έπρεπε να περάσει από ένα

γεφύρι. Στην άκρη του γεφυριού και στην δεξιά πλευρά υπήρχε ένα πηγάδι πολλών χρόνων. Καθώς το διέσχιζε, είδε μια

κοπέλα να κάθεται στην άκρη, στην αρχή νόμιζε ότι του φάνηκε, μα όταν πλησίασε λίγο κατάλαβε πως δεν έκανε λάθος...

Η κοπέλα με την περίεργη όψη τον αντιλήφθηκε και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χάθηκε από τα μάτια του. Ο γεράκος προτίμησε να μην πει ποτέ αυτό που έζησε, για να μην τον περάσουν για τρελό, μα μόνο ένα είναι σίγουρο, οτι δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Δυό αδέρφια έμεναν μαζί σε ένα σπίτι, στο οποίο σπίτι ύπηρχε ένα δωμάτιο για το οποίο οι γονείς τους είχαν πει να μην το ανοίξουν ποτέ, γιατί το περιεχόμενό του θα γινόταν λόγος για να μαλώσουν άσχημα τα παιδιά. Όταν πέθαναν οι γονείς τους, τα παιδιά αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό το δωμάτιο για να δουν τι περιείχε, αφού πρώτα υποσχέθηκαν μεταξύ τους να μην μαλώσουν πότε για αυτό.Όταν μπήκαν, αντίκρισαν έναν άδειο χώρο, με μόνο ένα πορτραίτο σ' έναν τοίχο. Το πορτραίτο μιας νεράιδας. Ήταν όμορφη πολύ, με τα χρυσά μαλλιά της να λούζουν τους ώμους της, και τα μάτια της να είναι σαν την πανσέληνο που μαγνητίζει την παλίρροια την νύχτα. Τα αγόρια τυφλώθηκαν από την ομορφιά της και έβαλαν σκοπό της ζωής τους να την κάνουν δικιά τους. Όμως, τσακώθηκαν ποιός θα την έπαιρνε, και έτσι αποφασίσαν να την βρουν και να την αφήσουν να επιλέξει αυτή! Το όνομα της ήταν Πάτρα Κυούρτα Λεμονιά. Σαν αερικό που ήταν, ξεγλιστρούσε, μα ήθελε να δει πιο από τα δύο αδέρφια ήταν το καλύτερο. Η νεράιδα επέλεξε τον μικρότερο, γιατί αποδείχτηκε ο πιο όμορφος και άξιος της αγάπης της κι έτσι έγινε το ταίρι της. Ο μεγαλύτερος έψαξε μια καλύτερη τύχη και έγινε και αυτός ευτυχισμένος, μα ποτέ δεν έφυγε από το νου η μορφή της, η ομορφιά και η χάρη της!

Οι παλιές ιστορίες λένε πως κάποτε ο κόσμος των ξωτικών και τον ανθρώπων ήταν ένας και αδιαίρετος, αλλά κάτι προέκυψε και διαιρέθηκε στα δύο, κι απο τότε  ο καθένας τους ζει στο δικό του μέρος . Και αν δεν υπήρχαν εκείνα τα μικρά μονοπάτια που συνδέουν τους δύο κόσμους, πιθανόν δεν θα είχαμε ούτε τις μαγευτικές τους ιστορίες ή τα ίδια να έρχονται σε εμάς και να κάνουν σκανταλιές. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι θύρες που συνδέουν τους δύο κόσμους, θα χάναμε το πιο γλυκό και μαγευτικό κομμάτι των ονείρων μας.   

Λοιπόν, και τι θα γινόταν αν υπήρχε έρωτας ανάμεσα σε μια νεράιδα και ένα άλλο ξεχωριστό ον; Αυτή είναι μια καλή αφορμή για να γράψουμε ένα μύθο για μια αγάπη που δεν στέριωσε ποτέ.... μια αγάπη ανάμεσα σε μια νεράιδα και έναν άγγελο...

Κάποτε υπήρχε μια νεράιδα, μια νεράιδα καταδικασμένη στην ομορφιά της,ένα πλάσμα που δεν είχε δικαίωμα να αγαπήσει αυτόν που θα επέλεγε. Μια μέρα ο Θεός έστειλε έναν άγγελο στον κόσμο τους για να δώσει ένα μήνυμα στην βασίλισσά τους. Ο άγγελος αντίκρισε την πανέμορφη νεράιδα και ένας μεγάλος έρωτας γεννήθηκε.

Η νεράιδα τον αγάπησε πολύ, μα και ο άγγελος την ερωτεύθηκε τρελά. Όμως δυστυχώς αυτός ο έρωτας δεν μπόρεσε να στεριώσει, γιατί οι άγγελοι δεν έχουν δικαίωμα στην αγάπη, και οι νεράιδες δεν έχουν δικαίωμα να αγαπήσουν άλλο ον εκτός από την φύση τους. Ο άγγελος από την θλίψη του έχασε την λάμψη του κι ο Θεός, όταν τον είδε, κατάλαβε οτι κάτι έχει και τον άφησε να του μιλήσει. Ο άγγελος του εξήγησε πως ένιωθε και ο Θεός αποφάσισε να πάρει τα φτερά από τον άγγελο και να τον αφήσει να την βρει και να μείνει μαζί της. Ο άγγελος δέχτηκε αμέσως και με μεγάλη χαρά πήγε να βρει την νεράιδα του. Όμως δυστυχώς η νεράιδά του είχε πεθάνει επειδή δεν μπορούσανε να είναι μαζί. Από την θλίψη της, της ΄πέσαν τα φτερά και μαρμάρωσε. Ο άγγελος δεν πρόλαβε ποτέ να της πει οτι μεταμορφώθηκε σε ον της φύσης της και οτι μπορούσαν να είναι μαζί.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι επίσης για το Φως την νύχτα στον κόσμο των νεράιδων και των ονείρων...υπάρχουν ποιήματα  επίσης, ένα από τα οποία μπορέσαμε να βρούμε:              

                                                              ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

                                                             Απομακρύνεται η Νεράιδα

                                                                Τα φτερά της είναι φως

                                                          Η σκιά της στοιχιωμένο γλυκό

                                                                 Βουτάει μες΄ την νύχτα

                                                    Με νύχια πύρινα αρπάζει το σκοτάδι

                                                             Μην της αγγίξεις τα φτερά

                                                             Γιατί η Νεράιδα του φωτός

                                                                    Στα όνειρα πετάει

                                                       Στο σεληνοφώς λικνίζεται λαμπρή

                                                     Αστρόσκονη στο διάβα της οι δρόμοι

                                                           Τοξεύει με βέλη φωτεινά

                                                    Στο βάλτο, στο λόφο και στο σύδεντρο

                                                 Στα δαχτυλίδια του σταριού στα χωράφια

                                                          Και στις μισάνοιχτες πόρτες

                                                             Μετέωρη στον άνεμο

                                                     Και στη σπηλιά του μαύρου βράχου

                                                     Στους θρύλους ήμουν μόνος μου

                                                           Των ονείρων καβαλάρης

                                                   Κανείς δεν ακούει τις ιστορίες μου

                                                         Που τις διηγούμαι μονάχος

                                                         Γιατί η Νεράιδα του φωτός

                                                                Στα όνειρα πετάει           

Ποτέ δεν φανταστήκατε τον εαυτό σας ξεχωριστό; Ίσως δεν πιστεύετε σε αυτά τα πλάσματα επειδή νομίζετε οτι δεν είστε ξεχωριστοί, αλλά αυτά είναι. Όμως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, ο καθένας μας έχει μια διαφορά οχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, φτάνει να ψάξουμε καλά για να τις βρούμε.Λοιπόν είναι ώρα να κλείσουμε, και μην ξεχάσετε ποτέ(!)οτι και αυτά τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στον κόσμο μας, όπως και εμείς στον δικό τους.

Είναι πάντα δίπλα μας, εμείς δεν τα βλέπουμε. Ίσως αν κοιτάξουμε καλύτερα, να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και να σταματήσουμε να αδιαφορούμε για όλα! Μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα, και να μην αφήσουμε ποτέ να χαθούν οι μύθοι και οι παραδόσεις μας, γιατί αξίζουν να τις κρατάμε ζωντανές και να τις περνάμε από γενιά σε γενιά!

Ευχαριστούμε :

Τις ιστοσελίδες που μας βοήθησαν να βρουμε πληροφορίες

Τα βιβλία

Και τα άτομα που μας έδωσαν καταθέσεις για μύθους και ιστορίες του τόπου μας (Αγγελική Ανέστη & Σοφία Μουστάκα & Γεωργία Παπαδοπούλου)

Αγγελοπούλου Θεοδώρα

Παπανδρέου Φωτούλα

Σαμαρά Μυρσίνη

Χατζη Παναγιώτα

 

Πηγή Κειμένου http://gym-istiaias.eyv.sch.gr/mathites/neraides.htm.

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΥΤΕΣ ΦΩΤΟ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ

$
0
0
.
.
.
.
Fantasy Sexy Photoshop Art
.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

$
0
0
. . . . . . > . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΦΤΕΡΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΑΤΡΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΑΛΟΓΑ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Κι όπως μας πληροφορεί ο πάντα «έγκυρος» Απολογητής εδώ: http://www.apologitis.com/gr/ancient/kentayroi.htm.

.

ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας συχνά αναδύονται, θα λέγε κανείς, παρουσίες αινιγματικές, όπως για παράδειγμα εκείνη του Μινώταυρου, οι οποίες δεν συνάδουν μι την αισθητική των αρχαίων Ελλήνων και ξινίζουν κάθε μελετητή, προκαλώντας παράλληλα πολλά ερωτήματα για την υπόσταση και την καταγωγή τους. Μια από τις αινιγματικές παρουσίες του αρχαίου ελληνικού μύθου είναι εκείνη των Κενταύρων, των ανθρώπωναλόγων, που φέρονται να κατοικούσαν κυρίως στο Πήλιο της Μαγνησίας. Μισοί άνθρωποιμισοί άλογα, δεν εξοβελίσθηκαν σε σκοτεινά υπόγεια, όπως ο άνθρωποςταύρος της Κρήτης, αλλά συχνά απέκτησαν ιδιάζουσα θέση ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες  ημίθεους και ήρωες, αναλαμβάνοντας ακόμα και αυτό τον ρόλο του παιδαγωγού τους, όπως ο Κένταυρος Χείρων.

Αριστερά: Ο Κένταυρος Χείρων (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 24)

Δεξιά: Λαπίθης & Κένταυρος (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 24)

H αρχαία ελληνική μυθολογία διακρίνεται για την ιδιαίτερη τάση της προς τον ανθρωπομορφισμό, καθώς και για την υπερανεπτυγμένη αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας, η οποία την διακρίνει, όπως εξάλλου και ολόκληρη την ελληνική σκέψη και αισθητική. Ωστόσο, ανάμεσα στις ανθρωπόμορφες εικόνες των ολύμπιων θεών, των ημίθεων και των ηρώων, των οποίων η εμφάνιση αγγίζει την τελειότητα, αναφαίνονται και κάποιες αλλόκοτες μορφές, που αποτελούνται από συνθέσεις μελών του ανθρώπινου, κατά βάση, σώματος και άλλων εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Κένταυροι, σε κάποιους από τους οποίους μάλιστα, όπως ο Χειρών, η ελληνική μυθολογία επιφύλαξε εξέχοντα ρόλο. Τι ήταν, άραγε, αυτά τα περίεργα πλάσματα, τα μισά άνθρωποιμισά άλογα, που έγιναν δεκτά με τόση φυσικότητα από τον λάτρη του κάλλους και της αρμονίας αρχαίο Έλληνα; Ήταν απλώς δημιουργήματα της φαντασίας ή είχαν και κάποια ιστορική παρουσία σε μια δεδομένη στιγμή; Από πού προέρχονταν και ποια ήταν η αληθινή τους φύση; Μήπως επρόκειτο για αμιγώς συμβολικές μορφές, και αν ναι, τότε τι συμβόλιζαν; Οι απόψεις για τους Κενταύρους, για το αν υπήρξαν πράγματι κάποια στιγμή στο ιστορικό προσκήνιο, καθώς και για την πραγματική φύση και καταγωγή τους ποικίλλουν. Αφού εξετάσουμε αναλυτικά τις μαρτυρίες που μας παρέχει η μυθολογία για την παρουσία τους, θα δούμε στη συνέχεια πώς τέτοια περίεργα πλάσματα κατάφεραν να εισδύσουν στην ελληνική μυθολογία.

ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ

Αριστερά: Ο Κένταυρος Χείρων διδάσκει στον Αχιλλέα τοξοβολία (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 26)

Δεξιά: Ο Κένταυρος Χείρων με τον Ασκληπιό σε μαρμάρινο ανάγλυφο (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 26)

Κάτω: Ο Πηλέας φέρνει τον μικρό Αχιλλέα στον Κένταυρο Χείρωνα. Παράσταση από μελανόμορφο αγγείο. (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 26)

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Κένταυροι ήταν μια φυλή «τερατωδών» υπάρξεων, οι οποίες είχαν ανθρώπινο κεφάλι, κορμό και χέρια, ενώ από τη μέση και κάτω είχαν αλογίσιο σώμα. Κατοικούσαν κυρίως στα δάση του ό ρους Πηλίου της Μαγνησίας, στην αρχαία Θεσσαλία, όπου ζούσαν σε σχεδόν άγρια κατάσταση. Φημολογείται ότι κατάγονταν από τον Ιξίονα, γιο του Φλεγύα, βασιλιά των Λαπίθων. Ο μύθος λέει πως εκείνος δίνοντας δείγματα του κακού χαρακτήρα του είχε δολοφονήσει με δόλο τους γονείς της συζύγου του. Κατόπιν προσέφυγε στον Δία, ο οποίος και δέχθηκε να τον εξαγνίσει από το μίασμα των φόνων που τον βάρυνε. Ο βασιλιάς των θεών, μάλιστα, τον συμπάθησε τόσο, ώστε τον κάλεσε σε θεϊκό γεύμα στον Όλυμπο, όπου ο Ιξίων μέθυσε και, παραγνωρίζοντας τη θεϊκή τιμή που του αποτιόταν, θέλησε να αποπλανήσει την Ήρα και να συνευρεθεί μαζί της. Υπέθετε ότι και αυτή θα συναινούσε στις ορέξεις του και ότι θα εκμεταλλευόταν δεόντως την ευκαιρία προκειμένου να εκδικηθεί τον Δία για τις συχνές απιστίες του. Ο Ζευς, όμως, μαντεύοντας τις προθέσεις του Ιξίονα, έδωσε σε ένα σύννεφο τη μορφή της συζύγου του και ο Ιξίων, υπερβολικά μεθυσμένος, δεν κατάλαβε την απάτη με αποτέλεσμα να συνευρεθεί με το σύννεφο Ήρα. Ο Δίας τον συνέλαβε επ' αυτοφώρω και τότε πρόσταξε τον Ερμή να τον μαστιγώσει ανηλεώς έως ότου εκείνος επαναλάβει τη φράση: «Πρέπει να τιμάμε τους ευεργέτες μας». Κατόπιν τον έδεσε σε έναν πύρινο τροχό που περιστρεφόταν αέναα στον ουρανό. Η ψεύτικη Ήρα μετά τη συνεύρεση της με τον Ιξίονα ονομάσθηκε Νεφέλη (σύννεφο) και γέννησε το απόβλητο παιδί αυτής της επαφής, που ήταν ένα δίμορφο ον, το οποίο έλαβε το όνομα Κένταυρος. Εκείνος μεγαλώνοντας συνευρέθηκε με τη σειρά του με τις φοράδες της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να γεννηθούν οι αλογοκένταυροι, με το τετράποδο, αλογίσιο σώμα από τη μέση και κάτω και ανθρώπινο από τη μέση και πάνω.

Γνωστοί οι Κένταυροι έγιναν κυρίως από τη διαμάχη τους με τους γειτονικούς τους Λαπίθες, με τους οποίους τους χώριζε μια βαθιά έχθρα, μολονότι μυθολογικά είχαν την ίδια καταγωγή, από τον προγονό τους Λαπίθη βασιλιά Ιξίονα. Όταν ένας άλλος βασιλιάς των Λαπίθων, ο Πείριθος, τους κάλεσε στον γάμο του με την Ιπποδάμεια, εκείνοι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τον εαυτό τους και, αφού πρώτα μέθυσαν από το πολύ κρασί, που για πρώτη φορά γεύονταν, ακολούθησαν το παράδειγμα του προγόνου τους Ιξίονα και, προσβάλλοντας τον υψηλό τους οικοδεσπότη, προσπάθησαν να ασελγήσουν στη νύφη του, καθώς και στα νεαρά αγόρια που παρευρίσκονταν στον γάμο. Περιγράφοντας αυτή τη συμπεριφορά τους ο μύθος αφ' ενός καταδεικνύει πως ήταν γνήσιοι απόγονοι του Ιξίονα, αφού μιμούντο επακριβώς τις πράξεις του και αφ' ετέρου αφήνει εντέχνως να διαφανεί η ημιάγρια κατάσταση στην οποία ζούσαν οι Κένταυροι. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ακολούθησε μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων, η οποία διήρκεσε μέχρι τη νύκτα και στο τέλος της οποίας οι Κένταυροι νικήθηκαν κατά  κράτος. Βοηθός των Λαπίθων σε αυτό τον πόλεμο στάθηκε ο Αθηναίος βασιλιάς Θησέας, ο οποίος μετά την νικηφόρο για τον ίδιο και τους συμμάχους του έκβαση της μάχης οδήγησε τους Κενταύρους στη χώρα των Αιθίκων,  μια περιοχή κοντά στο όρος Πίνδος, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν το Πήλιο. Εκείνοι όμως ανασυγκρότησαν γρήγορα τις δυνάμεις τους και εισέβαλαν στην περιοχή των Λαπίθων, τους νίκησαν και τους κατέσφαξαν, αναγκάζοντας όσους επέζησαν να εγκατασταθούν στη Φολόη της Ήλιδας, κοντά στον Μαλέα.

Το μαρτύριο του Ιξίονα από τον οποίο κατάγονται οι Κένταυροι (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 27)

Το περιστατικό αυτό της κτηνώδους ασέλγειας που προαναφέραμε δεν είναι το μόνο, αφού οι Κένταυροι στις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας φέρονται ως αναμεμιγμένοι σε ένα πλήθος αποπειρών βιασμού, όπως εκείνοι της Αταλάντης ή της Δηιάνειρας από τον Κένταυρο Νέσσο. Ο συγκεκριμένος Κένταυρος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο γιος του Ιξίονα. Πολέμησε εναντίον του Ηρακλή στη Φολόη, αλλά γλύτωσε τον θάνατο. Κάποια ημέρα συναντώντας ξανά τον ήρωα με τη σύζυγο του Δηιάνειρα αποπειράθηκε να την δώσει, κατά τη συνήθεια των Κενταύρων. Ακολούθησε αγώνας μεταξύ του Νέσσου και του ημίθεου, κατά τον οποίο ο Κένταυρος πληγώθηκε θανάσιμα. Πεθαίνοντας άφησε ένα φίλτρο στη Δηιάνειρα, λέγοντας της πως, εάν εμπότιζε με αυτό τα ρούχα του Ηρακλή, εκείνος θα την αγαπούσε παράφορα. Πιστεύοντας στα επιθανάτια λόγια του, η Δηιάνειρα έκανε ό,τι της είχε προτείνει εκείνος με αποτέλεσμα να θανατώσει τον Ηρακλή, αφού το φίλτρο στην πραγματικότητα ήταν δηλητήριο. Μετανοημένη για ό,τι είχε συμβεί, αυτοκτόνησε και η ίδια. Η απόπειρα βιασμού του Κενταύρου Νέσσου κατά της Δηιάνειρας θυμίζει τις ακόλαστες σκηνές στους γάμους του Πειρίθου, τις οποίες προαναφέραμε και στις οποίες επενέβη ο Θησέας (ο Αθηναίος Ηρακλής), για να σώσει την Ιπποδάμεια από την επίθεση του Κενταύρου Ευρυτίωνα.

Αριστερά: Μωσαϊκό Ρωμαϊκής εποχής, που απεικονίζει δύο θηλυκούς Κενταύρους να στέφουν την Αφροδίτη (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 28)

Δεξιά: Ο Κένταυρος Νέσσος επιτίθεται στην Δηιάνειρα. (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 28)

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθολογία, οι Κένταυροι σχετίζονται άμεσα με τον θάνατο του ήρωα, όπως μόλις είδαμε, αλλά αναφέρονται και σε αρκετά περιστατικά που έχουν σχέση με τον Ηρακλή και τους άθλους του. Ο ημίθεος βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτούς και τους κατατρόπωσε. Χαρακτηριστική είναι η διήγηση με τον Κένταυρο Φόλο, ο οποίος διαβιούσε στη Φολόη της Πελοποννήσου και ήταν γιος ενός Σειληνού και μιας νύμφης που κατοικούσε σε δένδρο φλαμουριάς. Όταν ο ήρωας πήγαινε να σκοτώσει τον Ερυμάνθιο κάπρο, ο Φόλος τον φιλοξένησε στη σπηλιά του και του παρέθεσε γεύμα με ψητό κρέας, ενώ ο ίδιος προτίμησε το ωμό. Ο Φόλος με την προτροπή του ήοωα τόλμησε να ανοίξει και να γευθεί το πιθάρι με το κρασί που φύλαγε στη σπηλιά του και το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, αποτελούσε κοινή περιουσία όλων των Κενταύρων, την οποία είχαν κληρονομήσει από τον Διόνυσο τέσσερις γενεές νωρίτερα. Τότε όμως οι άλλοι Κένταυροι, που οσμίσθηκαν το κρασί, επέδραμαν με τεράστιους βράχους, με κορμούς ελάτων, με δαυλούς και με τσεκούρια εναντίον της σπηλιάς του Φόλου. Ο Ηρακλής, υπερασπιζόμενος τον Κένταυρο που τον φιλοξενούσε, πολέμησε τους επιδρομείς και τους αντιμετώπισε με έναν καταιγισμό από αναμμένα κάρβουνα, τα οποία εκτόξευσε εναντίον τους. Στην πρώτη μάχη σκοτώθηκαν οι Κένταυροι Άγχιος και Άγριος και τότε η μυθική γιαγιά τους, η Νεφέλη, για να γλυτώσει τους υπόλοιπους, έριξε μια δυνατή βροχή. Αποτέλεσμα ήταν να χαλαρώσει η χορδή στο τόξο του Ηρακλή και να μην έχει ευστοχία και το έδαφος να γλιστρά τόσο, ώστε ο ήρωας να μην έχει ευστάθεια. Ο Ηρακλής, όμως, παρόλα αυτά κατάφερε να σκοτώσει και άλλους Κενταύρους, μεταξύ των οποίων τον Ορείο και τον Υλαίο. Τότε οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή και κατέφυγαν στον Μαλέα, όπου βρισκόταν ο βασιλιάς τους, ο περίφημος Χειρών, διωγμένος από τους Λαπίθες. Σε αυτή τη μάχη πληγώθηκε κατά λάθος από ένα βέλος του ημίθεου Ηρακλή και ο ίδιος ο σοφός Κένταυρος Χειρών, για τον οποίο θα μιλήσουμε εκτενέστερα στη συνέχεια.

Μετά από αυτή τους την ήττα οι Κένταυροι διασκορπίσθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Κάποιοι υπό την αρχηγία του Ευρυτρίωνα μετέβη σαν στη Φολόη, άλλοι με τον Νέσσο στον ποταμό Εύηνο, κάποιοι άλλοι έμειναν στα όρη του Μαλέα, ενώ ορισμένοι ταξίδευσαν στη Σικελία, όπου τους εξολόθρευσαν οι Σειρήνες. Η παρουσία των Κενταύρων στον Μαλέα στηρίζεται στην τοπική παράδοση που προαναφέραμε και σύμφωνα με την οποία εκεί γεννήθηκε ο Σειληνός, πατέρας του Κενταύρου Φόλου. Κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στην Ελευσίνα, όπου ο Ποσειδώνας τους έκρυψε μέσα σε έναν μεγάλο βράχο. Η παρουσία τους στην Ελευσίνα, όπου ο Ποσειδώνας τους έδωσε καταφύγιο κρύβοντας τους ουσιαστικά στο βουνό, υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι χορευτές με ξύλινα άλογα λάμβαναν μέρος στην εορτή του ιερού γάμου στα Ελευσίνια μυστήρια αναπαριστώντας με τελετουργικό τρόπο αυτό ακριβώς το μυθολογικό γεγονός.

Αριστερά: Απαγωγή της Δηιάνειρας  (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 29)

Μέσο: Κενταυρομαχία  (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 29)

Δεξιά: Ο Ηρακλής φονεύει τον Κένταυρο Νέσσο (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 29)

Η διαμάχη μεταξύ Ηρακλή και Κενταύρων συνεχίσθηκε και ο ήρωας σκότωσε μερικούς ακόμα, όπως τον Ομαδό από την Αρκαδία, που ήθελε να βιάσει την Αλκυόνη, αδελφή του Ευρυσθέα. Ο Κένταυρος Φόλος δεν είχε καλύτερη τύχη, αφού ασχολούμενος με την ταφή των συγγενών του άρχισε να περιεργάζεται ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή, με αποτέλεσμα να τρυπηθεί κατά λάθος και να πεθάνει επιτόπου. Μόνο τότε ο Ηρακλή διέκοψε την καταδίωξη των Κενταύρων και επέστρεψε στη Φολόη για να θάψει τον Κένταυρο με μεγάλες τιμές.

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΧΕΙΡΩΝ

Ο φόνος του Κενταύρου Νέσσου (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 30)

Ο Κένταυρος Χείρων ήταν ο πιο σοφός μεταξύ των Κενταύρων και γνώριζε την τέχνη των ιαματικών βοτάνων, ενώ επιδιδόταν και στο κυνήγι και τη μουσική. Είχε θεϊκή καταγωγή, αφού, κατά μια μυθολογική εκδοχή, ήταν νόθος γιος του Κρόνου, ο οποίος συνευρέθηκε με την κόρη του Ωκεανού Φιλύρα. Ο Κρόνος συνελήφθη επ' αυτοφώρω από τη σύζυγο του Ρέα και τότε, για να διαφύγει, μεταμορφώθηκε σε επιβήτορα ίππο και έφυγε καλπάζοντας, αφήνοντας τη Φιλύρα να γεννήσει το μισό άνθρωπο μισό άλογο παιδί της, που δεν ήταν άλλο από τον Κένταυρο Χείρωνα. Η Φιλύρα  η οποία αισθανόταν απέχθεια για το τέρας που έπρεπε να θηλάζει, παρακάλεσε τους θεούς να την μεταμορφώσουν σε οτιδήποτε άλλο προκειμένου να γλυτώσει και έτσι έγινε φλαμουριά.

Μεγαλώνοντας ο Κένταυρος Χείρων απέκτησε μεγάλη φήμη ως ιατρός, επιστήμων και μάντης, αφού με τα άνθη της φιλύρας (κοινώς φλαμουριάς) θεράπευε ασθενείς, ενώ κόβοντας σε μικρές λωρίδες τον εσωτερικό της φλοιό τον χρησιμοποιούσε για να μαντεύει. Φημολογείτο ακόμη ότι δάσκαλος του Χείρωνα ήταν ο ίδιος ο Απόλλων. Η φήμη του Κενταύρου Χείρωνα ως ιατρού και μάντη εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, ενώ το όνομα του εμφανίζεται σε πολύ πρώιμες θηραϊκές επιγραφές στους βράχους του νησιού. Σοφός και αγαθός εκ φύσεως, ήταν ανεκτίμητος φίλος των ανθρώπων, αφού σε αυτόν προσέτρεχαν προκειμένου να θεραπευθούν. Σε ένα αρχαίο αγγείο παριστάνεται φορώντας έναν μανδύα σκεπασμένο με άστρα, κρατώντας ένα ξεριζωμένο δένδρο, έχοντας τα θηράματα του κυνηγιού του στο πλάι του και συνοδευόμενος από τον σκύλο του.

Ο Χείρων ήταν εκείνος που βοήθησε και υπερασπίσθηκε τον Πηλέα και που ανέθρεψε και μόρφωσε ένα πλήθος θεϊκών και ηρωικών προσώπων, όπως τον Αχιλλέα, τον Ιάσονα, τον Ασκληπιό, τον Ηρακλή και τον Αινεία. Ο Απόλλων ο ίδιος μετέφερε το βρέφος Ασκληπιό μετά τη θανάτωση της μητέρας του Κορωνίδας στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος τον ανέθρεψε και του μετέδωσε τις θεραπευτικές του γνώσεις και την τέχνη του κυνηγιού. Ο Ασκληπιός, μάλιστα, απέκτησε τέτοια ικανότητα στο να θεραπεύει ασθενείς, ώστε θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής. Σύμφωνα πάντοτε με τον μύθο, ο Δίας του χάρισε την αθανασία. Τη μορφή του Ασκληπιού που κρατά το θεραπευτικό φίδι ο Ζευς την τοποθέτησε ανάμεσα στα άστρα, όπως και του δασκάλου του Κενταύρου Χείρωνα. Ωστόσο, παρά τη σοφία που τον διέκρινε και την οικειότητα του με τους ανθρώπους, στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων ο Κένταυρος Χείρων παρέμεινε ένας άγριος κυνηγός και μια σκοτεινή θεϊκή μορφή.

Οι Κένταυροι της Μαγνησίας και οι Θεσσαλοί της Ιωλκού φαίνεται ότι ήταν δεμένοι με εξωγαμική συμμαχία: από εδώ δικαιολογείται και η άποψη ότι η σύζυγος του Πηλέα ίσως να μην ήταν η θεά Θέτις, αλλά η κόρη του Κενταύρου Χείρωνα. Όταν η Θέτις εγκατέλειψε τον Πηλέα, εκείνος ανέθεσε την ανατροφή του γιου τους Αχιλλέα στον Κένταυρο Χείρωνα, στο Πήλιο. Ο Χείρων, σύμφωνα με τον μύθο, έτρεφε τον Αχιλλέα με εντόσθια λιονταριών και αγριόκαπρων και με μεδούλι άρκτων, για να γίνει γενναίος, ή, σύμφωνα με άλλους, με μέλι από κερήθρα και μεδούλι ελαφιού, για να τρέχει γρήγορα. Εκείνος τον εισήγαγε στην τέχνη της ιππασίας, του κυνηγιού, του αυλού και της ιατρικής. Ο νεαρός ήρωας ήταν, μάλιστα, τόσο επιδεκτικός σε όσα του δίδασκε ο Κένταυρος, ώστε σε ηλικία έξι ετών έσυρε τον πρώτο του αγριόχοιρο στη σπηλιά του Χείρωνα.

Ο Χείρων, λόγω της θεϊκής καταγωγής του, ήταν αθάνατος, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, ο Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των Κενταύρων, προκειμένου να υπερασπισθεί τον φίλο του Φόλο, πλήγωσε κατά λάθος με δηλητηριασμένο βέλος στο πόδι τον γέρο σοφό. Ο ημίθεος λυπήθηκε πάρα πολύ για τον τραυματισμό του γέροντα φίλου του και προσπάθησε να τον θεραπεύσει ο ίδιος με φάρμακα τα οποία του υποδείκνυε ο Χείρων. Τα φάρμακα, όμως, δεν τον ωφέλησαν καθόλου και, βασανιζόμενος από τους φρικτούς πόνους που του προκαλούσε το τραύμα, αλλά και κουρασμένος από την ατελείωτη ζωή του, ο περιφημότερος των Κενταύρων ζήτησε από τον Δία να τον απαλλάξει από την αθανασία. Κάτι τέτοιο όμως ήταν πολύ δύσκολο και μόνο μετά από την παρέμβαση του Προμηθέα, ο οποίος  δέχθηκε να ανταλλάξει τη θνητότητα του με την αθανασία του Χείρωνα, ο Ζευς ενέκρινε τον θάνατο του Κενταύρου.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ

Αριστερά:  Ο Ηρακλής σκοτώνει τον Νέσσο. Παράσταση από λατινικό κείμενο (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 31)

Δεξιά: Μάχη με Κένταυρο (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 31)

Κάτω: Παράσταση αρχαίου νομίσματος με Κενταύρους (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 31)

Με βάση τη μυθολογία, λοιπόν, οι Κένταυροι συνάγεται ότι δεν ήταν πολύ φιλικοί με |τους ανθρώπους και όλα αυτά τα περιστατικά μέθης και ασελγειών, στα οποία επιδίδονταν, τους είχαν αποδώσει κακή φήμη μεταξύ των γειτόνων τους, αλλά και των άλλων Ελλήνων. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Κένταυρος Χείρων, διακρίνονταν για τη σοφία τους, ενώ και κάποιοι άλλοι έγιναν διάσημοι για την αφοσίωση τους στους ανθρώπους, όπως ο Φόλος. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει να μελετηθεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις ιστορίες, αφού πάντοτε ο μύθος υπήρξε ένας τρόπος να ειπωθούν στους ανθρώπους διάφορα πραγματικά φαινόμενα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν διαφορετικά. Σε μια δεύτερη ανάγνωση του μύθου τους γίνεται φανερό ότι οι περίφημοι Κένταυροι ήταν ένα ίσως λιγότερο πολιτισμένο πρωτοελληνικό φύλο, που κατοικούσε στην αρχαία Θεσσαλία. Είναι πιθανόν όμως ορισμένοι από αυτούς, μέλη κάποιου ιδιαίτερου ιερατείου της σεληνιακής λατρείας, να ήταν φορείς μιας εμπειρικής γνώσης, την οποία μετέδωσαν στους νέους κατοίκους. Ίσως σ' αυτό το γεγονός να βρίσκεται και η βάση του μύθου του Κενταύρου Χείρωνα και η ιδιαίτερη, σε σχέση με τους άλλους Κενταύρους, μεταχείριση του από τη μυθολογία.

Οι Κένταυροι ως πρωτοελληνικό φύλο προέρχονται από την πελασγική λατρεία, ήταν οπαδοί δηλαδή μιας πρωτοελληνικής πίστης που λάτρευε τους Τιτάνες, τους οποίους, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας κατατρόπωσε και έριξε στα Τάρταρα. Οι Πελασγοί, μεταξύ των υπολειμμάτων των οποίων συγκαταλέγονταν και οι Κένταυροι της Μαγνησίας, παρά την επικράτηση των Αχαιών και κατόπιν των Δωριέων και την επιβολή του ολύμπιου Δωδεκάθεου, δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη λατρεία των Τιτάνων και εξακολουθούσαν να πιστεύουν στον «παράδεισο των δυτικών εσχατιών» και στη στήριξη του στερεώματος από τον Άτλαντα. Όπως προαναφέρθηκε, τόσο οι Λαπίθες όσο και οι Κένταυροι διατείνονταν ότι κατάγονταν από τον Ιξίονα, έναν προολύμπιο δρυοήρωα και είχαν κοινή τη λατρεία του αλόγου.

Η λέξη «Κένταυρος», κατά την κλασική ετυμολογία, σημαίνει αυτόν που κεντρίζει τους ταύρους, ενώ ο χαρακτηρισμός «Λαπίθης» προέρχεται από το «λαπwζειν» και σημαίνει αυτόν που περπατά καμαρωτός. Κατά μια άλλη, λιγότερο πιθανή εκδοχή, αλλά δια δεδομένη στη Δύση, οι όροι αυτοί μπορεί να προέρχονται από τις λατινικές λέξεις centuria, που σημαίνει λόχος 100 στρατιωτών και lapicidae, που σημαίνει λατόμοι. Αυτό όμως φαίνεται απίθανο, αφού στη μυθολογία και οι δύο φυλές προϋπάρχουν χρονολογικά της εμφάνισης των Λατίνων.

Επρόκειτο μάλλον για δύο πρωτόγονες και ορεσίβιες συγγενικές φυλές της βόρειας Ελλάδας, των οποίων την παλαιά εχθρότητα εκμεταλεύθηκαν οι Αχαιοί και οι Δωριείς. Αφού συμμάχησαν πρώτα με τους μεν και μετά με τους δε, κατάφεραν τελικά να τους νικήσουν ολοσχερώς και να τους απομακρύνουν από τον τόπο τους. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και ο μύθος που προαναφέραμε και ο οποίος περιγράφει ότι οι Λαπίθες με τη βοήθεια του Αθηναίου ήρωα Θησέα κατανίκησαν τους Κενταύρους και τους εκτόπισαν στα όρη της Πίνδου. Είναι πάντως απίθανο η μάχη μεταξύ Λαπίθων και Κενταύρων που αναπαριστά το στο αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία (Παυσανίας Ε 10, 2), στο ιερό του Θησέα στην Αθήνα (Παυσανίας Α 17, 2) και πάνω στην αιγίδα της Αθηνάς (Παυσανίας Α 28,2) να αναφέρεται απλώς σε συμπλοκή μεταξύ παραμεθόριων φυλών.

Συνδεδεμένη με τη βασιλική γαμήλια εορτή που προστατευόταν από τους θεούς και στην οποία παρευρέθηκε και ο Θησέας, η μάχη θα περιγραφόταν ως τελετουργικό γεγονός με το οποίο θα είχαν στενή σχέση όλοι οι Έλληνες. Πιθανώς να επρόκειτο για μια τελετουργία που είχε δημιουργηθεί με βάση και πυρήνα τον μύθο των Κενταύρων και της κατανίκησης τους από τα νέα ελληνικά φύλα. Ωστόσο, η μάχη του Ηρακλή με τους Κενταύρους, όπως και η παρόμοια μάχη του Θησέα στους γάμους του Πειρίθου, που προαναφέραμε, ίσως να εντασσόταν σε ένα ευρύτερο τελετουργικό της σεληνιακής λατρείας και αρχικά να απεικόνιζε την τελετουργική μάχη μεταξύ του μόλις ενθρονισμένου βασιλιά και των ζωόμορφων αντιπάλων του. Τα παραδοσιακά όπλα του ιερού βασιλιά ήταν τα βέλη. Ως απαρχή της κυριαρχίας του εκτόξευε από ένα βέλος προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ένα πέμπτο προς τον ουρανό.

Αριστερά:  Φανταστική παράσταση Κενταύρου (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 34)

Μέσο: Κένταυρος και Θηρία (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 34)

Δεξιά: Ο Καινεύς και οι Κένταυροι (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 34)

Δεν είναι απίθανο όμως να επιζεί σε αυτό τον μύθο και μια ανάμνηση των συνοριακών πολέμων των Αχαιών και των Δωριέων με τους Πρωτοέλληνες ορεινούς κατοίκους της βόρειας Ελλάδας. Όσο αφορά τα δηλητηριασμένα βέλη με τα οποία βρήκαν τον θάνατο αρκετοί Κένταυροι, αυτά αποτελούν συνηθισμένο μοτίβο της μυθολογίας. Με δηλητηριασμένα βέλη που διάτρησαν το πόδι ή το γόνατο τους πέθαναν όχι μόνο ο Κένταυρος Φόλος ή ο Κένταυρος Χείρων, αλλά και ο Αχιλλέας, ο μαθητής του Χείρωνα. Και οι τρεις ήταν ιεροί βασιλιάδες της Μαγνησίας.

Με άλλα λόγια οι Κένταυροι πρέπει να ήταν ένα πρωτοελληνικό φύλο, το οποίο επιβίωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την κάθοδο των Δωριέων. Η μαρτυρία του μύθου ότι ο Φόλος προτιμούσε το ωμό κρέας, ενώ όλοι οι Κένταυροι ήταν ασυνήθιστοι στην οινοποσία, δηλώνει σαφώς πως επρόκειτο τουλάχιστον για ένα λιγότερο πολιτισμένο φύλο από ό,τι τα νέα ελληνικά φύλα των Αχαιών και των Δωριέων. Το γεγονός ότι διαβιούσαν στα βουνά του Πηλίου και, μετά την ήττα τους από τους Λαπίθες, αναγκάσθηκαν να κατοικήσουν στα ορεινά μέρη της Πίνδου συνάδει απολύτως με την παραπάνω υπόθεση. Αυτοί οι ορεσίβιοι κάτοικοι της αρχαίας Θεσσαλίας φαίνεται πως επιδίδονταν σε ερωτικά όργια και έτσι απέκτησαν τη φήμη ότι είχαν ελεύθερες πολυγαμικές σχέσεις ανάμεσα στους μονογαμικούς Έλληνες. Από αυτό το γεγονός πιθανώς να δημιουργήθηκε και ο μύθος ότι προσπαθούσαν να βιάσουν  συχνά νεόνυμφες κατά τη διάρκεια της γαμήλιας εορτής. Αντιδρώντας η ελληνική νοοτροπία σε τέτοιους είδους συνήθειες, παρουσιάζει μέσω του μύθου τον Ηρακλή με τη λεοντή του να πολεμά και να τιμωρεί τους Κενταύρους σε μια παρόμοια εορταστική περίσταση.

Μέλη αυτής της νεολιθικής φυλής επέζησαν στα βουνά της Αρκαδίας και της Πίνδου μέχρι και τους κλασικούς χρόνους. Από εκεί προέρχεται και ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο δια σκορπίσθηκαν μετά την ήττα τους από τον ημίθεο Ηρακλή σε διάφορα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Αργότερα ο Όμηρος τους αποκαλεί «τριχωτά θηρία», ενώ δεν διαφοροποιούνται από τους σατύρους στις πρώιμες ελληνικές αγγειογραφίες. Από όλα αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Κένταυροι υπήρξαν αρχέγονοι άνθρωποι τους οποίους απεικόνιζαν, λόγω της βαρβαρότητας τους, στα πρώιμα έργα τέχνης ως αιγανθρώπους, όπως και τους σατύρους.

Οι νέοι πληθυσμοί που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο, οι Αχαιοί πρώτα και οι Δωριείς αργότερα, έφεραν μαζί τους και τη λατρεία του Δωδεκάθεου, την οποία και επέβαλαν ως κυρίαρχοι πλέον πληθυσμοί. Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα αυτής της τακτικής αποτελούν οι νησιώτες Αιολείς, οι οποίοι περί το τέλος της β΄ χιλιετίας π.Χ. έγιναν υποτελείς των Αχαιών και αναγκάσθηκαν να δεχθούν τη θρησκεία του Ολύμπου. Κατά συνέπεια ο τίτλος «Ζευς», που μέχρι τότε δινόταν στους μικρούς βασιλείς, έκτοτε αποδόθηκε μόνο στον πατέρα των Θεών.

Αριστερά:  Ηρακλής. Δηιάνειρα και Κένταυροι. Παράσταση σε μελανόμορφο αγγείο (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 35)

Δεξιά: Έφιππος και Κένταυρος (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 35)

Την περίοδο εκείνη φαίνεται ότι είχε ξεσπάσει ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ του απολλώνιου και του σεληνιακού ιερατείου, όπως εκείνος μεταξύ του Απόλλωνα και του Διονύσου κατά τους επόμενους αιώνες. Σε αυτή τη θρησκευτική διαμάχη εμπλέκονται έντεχνα από τους Αχαιούς και κατόπιν από τους Δωριείς τα παλαιότερα φύλα των Κενταύρων και των Λαπίθων, που ήταν λάτρεις της Σελήνης. Κάποια περίοδο οι Έλληνες ιερείς του Απόλλωνα δέχθηκαν τη βοήθεια των Μαγνησίων συμμάχων τους, των Κενταύρων, που ήταν ιστορικοί εχθροί των Λαπίθων, για να καταλάβουν κάποιο θεσσαλικό κορακομαντείο με τον ήρωα του και όλα τα υπόλοιπα, διώχνοντας τον σύλλογο των ιερειών της Σελήνης και καταργώντας τη λατρεία της θεάς. Ο Απόλλων διατήρησε το κοράκι ή την κουρούνα ως έμβλημα της μαντικής, αλλά οι ιερείς του θεώρησαν ότι για τη διάγνωση των παθήσεων των ασθενών τους η ερμηνεία των ονείρων ήταν απλούστερο και αποτελεσματικότερο μέσο από ό,τι οι αινιγματικοί κρωγμοί των πουλιών. Παρενθετικά σημειώνεται ότι σήμερα η ψυχολογία έχει επιδείξει ιδιαίτερο εν διαφέρον για τη θεραπευτική αξία της ερμηνείας των ονείρων.

Οι Κένταυροι, όμως, παρά την κατά καιρούς συμμαχία τους με τα νέα ελληνικά φύλα εναντίον κυρίως των παραδοσιακών εχθρών τους Λαπίθων, διατήρησαν τη σεληνιακή λατρεία τους και δεν αφομοιώθηκαν θρησκευτικά, με αποτέλεσμα να εξοβελισθούν ως παρίες. Οι Αχαιοί και οι Δωριείς λάτρεις του Απόλλωνα δεν ανέχθηκαν αυτές τις σκοτεινές μορφές λατρείας και εξεδίωξαν τους οπαδούς τους Κενταύρους στις παρυφές του Πηλίου, ενώ αργότερα τους ανάγκασαν να μετεγκατασταθούν ακόμα ορεινότερα, στην Πίνδο.

Η Σελήνη, θεά της δρυολατρίας, ήταν γνωστή και ως Δία (που σημαίνει «ουράνια») και, όπως ήδη είπαμε, είχε ως ιερά ζώα τα άλογα. Σε αυτό το γεγονός ενυπάρχει μια σημαντική παράμετρος, που πιθανώς δίνει μια εξήγηση για την περίεργη μορφή των Κενταύρων. Τα άλογα ήταν αφιερωμένα στη Σελήνη και η γέννηση του θρύλου ότι οι Κένταυροι ήταν μισοί άλογα και μισοί άνθρωποι οφείλεται προφανώς σε τελετουργικούς χορούς με ψεύτικα άλογα, οι οποίοι αποσκοπούσαν στην πρόκληση βροχής και όχι σε περίεργες μορφές ζωντανών υπάρξεων. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να μην πρόκειται για «αλογοανθρώπους», αποτελέσματα κάποιας τερατογέννεσης που είχαν τη σπάνια τύχη να επιβιώσουν (αντίθετα στη φύση, που δεν ανέχεται εύκολα τέτοιες μορφές), αλλά για λάτρεις, πιστούς και ιερατείο μιας σεληνιακής πρωτοελληνικής πίστης, που μεταμφιέζονταν σε ίππους, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζώο ήταν αφιερωμένο στη θεότητα.

 Ο Κρητομυκηναϊκός πολιτισμός διακρίνεται από μια αφθονία θηλυκών θεοτήτων και από μια μυθολογία ακόμα ασαφή, στοιχειωμένη από χιμαιρικές υπάρξεις και φανταστικές συνθέσεις όλων των ειδών, τις οποίες το ζωικό βασίλειο προσφέρει στη φαντασία.

Η αρχαιότερη ελληνική παράσταση Κενταύρων  δύο άνδρες ενωμένοι στη μέση με σώμα αλόγων  βρίσκεται σε μυκηναϊκό κόσμημα από το Ηραίο του Αργούς και παρουσιάζει δύο Κενταύρους να στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και να χορεύουν. Παρόμοιο ζεύγος εμφανίζεται και σε κρητικό σφραγιδόλιθο της ίδιας περίπου χρονικής περιόδου. Δεδομένου όμως ότι στην Κρήτη δεν υπήρχε γηγενής αλογολατρία, το μοτίβο αυτό έχει προφανώς εισαχθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν είχαν όμως πάντοτε την ίδια μορφή οι Κένταυροι. Αρχικά παριστάνονταν συνήθως ως μισοί τράγοι παρά ως μισά άλογα. Επίσης, στην αρχαϊκή τέχνη οι σάτυροι εικονίζονταν και αυτοί ως άνθρωποι-ψεύτικα άλογα, αλλά αργότερα εικονίζονταν ως ανθρωποτράγοι. Ο Κένταυρος κάποια περίοδο μέσα στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους της μυθολογίας και πριν ακόμα λάβει οριστικά τη γνωστή μορφή του, πρέπει να ήταν και ο προφητικός ήρωας με ουρά φιδιού (γι' αυτό και του αποδόθηκε η ιστορία για το ζευγάρωμα του Βορέα με φοράδες). Συνήθως ως θεός φίδι παριστανόταν ο Βορέας, ο βόρειος άνεμος δηλαδή, του οποίου η λατρεία πρέπει να καταγόταν από τη Λιβύη και ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ως άλογο συνευρέθηκε ερωτικά με 12 φοράδες. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι φοράδες που γεννήθηκαν από αυτές τις ενώσεις μπορούσαν να τρέχουν πάνω από τα στάχυα χωρίς να τα λυγίζουν ή πάνω από τα κύματα. Ο μύθος αυτός επιβίωσε και στη ρωμαϊκή εποχή, κατά την οποία ο ιστορικός Πλίνιος αναφέρει ότι οι ισπανικές φοράδες μπορούσαν να συλλάβουν στρέφοντας τα καπούλια τους προς τον άνεμο.

Η ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Αλλόκοτες μορφές με συνθέσεις μελών από διαφορετικά πλάσματα, όπως εκείνες των Κενταύρων, οι οποίες απέχουν πολύ από την ολύμπια αρμονία της αρχαιοελληνικής σκέψης, συναντώνται κυρίως σε μια βασική προομηρική θρησκευτική κληρονομιά των Ελλήνων που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτών των αντιθέσεων. Οι ομηρικοί Έλληνες είχαν την τύχη να κληρονομήσουν έναν πανάρχαιο πολιτισμό: τον Κρητομυκηναϊκό. Σε αυτό τον πολιτισμό βρίσκουμε τα αρχαιότερα μυθολογικά μοτίβα, καθώς και πολλές λατρευτικές τελετουργίες που προσιδιάζουν στο ελληνικό πνεύμα.

Αν τον εξετάσουμε προσεκτικά, θα δούμε ένα αρχαϊκό πανόραμα να περνά διαδοχικά από μπροστά μας. Οργιαστικές λατρείες με τις αλλόκοτες ιέρειες να κρατούν φίδια στα χέρια και τελετουργίες που λάμβαναν χώρα σε σπήλαια απεικονίζοντας το μητρικό στήθος αποτελούν μαρτυρίες για τις θηλυκές θεότητες της  βλάστησης. Ο Κρητομυκηναϊκός πολιτισμός διακρίνεται από μια αφθονία θηλυκών θεοτήτων και σίγουρα από μια μυθολογία ακόμα ασαφή, στοιχειωμένη από χιμαιρικές υπάρξεις και φανταστικές συνθέσεις όλων των ειδών, τις οποίες το ζωικό βασίλειο προσφέρει στη φαντασία. Πρόκειται περί υπάρξεων κατασκευασμένων από ενωμένα μέλη δανεισμένα από μαστοφόρα ζώα, ερπετά, πτηνά, καθώς και από τον άνθρωπο, όπως το γνωστό σε όλους μοντέλο της σφήκας. Οι περισσότερες θεές που εμφανίζονται στο ομηρικό πάνθεον πρόδιδαν τουλάχιστον ένα κρητομυκηναϊκό πρότυπο. Επίσης, είναι πολύ πιθανό αρκετοί από τους θεούς του ελληνικού πανθέου να ήταν κληρονόμοι μιας σειράς αρχαιότερων λατρειών ή τουλάχιστον να είχαν δανεισθεί κάτι από αυτές. Ίσως να είναι αλήθεια ότι ακόμα και κάποιες ομηρικές θεότητες δεν έχουν ελληνική καταγωγή, αλλά σε αυτό το συμπέρασμα μπορούμε να αντιπαρατάξουμε τον ισχυρισμό ότι η μυθική σκέψη δεν περιορίζεται σε τέτοια σχήματα.

Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα της, η μυθική σκέψη σημαίνει πρώτα από όλα επινοήσεις, δημιουργίες και μύθους γεμάτους από βαθιές και μυστικές σημασίες. Δεν αποκλείεται το ελληνικό πνεύμα, το οποίο άγγιξε την πιο υψηλή κορυφή του στα ομηρικά έπη, να αφομοίωσε μοτίβα μεγάλα και μικρά από όπου πέρασε, και κυρίως από τους Κρητομυκηναίους. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι αυτό που δημιούργησε το ελληνικό πνεύμα από αυτά τα «μοτίβα». Γιατί ταυτόχρονα με τα ομηρικά ποιήματα εμφανίζεται στην ιστορία του κόσμου ένας πολιτισμός ο οποίος επιβάλλεται μεταξύ των άλλων μέσω της μοναδικότητας του ύφους του.

 Η αρχαία ελληνική θρησκευτική σκέψη παρουσιάζει ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό, το οποίο συχνά συντίθεται από εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους χρώματα και σχέδια. Αυτό όμως είχε και την αρνητική του πλευρά, διότι η ακατάσχετη σύμμειξη των παλαιών μυθολογικών θεογονικών διηγήσεων και λατρευτικών τελετουργικών με τα νέα στοιχεία δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου σύγχυση στην αντίληψη κάθε πιστού. Έπρεπε να εμφανισθεί ο Όμηρος και κατόπιν ο Ησίοδος για να ταξινομήσουν αυτό το χάος των αλληλοεμπλεκόμενών τοπικών θεογονιών, γενεαλογιών, προσώπων, λατρευτικών τελετών, μύθων και θρύλων. Αυτοί, παρά το γεγονός ότι τους κατηγόρησαν πως μαζί με τον ανθρωπομορφισμό απέδωσαν στους θεούς όλα τα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες, κατάφεραν να δώσουν ένα κοινό πάνθεον σε όλους τους ελληνικούς πληθυσμούς και μάλιστα να «ε ιβάλουν» την κοινή θρησκεία του Δωδεκάθεου.

Σε αυτή ακριβώς την σύμμειξη του «παλαιού» με το «νέο» έχει τις ρίζες της και η αντίθεση που παρατηρήθηκε ανάμεσα στην αρχαία ελληνική θρησκεία και μυθολογία, την οποία αναφέραμε στην αρχή. Οι Έλληνες αφομοίωσαν ή διατήρησαν παλαιές πρωτόγονες πίστεις και δοξασίες στη θρησκεία τους, τις οποίες όμως εκλογίκευσαν και εξωράισαν. Κατά συνέπεια δεν είναι καθόλου απίθανο οι πρωτόγονοι λάτρεις της Σελήνης με τις τελετουργικές τους μεταμφιέσεις σε ίππους να παρουσιάσθηκαν ως άνθρωποι-άλογα, Κένταυροι, μορφές αινιγματικές του παρελθόντος που σε έναν πολιτισμένο κόσμο εξαφανίσθηκαν. Στο σύνολο της η ομηρική μυθολογία διαδραματίζεται και εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο με κλειστό ορίζοντα και κατοικείται από ανθρωπόμορφες θεότητες, τις οποίες μας παρουσιάζει υπό μορφή τυπικά ιδεαλιστική. Κληρονόμησε όμως και αρκετές φιγούρες από την κρητομυκηναϊκή μυθολογία, η οποία αφθονεί σε φαντασμαγορικά κατασκευάσματα, στα οποία συμμετέχουν με τη σειρά τους μορφές ζώων όλων των ειδών: ο άνθρωπος, τα άλλα θηλαστικά, τα ερπετά και τα πτηνά. Αυτή την περίοδο κυριαρχεί το μυθολογικό είδος των υπάρξεων που χαρακτηρίζονται από συνθέσεις μελών.

Αριστερά: Θησέας και Κένταυρος (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 37)

Δεξιά: Η τιμωρία του Ιξίονα από τον Δία (Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σελίδα 37)

Ο Έλληνας είναι πνεύμα των τυπικών κανόνων, αλλά σε μία γωνία της ψυχής του αφήνει περιθώριο και για ένα σκοτεινό ενδιαφέρον προς το μυστηριώδες που υπερβαίνει κάθε κανόνα. Όταν λοιπόν οι τέλειες μορφές των ολύμπιων θεών άρχισαν να του προκαλούν ανία, αναζήτησε το μυστηριώδες σε πλάσματα όπως οι Κένταυροι ή οι σάτυροι, που πιθανώς να μην αποτελούσαν τίποτε άλλο παρά πρωτόγονες μεταμφιέσεις οπαδών μιας προγενέστερης σκοτεινής λατρείας. Κατά συνέπεια και στην ομηρική μυθολογία απαντούν δημιουργήματα που είναι πλάσματα της φαντασίας, όπως οι Κένταυροι και οι φαύνοι, τα οποία όμως αποτελούν εξαιρέσεις. Στην ομηρική μυθολογία η συνεχής σύνθεση πλασμάτων από διαφορετικά μέλη είναι λιγότερο μανιώδης, ενώ οι χιμαιρικές υπάρξεις δεν εκπροσωπούν ποτέ τις κύριες θεότητες. Αντίθετα, αυτές οι υπάρξεις είναι με τη βία ανεκτές στον κόσμο που κυβερνά ο Δίας, είναι ύποπτες θεότητες, μορφές του χάους, των σκοτεινών τόπων, της διφορούμενης φύσης. Οι μεγάλοι θεοί, οι φωτεινές θεότητες, καθώς και οι ημίθεοι και οι ήρωες έχουν αμιγώς ανθρώπινη μορφή, με την έννοια κάποιων ιδεαλιστικών τύπων και η κατ' εξαίρεση παρουσίαση τους με μορφές ζώων, όπως οι Κένταυροι, είναι μόνο επιφάνεια, προσωπείο, μια ύπαρξη ακατάλληλη και μη ενδεδειγμένη.

Συμπεραίνοντας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Κένταυροι ανάγονται στην προομηρική λατρεία της Σελήνης και ίσως δεν ήταν άνθρωποι-άλογα, αλλά τελετουργικές μεταμφιέσεις οπαδών της λατρείας που είχε ως ιερό ζώο τον ίππο. Αυτές παρείσφρυσαν κυρίως ως αρνητικά στοιχεία στην ελληνική μυθολογία, αφού το ελληνικό πνεύμα αποφεύγει στα δημιουργήματα του τόσο τις ανθρώπινες μορφές με τα πολλαπλά μέλη, όσο και τους μέσους ανθρώπους και εμμένει στις τυπικά ιδεαλιστικές μορφές.

Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Κένταυροι, υπήρξαν πραγματικά;», Κωνσταντίνος Τσοπάνης, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκευμάτων, σσ. 24 - 31 & 34 - 37)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(1) Ρόμπερτ Γκρέιβς: Οι Ελληνικοί Μύθοι, τ. Α΄-Δ΄, εκδ. Ρούγκας - Πλειάς, Αθήνα 1988.

(2) Κάρλ Κερένυ: Η Μυθολογία των Ελλήνων, εκδ. Εστίας, Αθήνα 1974.

(3) E. Tripp: The Meridian Handbook of Classical Mythology, New American Library, New York 1970

ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΗ. ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΑΠΑΤΗ»

Η δημιουργία ομοιωμάτων μυθικών πλασμάτων, τα οποία είτε δεν υπήρξαν ποτέ είτε εξέλιπαν ως είδος από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους, ήταν μία πρακτική που ξεκίνησε από την ελληνική Αρχαιότητα και συνεχίσθηκε στη ρωμαϊκή εποχή, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Η εν λόγω πρακτική, όσο κι αν μάς φαίνεται παράδοξο, υιοθετήθηκε, όπως θα δούμε στη συνέχεια, και στη σύγχρονη εποχή, αυτή τη φορά όμως με πολύ λιγότερη επιτυχία. Οι σκοποί για τους οποίους κατασκευάζονταν τα ομοιώματα μυθικών πλασμάτων ή ακόμα και τα τεχνητά υπολείμματα τους ποίκιλλαν από εποχή σε εποχή. Στην ελληνική Αρχαιότητα η πρακτική αυτή συνιστούσε ολόκληρη τέχνη, της οποίας σκοπός ήταν να συμβάλει στην πραγματοποίηση μιας άρτιας από τεχνική άποψη θεατρικής παράστασης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μάλιστα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, το επί της σκηνής αποτέλεσμα αυτής της «βοηθητικής» θεατρικής τέχνης ήταν εκπληκτικό, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Μυθολογικά τέρατα και δύσμορφες παρουσίες σε τέλεια αναπαράσταση εμφανίζονταν συχνά στη σκηνή εντυπωσιάζοντας τους θεατές.

Στη ρωμαϊκή εποχή η παραπάνω πρακτική όχι μόνο βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε αρκετά, αλλά και επικεντρώθηκε κυρίως στην κατασκευή ολόκληρων σκελετών ή και ορισμένων μεμονωμένων οστών μυθικών όντων. Αυτή τη φορά, όμως, βασικό κίνητρο των κατασκευαστών δεν ήταν το θέατρο, αλλά πρωτίστως το κέρδος το οποίο απέφερε η έκθεση τους στο κοινό και κατά δεύτερο λόγο η καλλιέργεια πνεύματος θρησκοληψίας και μυστικισμού στους θεατές που έσπευδαν να τα θαυμάσουν. Επιπλέον, η τάση κάποιων ισχυρών ανδρών της αυτοκρατορίας, όπως για παράδειγμα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Τιβερίου και Αυγούστου, να συλλέγουν πληρώνοντας αδρά τέτοια εκθέματα και να δημιουργούν με αυτά ιδιωτικά μουσεία είχε οδηγήσει συχνά στην κατασκευή τέτοιου είδους σκελετών και ομοιωμάτων παρόμοιων όντων. Πλήθος μαρτυριών από αρχαίους συγγραφείς, όπως οι Διόδωρος ο Σικελιώτης, Πλίνιος, Παυσανίας, Φιλόστρατος, Λουκιανός, Αιλιανός και Μανίλιος, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Χαρακτηριστικά και αξιομνημόνευτα παραδείγματα για τέτοιου είδους κατασκευάσματα αποτελούν η μαρτυρία του Λουκιανού του Σαμοσατέως, ο οποίος αναφέρει έναν απατεώνα ονόματι Αλέξανδρο, που επί σειρά ετών εξέθετε σε διάφορα μέρη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ένα ανθρωποκέφαλο ερπετό αποκομίζοντας αρκετά χρήματα, καθώς και του Αιλιανού, ο οποίος περίπου δύο δεκαετίες αργότερα αναφέρει την ύπαρξη και τη δραστηριότητα ειδικών τεχνιτών, οι οποίοι κατασκεύαζαν με πολύ μεγάλη επιτυχία λείψανα μυθικών πλασμάτων.

Στη σύγχρονη εποχή η τέχνη που προαναφέρθηκε όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά συνεχίσθηκε, χρησιμοποιώντας μάλιστα εξελιγμένα τεχνικά μέσα και οδηγούμενη σε παλαιοντολογικές απάτες, οι οποίες άγγιζαν τα όρια της τελειότητας. Το μειονέκτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ήταν ότι τα ίδια σύγχρονα τεχνικά μέσα, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την εξέταση της αυθεντικότητας ή μη των παλαιοντολογικών ευρημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας σχεδόν σύγχρονης περίπτωσης πλαστού όντος αποτελεί μία ταριχευμένη γοργόνα, η οποία εκτίθετο στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα. Όπως αποδείχθηκε μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε στο έκθεμα, επρόκειτο περί απάτης, πολύ επικερδούς μάλιστα για τους κατόχους της, αφού για σειρά ετών την εξέθεταν στο φιλοθεάμον κοινό της αγγλικής πρωτεύουσας, φυσικά έναντι αντιτίμου. Οι επιστήμονες που την εξέτασαν διαπίστωσαν ότι τελικά επρόκειτο για τεχνική σύνθεση μελών διαφορετικών ζώων. Συγκεκριμένα, το κάτω μέρος της «γοργόνας» αποτελείτο από το τμήμα ενός μεγάλου ακέφαλου και αποξηραμένου σολομού, ενώ το άνω από τον κορμό και το κεφάλι μιας ταριχευμένης μαϊμούς. Το μέτωπο, η μύτη, τα μαλλιά, τα νύχια και το στήθος ήταν ανθρώπινα, σε αντίθεση με τα μάτια, τα οποία ήταν τεχνητά.

Η πιο μεγάλη όμως και γνωστή παλαιοντολογική απάτη του 20ού αιώνα και, σύμφωνα με άλλους, όλων των εποχών, παρουσιάσθηκε και πάλι στη Βρετανία και ήταν ο άνθρωπος του Πίλτνταουν. Το κίνητρο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν οικονομικό, αλλά ιδεολογικό. Το 1912 ο Κάρολος Ντόσον, ερασιτέχνης ερευνητής απολιθωμάτων, έφερε στον παλαιοντολόγο του Βρετανικού Μουσείου, δρα Αρθουρ Γούντγουορντ, μερικά οστά και ορισμένα πρωτόγονα εργαλεία που είχε ανακαλύψει, όπως υποστήριζε, σ' ένα όρυγμα με χαλίκια στο Πίλτνταουν του Έσσεξ, στη νότια Αγγλία. Τα οστά αποτελούσαν μία σιαγόνα, δύο δόντια (τραπεζίτες) και ένα τμήμα κρανίου. Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν την πολυπόθητη για τους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης του Καρόλου Δαρβίνου απόδειξη του χαμένου κρίκου, δηλαδή του μεταβατικού σταδίου της ανθρώπινης εξέλιξης από τον πίθηκο στον άνθρωπο, με άλλα λόγια του περίφημου «πιθηκανθρώπου». Με βάση, μάλιστα, τα προαναφερθέντα ανθρωπολογικά ευρήματα παρήχθη μέχρι το έτος 1956 ένας τεράστιος όγκος βιβλιογραφίας. Τη χρονιά εκείνη, όμως, δημοσιεύθηκε στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Reader' s Digest», στο τεύχος Οκτωβρίου, ένα άρθρο με τον αποκαλυπτικό τίτλο: «Η μεγάλη παραποίηση του ανθρώπου του Πίλνταουν», στο οποίο αποδεικνυόταν με επιστημονικά επιχειρήματα ότι το θέμα στο σύνολο του δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία επιστημονικοφανής απάτη. Η σιαγόνα ανήκε σε πίθηκο και συγκεκριμένα ουρακοτάγκο, ενώ το άνω μέρος του κρανίου και τα δόντια ανήκαν σε άνθρωπο και είχαν τροχισθεί, για να τους δοθεί το επιθυμητό σχήμα. Τα εν λόγω ευρήματα είχαν χρωματισθεί με μεγάλη επιδεξιότητα με άλας διχρωμικού οξέος της ποτάσας, ώστε να λάβουν το χρώμα που έχουν τα απολιθώματα και να φαίνονται αυθεντικά. Ωστόσο, η μεγάλη παλαιοντολογική απάτη που προαναφέρθηκε δεν ήταν και η τελευταία που επιφύλασσε ο 20ός αιώνας. Από το έτος 1994 στη βιβλιοθήκη Τζων Χότζες του Πανεπιστημίου του Τενεσή, στο Νόξβιλ των ΗΠΑ, εκτίθεται ένα εκ πρώτης όψεως απίστευτο «παλαιοντολογικό εύρημα». Επάνω σε μία συμπαγή μαρμάρινη βάση υπάρχει μία κομψή προθήκη, μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί στο εμπρόσθιο μέρος «ο σκελετός ενός ενήλικου Κενταύρου, μαζί με πήλινα εγχάρακτα θραύσματα και μια επιγραφή, ενώ στο αριστερό μέρος της διαβάζουμε τη φράση «Οι ανασκαφές των Κενταύρων στον Βόλο» και στο δεξιό μέρος «Πιστεύετε στην ύπαρξη των Κενταύρων;». Στο πίσω μέρος της εν λόγω προθήκης υπάρχουν: ένα ενημερωτικό κείμενο, από το οποίο μαθαίνουμε ότι ο σκελετός χρονολογείται στη ιγ΄ χιλιετία π.Χ. και ανακαλύφθηκε οκτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Βόλου σε ταφικές ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες αρχαιολόγους το 1980, ένας χάρτης της Ελλάδας, ένα ξυλόγλυπτο του 16ου αιώνα μ.Χ., μία καλλιτεχνική ασπρόμαυρη απεικόνιση Κενταύρων, μία φωτογραφία ενός γλυπτού Κενταύρου από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ένα έντυπο στο οποίο παρουσιάζεται η ανατομία ενός αρσενικού ενήλικου Κενταύρου και τρία πήλινα αγγεία, ένα πήλινο πινάκιο, καθώς και ορισμένα θραύσματα πήλινων αγγείων.

Κατασκευασμένος σκελετός Κένταυρου, για διδακτικούς σκοπούς (ενάντια στο πίστευε και μη ερεύνα) μέσα σε προθήκη βιβλιοθήκης πανεπιστημίου. (Πηγή Φώτο: http://web.utk.edu/~blyons/centaur.html)

Το εκπληκτικό, όμως, αυτό «παλαιοντολογικό εύρημα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη «έργο τέχνης», το οποίο κατασκευάσθηκε από τον Ουίλλερς Μπιλ, καλλιτέχνη και καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Οσκος. Ο Ουίλερς κατασκεύασε τον εν λόγω σκελετό χρησιμοποιώντας οστά αλόγου πόνυ και ανθρώπου (τα ανθρώπινα οστά προέρχονταν από σκελετό ο οποίος χρησιμοποιείτο σε μάθημα ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και είχε αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας από έναν πλαστικό), τα οποία εμπότισε συστηματικά με τσάι για να λάβουν ένα βαθύ καφέ χρώμα και να φαίνονται έτσι, πολύ παλαιά. Το «παλαιοντολογικό εύρημα», αφού φιλοξενήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μάντισον (πρώην Κέντρο Τεχνών Μάντισον), καθώς και σε εκθετήρια διαφόρων αμερικανικών πανεπιστημίων, αποθηκεύθηκε από τον κατασκευαστή του Ουίλερς στον αχυρώνα ενός φίλου του. Ο σκοπός του Ουίλερς ήταν διττός, αφενός ως καλλιτέχνης επιδίωξε να οδηγήσει τους θεατές του δημιουργήματος του σε μία βαθύτερη αντίληψη της ψυχολογίας των αρχαίων Ελλήνων, από αυτή που συνήθως έχουν, παρουσιάζοντας τους αναπαράσταση μυθολογικών πλασμάτων. Από την άλλη πλευρά, ως επιστήμων θέλησε να τους μεταδώσει τον σκεπτικισμό, δηλαδή την αίσθηση της αβεβαιότητας, όσο αφορά τις αισθήσεις τους και το πνεύμα της αμφισβήτησης, όσο αφορά τις οποιουδήποτε είδους αυθεντίες, είτε πρόκειται περί προσώπων, είτε πρόκειται περί κειμένων.

Το 1992 οι καθηγητής ζωολογίας Νηλ Γκρήνμπερκγ και Καλών Τεχνών Μποβέ Λυόν, του Πανεπιστημίου του Τενεσσί στο Νόξβιλ αγόρασαν τον «σκελετό του Κενταύρου» από τον καθηγητή Ουίλερς και το 1994 τον τοποθέτησαν σε περίοπτη θέση στην προαναφερθείσα πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Ο «σκελετός» τοποθετήθηκε εν γνώσει και με την άδεια της Πάουλα Κάουφμαν και του Αλ Μπερστάιν, προϊσταμένης των βιβλιοθηκών και πρώην διευθυντή προγράμματος σπουδών του του Πανεπιστημίου του Τενεσή αντίστοιχα. Το σκπετικό τους όσο αφορά τον λόγο της τοποθέτησης ενός πλαστού «παλαιοντολογικού ευρήματος» σε ακαδημαϊκό χώρο, δεν απείχε πολύ από εκείνο του καθηγητή Ουίλερς. Για τη μεν Π. Κάουφμαν το έκθεμα αποτελούσε ένα πολύτιμο μάθημα σκεπτικισμού προς τους φοιτητές, ούτως ώστε να εξετάζουν πάντοτε και να μη δέχονται a priori καμία αυθεντία, από όπου κι αν αυτή προέρχεται: πολιτική, επιστημονική ή θρησκευτική. Για τον δε Α. Μπερστάιν το ζήτημα στο σύνολο του αποτελούσε μία εξόχως κατάλληλη διδακτική μέθοδο, η οποία, δια μέσου της αποδοχής ή απόρριψης, οδηγεί τον σημερινό φοιτητή και αυριανό επιστήμονα στην απόκτηση του σημαντικότερου στοιχείου της επιστημονικής του κατάρτισης: της επιστημολογικής του αυτοσυνειδησίας. Με αυτή την προοπτική το έκθεμα λειτουργεί όπως ένας ακαδημαϊκός καθηγητής, ο οποίος μετά από μία πολύ πειστική και καθ' όλα επιστημονικοφανή ανάπτυξη ενός συγκεκριμέμενου θέματος αποκαλύπτει στους φοιτητές του ότι σε ποσοστό 90% όσα τους είχε πει δεν είναι αληθινά. Το αποτέλεσμα αυτής της ανορθόδοξης διδακτικής μεθόδου είναι το εξής σημαντικό: οι φοιτητές δεν πρέπει να εκλαμβάνουν τίποτε ως δεδομένο, ακόμη και αν αυτό περιβάλλεται φαινομενικά με το αναμφισβήτητο κύρος της επιστημονικής αυθεντίας. Όσο απογοητευτική και να ακούγεται για τους θιασώτες της ιστορικής ύπαρξης των Κενταύρων ως «ανθρώπων-αλόγων», αυτή είναι η αληθινή ιστορία του σκελετού που εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο του Τενεσή. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα αμιγώς ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Υπάρχει όμως ένα μυστήριο στην υπόθεση, το οποίο πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Εξετάζοντας το συγκεκριμένο θέμα τόσο από ψυχολογική όσο και από θρησκευτική άποψη, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, εκτός από τα διάφορα κίνητρα και σκοπούς, τα οποία όπως είδαμε ποίκιλλαν ανά εποχή, η αποδοχή ομοιωμάτων ή λειψάνων μυθολογικών πλασμάτων ως αληθινών τελικά κρύβει κάτι βαθύτερο από μία διελκυστίνδα μεταξύ των πιστών των μυθολογικών παραδόσεων και των οπαδών της θετικής σκέψης. Η πίστη στην ύπαρξη Γιγάντων, Κενταύρων, Τριτόνων, Γοργόνων και άλλων ανθρωπόμορφων μυθολογικών όντων αντανακλά την ύπαρξη της διπλής φύσης του ανθρώπου, της πρωτόγονης (ζωικής), από τη μία πλευρά και της πολιτισμένης (ανθρώπινης) από την άλλη. Ο άνθρωπος, όπως πολύ σωστά επισήμανε τον περασμένο αιώνα η διάσημη Βρετανή καθηγήτρια Τζ. Ε. Χάρισσον ερμηνεύοντας το φαινόμενο του διονυσιασμού στην κλασική Ελλάδα, εμπερικλείει όλες τις τάσεις και όλες τις μορφές της μακράς εξελικτικής του πορείας, από το θηρευτικό ζώο, μέχρι τον δημιουργό του Παρθενώνα. Αρκεί μόνο κάθε εποχή με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της να ευνοήσει κάποια από αυτές του τις τάσεις και τότε εκείνη θα αναφανεί σε όλο της το μέγεθος. Ο πόλεμος με τη φρίκη και τη βιαιότητα του είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των ισχυρισμών, αφού αναδεικνύει πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, άγνωστες έως τη στιγμή εκείνη. Οι Κένταυροι ως «άνθρωποι-άλογα» ίσως εκφράζουν αυτή την ενστικτώδη γνώση της διττής φύσης του ανθρώπου, πρωτόγονης και πολιτισμένης συγχρόνως. Η πίστη σ' αυτή τη διττή φύση του ανθρώπου δε διαφαίνεται μόνο στη μυθολογία, αλλά και στην αρχαία θρησκεία και κυρίως στη λατρεία του θεού Απόλλωνα (ανθρώπινου στοιχείου) ή του θεού Διονύσου (ζωικού στοιχείου) ταυτόχρονα. Στον Χριστιανισμό έλαβε τη μορφή του πνευματικού αγώνα του ανθρώπου εναντίον των παθών (ζωικού στοιχείου), με σκοπό την απόκτηση των αρετών (ανθρώπινου στοιχείου). Η απεμπόληση, όμως, του ενός από τα δύο στοιχεία και όχι της αρμονικής συνύπαρξης και των δύο όψεων της ανθρώπινης φύσης, πράγμα το οποίο διδάσκει η μυθολογία, οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί τις ανθρώπινες κοινωνίες στον εκφυλισμό: ο άνθρωπος μετατρέπεται σε σαρκοβόρο θηρίο ή παχιά αγελάδα.

Πηγή: Περιοδικό Crypto, τεύχος 1, άρθρο «Σκελετός Κενταύρου στο πανεπιστήμιο του Τενεσή, μια σύγχρονη απάτη», Κωνσταντίνος σ. Χατζηελευθερίου Θεολόγος , σσ. 32 - 33

ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΘΡΥΛΙΚΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΔΡΑΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η λέξη Δράκος, σημαίνει αυτός με το δυνατό, διαπεραστικό και επιβλητικό βλέμμα. Ο Δράκος είναι ένα ένα ον που συναντάται στην παγκόσμια Μυθολογία και παίρνει διαφορετικές υπερφυσικές μορφές, όπως, ανθρωπόμορφοι γίγαντες, ακόμη και φτερωτά φίδια. Οι Δράκοι κατέχουν μεγάλες δυνάμεις, τόσο φυσικές όσο και πιο λεπτές και Πνευματικές. Είναι φύλακες πολλές φορές μεγάλων θησαυρών και των μυστικών της ζωής, του θανάτου, αλλά και της αθανασίας. Επίσης σαν μεγάλοι Δράκοι αναφέρονται και πολλοί Σοφοί της Ανθρωπότητας. Οι Δράκοι ως μυθικά πλάσματα με σάρκα και οστά, εμφανίζονται κυριολεκτικά σε όλες τις μυθολογίες του κόσμου, ακόμα και σε εκείνες που χρονολογούμε να ξεκίνησαν όταν ακόμα η ανθρωπότητα ήταν νεότατη. Αν και οι εμφανίσεις, ο χαρακτήρας και οι ιδιότητές τους παραλλάσσονται από τόπο σε τόπο, μας είναι πάντα σαφές ότι μιλάμε για το ίδιο πλάσμα. Παρατηρώντας το φαινόμενο των Δράκων από επιστημονικό πρίσμα, ίσως θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι Δράκοι ως υπαρκτά πλάσματα, πιθανότατα ήταν οι τελευταίοι εναπομείναντες των δεινοσαύρων που πρόλαβαν να δουν και την γέννηση του ανθρώπου προτού εξαφανιστούν. Η εμφάνισή τους παραπέμπει σε αρκετά ήδη κυρίως ιπτάμενων προϊστορικών πλασμάτων, αλλά όχι μόνο ιπτάμενων. Μια πιθανή βιολογική εξέλιξη των Δράκων που επιβιώνει μέχρι σήμερα, είναι κυρίως οι Χαμαιλέοντες που θυμίζουν καταπληκτικά μικρογραφία Δράκου, αλλά και άλλα ήδη σαυρών, μικρότερων ή μεγαλύτερων. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι εντυπωσιασμένοι από το παρουσιαστικό τους, τους πέρασε από γενιά σε γενιά με χαρακτηριστικά που δεν τους άνηκαν (ανθρώπινη ομιλία, φωτιά να βγαίνει από το στόμα κλπ. Είναι γνωστή η υπερβολή που χαρακτηρίζει τις διάφορες λαϊκές δοξασίες) κι έτσι ήταν λογικό να αρχίσουν λατρεύονται ως Θεοί. Μετά την εξαφάνισή τους, οι Δράκοι έγιναν κάτι το ακόμα πιο μυστήριο, μαγευτικό και Θεϊκό για τους ανθρώπους. Η ύπαρξή τους εισέβαλε σε άλλη διάσταση και εντάχθηκε στο Πάνθεον του κάθε λαού. Ολ' αυτά όμως αφορούν τους Δράκους ως υπαρκτά πλάσματα. Δείτε δυο ενδειαφέροντα video.
.
.
.
Πηγή1: http://www.apocalypsejohn.com/2012/04/blog-post_2670.html
.
Όλοι έχετε σίγουρα ακούσει για αυτά τα μεγάλα, φτερωτά ερπετά. Τι ξέρετε όμως τελικά ; Ελάχιστα. Αυτή η μελέτη σκοπεύει να ρίξει λίγο φως, να δώσει πληροφορίες ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να επιζήσετε μετά από μια συνάντηση με έναν δράκο.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες δράκων στον κόσμο. Υπάρχουν σίγουρα είκοσι είδη, αλλά πιθανότατα κάπου μακριά από τον πολιτισμό θα μπορούν να βρεθούν και άλλα, άγνωστα ακόμα. Θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: τους χρωματικούς δράκους (μαύροι, μπλε, κόκκινοι, άσπροι, πράσινοι), οι οποίοι είναι συνήθως κακοί, τους μεταλλικούς (ορειχάλκινους, μπρούντζινους, χάλκινους, χρυσούς, ασημένιους) που περίπου πάντοτε υπηρετούν το καλό και τους δράκους από πολύτιμο λίθο (αμέθυστο, κρύσταλλο, σμαράγδι, ζαφείρι, τοπάζι). Ακόμα, υπάρχουν δράκοι που δεν εντάσσονται σε καμία από τις γνωστές κατηγορίες, όπως είναι οι δράκοι των Σύννεφων ή της Ομίχλης, οι Δράκοι του Greyhawk, και οι δράκοι της Σκιάς. Υπάρχει μία νεκρή ποικιλία, το Dracolich και ένα είδος μοναδικό ο Αδαμάντειος Δράκος.

Οι δράκοι γεννιούνται με μέγεθος μόλις λίγα μέτρα. Καθώς μεγαλώνουν όμως, φτάνουν σε τεράστια μεγέθη, συχνά ξεπερνώντας τα σαράντα μέτρα μόλις γίνουν αυτό που ονομάζουμε Great Wyrm. Το ακριβές μέγεθος διαφέρει από είδος σε είδος. Το άνοιγμα των φτερών του δράκου είναι σε γενικές γραμμές ίσο με το μέγεθος του σώματός του, ενώ κάπου 15-20% του σώματος του δράκου το αποτελεί ο μεγάλος του λαιμός. Παρ' όλο που οι ιδέες και οι στόχοι των δράκων διαφέρουν τρομερά ανάμεσα στα είδη, όλοι οι δράκοι είναι πλεονέκτες και αχόρταγοι. Θέλουν να συλλέγουν πλούτη, στοιβάζοντας τεράστιες ποσότητες νομισμάτων και μαζεύοντας όσα πολύτιμα πετράδια, κοσμήματα και μαγικά αντικείμενα μπορούν. Η όψη ενός λόφου από θησαυρό τους ικανοποιεί ιδιαίτερα, και απολαμβάνουν την ακτινοβολία των μαγικών αντικειμένων.

Για έναν δράκο, ποτέ δεν υπάρχει αρκετός θησαυρός. Ευτυχώς, οι δράκοι που έχουν πολλά πλούτη φοβούνται να τα αφήσουν αφύλακτα για καιρό, και έτσι δεν βγαίνουν συχνά από τις φωλιές τους για κυνήγι ή για περιπολία. Οι νεότεροι και λιγότερο πλούσιοι βέβαια, σπάνια κάθονται για πολύ καιρό στη φωλιά τους. Οι επιδρομές είναι συχνότατες, και οι γύρω περιοχές συχνά υποφέρουν από το νέο δράκο που έκανε τη φωλιά του στην περιοχή τους. Όλοι οι δράκοι φτιάχνουν τα κρεβάτια τους από το θησαυρό τους, δίνοντάς του τέτοιο σχήμα που να ταιριάζει με το τεράστιο σώμα τους. Όταν γεράσουν, εκατοντάδες πετράδια και νομίσματα θα έχουν ενσωματωθεί στο δέρμα τους.

Οι δράκοι είναι ικανότατοι κυνηγοί. Κρίμα σε αυτόν που θα βρεθεί στο δρόμο τους! Προτιμούν το τρυφερό κρέας, αλλά μπορούν να φάνε οτιδήποτε εάν είναι αρκετά πεινασμένοι. Οι μεταβολισμοί τους λειτουργούν σαν κλίβανοι υψηλής απόδοσης, καταναλώνοντας 95% από αυτά που τρώει ο δράκος. Το πεπτικό τους σύστημα μπορεί ακόμα να καταναλώσει και ανόργανα υλικά. Ανάμεσα στους δράκους, τα πετράδια και οι πολύτιμοι λίθοι θεωρούνται μεγάλη λιχουδιά.

Παρόλο που πιστεύεται πως όλοι οι δράκοι προέρχονται από τις ίδιες ρίζες που εμφανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, σήμερα το κάθε είδος είναι μοναχικό και συνεργάζεται με άλλα μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βέβαια, ποτέ ένας καλός δράκος δε θα δούλευε με έναν κακό δράκο. Και οι δύο πλευρές θεωρούν κάτι τέτοιο ασύλληπτα υποτιμητικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αισθήσεις των δράκων. Όλοι τους έχουν εξαιρετική όραση, ακοή και όσφρηση. Μερικοί μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν και την ύπαρξη ζωής, ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Λέγεται πως μπορούν να καταλάβουν αόρατα και κρυμμένα όντα σε μία μεγάλη ακτίνα γύρω τους, η οποία μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων. Μέσα στις φωλιές τους, μπορούν να καταλάβουν, να αισθανθούν και να ακούσουν το παραμικρό, και έτσι είναι αδύνατο να τους πιάσει κανείς προ εκπλήξεως. Πολλοί τυχοδιώκτεs το έχουν δοκιμάσει αυτό, αγνοώντας τις αισθήσεις του δράκου, και η συνειδητοποίηση του λάθους σπάνια είναι ευχάριστη. Οι δράκοι απεχθάνονται τους εισβολείς ιδιαίτερα. Ακόμα και οι πιο ατρόμητοι πολεμιστές μπορεί να πετρώσουν με φόβο μόλις συναντήσουν έναν δράκο. Έτσι μη ξαφνιαστείτε λοιπόν αν κάποτε θελήσετε να συναντήσετε ένα δράκο και δείτε τους μισούς συντρόφους σας να γυρνούν και να τρέχουν μακριά με φόβο στα πρόσωπά τους, μόλις αυτά τα όντα κάνουν τη μεγαλόπρεπη εμφάνισή τους.

Μελέτησα ιδιαίτερα τις πολεμικές ικανότητες των δράκων γνωρίζοντας πως αυτό θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα αρκετούς ήρωες που θα θελήσουν να αναμετρηθούν με αυτούς. Όλοι οι δράκοι είναι φοβεροί στη μάχη. Συνήθως επιτίθενται με τα μεγάλα νύχια τους και με το στόμα τους, αλλά τρεις φορές τη μέρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πιο φοβερό τους όπλο, την εκπνοή τους. Εάν ο δράκος έχει χώρο για να πετάξει, μπορεί να επιτεθεί και με άλλους ισοπεδωτικούς τρόπους. Αρπαγή: Αυτή η μέθοδος επίθεσης είναι ως εξής. Ο δράκους βουτά και προσπαθεί να γραπώσει ένα θύμα με το χέρι του. Μετά, το θύμα είτε συνθλίβεται μέχρι θανάτου είτε μεταφέρεται στα ουράνια για να εκσφενδονιστεί προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα. Συχνά οι δράκοι μεταφέρουν το θύμα στο στόμα τους, για να επιταχύνουν το φόνο. Όσο μεγαλύτερος ο δράκος, τόσο περισσότερα θύματα μπορεί να αρπάξει.

Προσγείωση: Ο δράκος πετά ή πηδά και μετά προσγειώνεται πάνω στο θύμα, λιώνοντάς το κάτω από το βάρος των ποδιών και της ουράς του. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή επίθεσης, που πρέπει να τη φοβάστε. Κτύπημα με φτερά: Οι δράκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τεράστια φτερά τους για να κτυπήσουν εχθρούς από τα πλάγια. Πολλοί που χτυπήθηκαν από τα φτερά δράκου αμέσως έχασαν τις αισθήσεις τους, και έπεσαν αναίσθητοι στο έλεος του δράκου. Για όσους σκεφτούν μια προσεκτική επίθεση, ας μην ξεχνούν την ουρά του δράκου. Να θυμάστε το πόσο τέλειες είναι οι αισθήσεις του δράκου, άρα και πόσο δύσκολο είναι να πλησιάσετε απαρατήρητοι. Αν δείχνει πως δεν κατάλαβε, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως πράγματι δεν κατάλαβε τον ερχομό σας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τη μαγεία των δράκων. Σε αντίθεση με τους κοινούς μάγους, οι δράκοι δεν χρειάζονται να καταγράφουν τα ξόρκια τους ή να απομνημονεύουν τις μυστικές φράσεις που χρειάζονται οι κοινοί μάγοι. Αντίθετα, δεν έχουν παρά να συγκεντρωθούν για μισό δευτερόλεπτο και τελείωσε. Για όσους επιθυμούν μια πιο λεπτομερή ανάλυση της ζωής του δράκου, φαίνεται πως οι ίδιοι οι δράκοι έχουν χωρίσει τη ζωή τους σε δώδεκα κατηγορίες. Στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους θεωρούνται νεογέννητοι. Μέχρι τα δεκαπέντε τους είναι πολύ νέοι, και απ' τα δεκαέξι ως τα εικοσιπέντε είναι νέοι. Η εφηβική ηλικία του δράκου αρχίζει στα εικοσιέξι τους και διαρκεί μέχρι τα πενήντα, οπότε αρχίζει και η ενηλικίωση.

Τότε ο δράκος αναγκαστικά διώχνεται από τη φωλιά των γονέων του, και αρχίζει τη ζωή μόνος του. Στα εκατό χρόνια ζωής μπορεί ο δράκος να θεωρείται ενήλικας. Η ώριμη ηλικία του δράκου αρχίζει στα διακόσια και φτάνει ως τα τετρακόσια, οπότε πια θεωρείται γέρος. Μετά τα εξακόσια άνετα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα γέρος, ενώ στα οκτακόσια είναι πια σεβάσμιος δράκος. Με το που κλείνει μια χιλιετηρίδα ζωής, ο δράκος ονομάζεται WYRM. Είναι πια τέτοιας δύναμης που κανείς δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του. Τον περισσότερο καιρό του τον περνά στη φωλιά του, δίπλα στο θησαυρό του. Όταν, κάποτε, φτάσει και στα δύο χιλιάδες χρόνια ζωής, φτάνει στο υπέρτατο στάδιο ηλικίας, ονομαζόμενο Great Wyrm. Ο δράκος είναι τότε πανίσχυρος, πάνσοφος, και ανίκητος. Κανείς εκτός από τους μεγαλύτερους ήρωες δεν μπορεί να αναμετρηθεί με ένα τέτοιο ον, πια.

Για όσους εσάς που θέλετε να συναντήσετε ένα δράκο χωρίς να θέλετε να τον πολεμήσετε (και πολύ καλά κάνετε), είναι μερικά πράγματα που θα χρειαστεί να ξέρετε. Οι δράκοι είναι πανέξυπνα όντα, και μπορούν να καταλαβαίνουν και να μιλούν σε αρκετές γλώσσες. Μη δοκιμάσετε να τον κοροϊδέψετε, εκτός εάν το σχέδιό σας είναι πολύ καλά προμελετημένο. Ακόμα, με το που θα τον συναντήσετε, αρχίστε τις φιλοφρονήσεις προς το άτομό του. Όλοι οι δράκοι είναι ματαιόδοξοι, και μπορείτε να μειώσετε την εχθρικότητα του εκθειάζοντας τη δύναμή του. Φροντίστε όμως να μάθετε το φύλο του πριν βάλετε επίθετα. Είναι ελάχιστοι οι θηλυκοί δράκοι που θα αντιδρούσαν ευχάριστα εάν άκουγαν λόγια όπως "πόσο φοβερός πολεμιστής είσαι", ή "τι δυνατά, αρρενωπά χέρια που έχεις, μεγάλε και πάνσοφε ηγέτη". Μιλήστε αόριστα, για το μέγεθος της δύναμής του, ή τη φήμη που έχει στις γύρω χώρες. Πολύ βοηθά σε αυτό να ξέρετε και το όνομα του δράκου.

Σε περίπτωση που τελικά έρθει η κατάσταση σε μάχη, αν είστε στα ανοικτά sκορπιστείτε και κρυφτείτε. Αποφύγετε πάση θυσία τα ανοικτά μέρη, όπου ο δράκος θα μπορεί να επιλέξει εκ του ασφαλούς το τρόπο που θα πολεμήσει. Το ιδανικό είναι να τον πολεμήσετε σε ένα στενό σκεπαστό μέρος, όπου μπορείτε να μειώσετε τις μεθόδους επίθεσής του.

Πολλοί τείνουν να ξεχνούν το πόσο σκληρό δέρμα έχει ο δράκος. Είναι σε όλους γνωστό πως το δέρμα του δράκου κάνει τις καλύτερες δερμάτινες πανοπλίες, τις πιο ανθεκτικές και επίσης τις πιο όμορφες. Σε μάχη όμως, αυτό βοηθά το δράκο ιδιαίτερα. Κανένα βέλος δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα αυτό εάν δεν κουβαλά μέσα του ισχυρή μαγεία. Ακόμη και τα μαγεμένα βέλη όμως αδυνατούν να του κάνουν σοβαρή ζημιά. Έτσι, ξεχάστε τις επιθέσεις όσο είναι στον αέρα και κρυφτείτε μακριά του. Μόνο εάν νικήσετε θα μπορέσετε να θαυμάσετε το θεσπέσιο δέρμα του με ασφάλεια.

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να εμφανίζεται ένας δράκος σε μία περιοχή, και αφού τρομοκρατήσει τον πληθυσμό αποδεκατίζοντας πολύ κόσμο, να δεχτεί να ηρεμήσει με αντάλλαγμα κάποιες θυσίες, συνήθως μικρών κοριτσιών ή μεγάλων χρηματικών ποσών. Να ξέρετε όμως, ότι ο δράκος σύντομα θα αρχίσει να αυξάνει τις απαιτήσεις του. Όσο βλέπει πως δεν υπάρχει σοβαρή απειλή στη γύρω περιοχή, θα απαιτεί ολοένα και περισσότερα, και μπορεί σταδιακά να αρχίσει να παραβαίνει τη συμφωνία. Για να προστατευθείτε, θα χρειαστεί να σπείρετε μύθους για μεγάλους πολεμιστές που έζησαν στην πόλη και θα την προστάτευαν σε καιρό ανάγκης, εάν υπήρχε ένας μεγάλος κίνδυνος. Βάλτε τους τοπικούς βάρδους να πλάσουν μεγάλους μύθους, και να είστε σίγουροι, πως θα φτάσουν και στα αυτιά του δράκου. Καθώς αυτά τα αιώνια πλάσματα δεν είναι χαζά, θα προτιμήσουν να συμβιβαστούν με ότι έχουν παρά να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη από αυτά δύναμη. Και καθώς οι δράκοι χρειάζονται πολλά χρόνια για να μεγαλώσουν, όταν το πρόβλημα αρχίσει να ξεφεύγει από τα χέρια σας, εσείς θα έχετε περάσει προ πολλού σε μια άλλη ζωή. Αφήστε τους διαδόχους σας να ανησυχήσουν τότε.

Οι δράκοι είναι όντα γεμάτα μαγεία, από τη στιγμή της γέννησής τους. Οι θρύλοι αναφέρουν πως αυτή η δύναμη είναι αποθηκευμένη μέσα τους, και εκλύεται κατά το θάνατό τους. Λέγεται πως εάν το δέρμα από το πρόσωπο του δράκου γίνει μια μάσκα, θα δώσει στον πρώτο που θα τη φορέσει θεϊκή ομορφιά, αλλά πιθανότατα θα συνοδεύεται από μεγάλη ματαιοδοξία. Ένας μύθος αναφέρει πως αν πάρεις ένα δόντι από δράκο και το θάψεις σε εύφορο χώμα, ένας οπλισμένος και ετοιμοπόλεμος πολεμιστής θα ξεπεταχτεί να σε υπηρετήσει.

Εάν η καρδιά του δράκου απομακρυνθεί από το σώμα του αμέσως μετά το θάνατό του, το πνεύμα του δράκου είτε θα επιχειρήσει να κυριαρχήσει το σώμα του φονιά του, ή θα του χαρίσει τρεις ευχές. Σε ένα επικό ποίημα κάποτε, ένας πολεμιστής έφτιαξε ένα βέλος από μια φολίδα δράκου και το εκτόξευσε στον ουρανό. Το βέλος μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό δράκο που τον υπηρέτησε πιστά για πολλά, πολλά χρόνια, ώσπου μια νύχτα τον καταβρόχθισε στον ύπνο του.

Ο κάθε δράκος είναι μοναδικό όν βέβαια, και είναι ανθρώπινα αδύνατο να προβλέψει κανείς το μεταθανάτιο αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενη πολύχρονη μελέτη.

Πηγή2: http://nea-acropoli-athens.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=46:2008-03-11-08-24-31&id=136:oi-drakoi&Itemid=72

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΟ ΩΚΕΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΝΗΡΗΙΔΕΣ

$
0
0
.
.
.
.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Οι Νηρηίδες, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν νύμφες, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας και εξ αυτής εγγονές του Ωκεανού. Ήταν γύρω στις πενήντα, ενώ έφταναν και τις εκατό, κατά άλλη άποψη. Οι Νηρηίδες ζούσαν στο βυθό της θάλασσας, στο παλάτι του πατέρα τους και περνούσαν τη μέρα τους κολυμπώντας και παίζοντας με δελφίνια, ή καθισμένες σε χρυσούς θρόνους ή βράχους τραγουδώντας και υφαίνοντας ή στεγνώνοντας τα πλούσια και μακριά μαλλιά τους. Δεν επέτρεπαν σε καμία θνητή να παραβάλλεται με αυτές στην ομορφιά. Είχαν τη δύναμη να ταράζουν τη θάλασσα αλλά και να την ηρεμούν. Γενικά ήταν πάντοτε περιχαρείς για την αθανασία τους και συνόδευαν τά άρματα των ενάλιων θεών. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Αμφιτρίτη, η οποία ήταν γυναίκα του Ποσειδώνα και μητέρα του Τρίτωνα, η Θέτις (η μελλοντική μητέρα του ήρωα Αχιλλέα), η Ψαμάθη (γυναίκα του Αιακού) και η Γαλάτεια (γυναίκα του κύκλωπα Πολύφημου). Τα ονόματα των Νηρηίδων που συναντούται στη Θεογονία του Ησίοδου αναφέρονται στις διάφορες καταστάσεις και χάρες της θάλασσας. Υπενθυμίζουν τα ευεργετήματα της θάλασσας, τα πλούτη που δίνει στον άνθρωπο και την ευκολία που παρέχει στο εμπόριο. Τα ονόματα των 50 Νηρηίδων (κατά τον Ησίοδο) ήταν τα εξής: Αγαύη, Ακταία, Αλία, Αλιμήδη, Αμφιτρίτη, Αυτονόη, Γαλάτεια, Γαλήνη, Γλαύκη, Γλαυκονόμη, Δυναμήνη, Δωτώ, Ερατώ, Ευαγόρη, Ευάρνη, Ευδώρη, Ευκράτη, Ευλιμένη, Ευνίκη, Ευπόμπη, Ηιόνη, Θεμιστώ, Θέτις, Θόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Κλυμένη, Κυματολήγη, Κυμοδόκη, Κυμοθόη, Κυμώ, Λαομέδεια, Λειαγόρη, Λυσιάνασσα, Μελίτη, Μενίππη, Νημερτής, Νησαία, Νησώ, Πανόπη, Πασιθέα, Πολυνόη, Ποντοπόρεια, Προνόη, Πρωτομέδεια, Πρωτώ, Σαώ, Σπειώ, Φέρουσα, Ψαμάθη. Οι Νηρηίδες στη τέχνη τόσο στα μελανόμορφα αγγεία όσο και στα ερυθρόμορφα αλλά και στη γλυπτική κατέχουν την πλέον αξιόλογη θέση σε εμπνεύσεις επικής δραματικής και λυρικής ποίησης απεικονιζόμενες με σεμνότητα μορφής και ενδυμάτων ενίοτε και γυμνές παίζοντας με τους Ερωτιδείς αλλά και σε παραστάσεις με υπαινιγμό σε μεταθάνατο ζωή στις νήσους των Μακάρων.
Για τις Ναϊάδες, ιδιαίτερα, υπάρχουν πολλοί μύθοι, που αφορούν τις ερωτικές τους περιπέτειες. Έλεγαν ότι κάποτε ο Ύλας, σύντροφος του Ηρακλή, πλησίασε σε μια πηγή, για να γεμίσει την υδρία του. Εκεί συνήθιζαν να μαζεύονται οι Νύμφες και να τραγουδούν ύμνους στην Άρτεμη ολονυχτίς. Ο Ύλας είχε φτάσει ακριβώς την ώρα που οι Νύμφες άρχισαν να συγκεντρώνονται και μια απ' αυτές, η Εφυδάτια, που κατοικούσε μέσα στην πηγή, σήκωσε το κεφάλι της και τον αντίκρισε. Θαμπώθηκε από τη θεϊκή του ομορφιά και τον ερωτεύτηκε. Εκείνος, σκυμμένος είχε βουτήξει την υδρία του μέσα στο νερό, χωρίς να υποπτεύεται πως κάποιος τον παρακολουθεί με προσοχή. Η Νύμφη θέλησε ν' αρπάξει την ευκαιρία και να τον φιλήσει· τον αγκάλιασε από το λαιμό και τον τράβηξε μαζί της στο βυθό. Οι σύντροφοί του έψαξαν να τον βρουν, μα δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να εξηγήσουν την εξαφάνισή του. Πολύ γνωστές επίσης ήταν οι ιστορίες των ερώτων των Νυμφών με βοσκούς, που συνήθως έβοσκαν τα πρόβατά τους στις όχθες των ποταμών. Έπειτα οι Νύμφες έφερναν στον κόσμο γιους θνητούς, αλλά σοφούς και γενναίους... Οι Νηρηίδες παραμένουν μέχρι και σήμερα στις δοξασίες των Ελλήνων με μικρή παραφθορά του ονόματος ως νύμφες "Νεράιδες". Νηρηίδες ήταν ο πιο αρχαίος τύπος του ονόματος όπως τον μεταφέρει ο Όμηρος, ο Ησίοδος κ.α. Οι δύο αυτές λέξεις, "νεράιδα" και "Νηρηίδα", ανάγονται στον όρο Nerti , που σημαίνει «βυθίζω». Η παρετυμολογία του ονόματος, σύμφωνα με την οποία το "νεράιδα" προέρχεται από τη λέξη "νερά", αποδίδει επίσης τη στενή τους σχέση με το νερό. Άλλωστε οι νεράιδες των παραμυθιών μοιάζουν εξ ορισμού υδάτινες. Όπως και οι νύμφες ζουν στα βουνά, στα δάση, στα ποτάμια, σε βρύσες, σε συντριβάνια, σε σπηλιές, σε όλη τη φύση, και αποκαλούνται με πολλά ονόματα : ανεράδες, ανεραγόδες, νεράισσες, ξεραμένες, αβραγίδες κτλ. Κινούνται σε χώρους κυκλικούς (αλώνι, συντριβάνι, λίμνη, στέρνα), όπως κυκλικές είναι οι κινήσεις τους στον χορό ή στο γνέσιμο. Ο χορός τους αφήνει κυκλικά χνάρια στο χορτάρι σύμφωνα με τις παραδόσεις πολλών λαών. Είναι όμορφες με μακριά ξανθά μαλλιά συνήθως πράσινα μάτια φορούν λευκά φουστάνια με λευκό μαντήλι και τις βλέπουν μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι ελαφρό ίσκιοτοι . Αρχηγός τους είναι η Κάλω και έχουν πολλά ονόματα όπως Αστέρω, Ουρανία, Λαμπετία, Κανέλα, Κάλω κ.α.. Τους αρέση ο χορός και συχνά αρπάζουν τους λυράδες για να τους παίξουν και να χορέψουν , και συνήθως βγαίνουν τα μεσάνυχτα μπαίνουν στα σπίτια και κλέβουν τα ρούχα των γυναικών. Σαν γυναίκες, προκαλούν του άνδρες, τους θέλγουν και ύστερα τους ξεφεύγουν, μέσα από μία διχασμένη έκφραση της σεξουαλικότητάς τους. Παρά την υπερφυσική τους προέλευση οι δραστηριότητές τους ταυτίζονται με τις παραδοσιακά γυναικείες: φροντίζουν για την καθαριότητα του σώματος και αγαπούν γενικά το νερό. Οι Νεράιδες παντρεύονται με Νεράιδους κάνουν παιδιά ενώ σε κάποιες παραδόσεις υφαίνουν. Η νεράιδα αναπαριστά την ιδανική και τρομακτική θηλυκότητα. Συγκεντρώνει πολυάριθμες γυναικείες ιδιότητες : οι αναπαραστάσεις της παραπέμπουν στη συμβολική του νερού, του γνεσίματος και του νοικοκυριού, στις αναπαραστάσεις της νύφης, στον πόθο και στον θάνατο.
Οι Νεράιδες στην Ομήρου Ιλιάδα Είπε, κι εκείνον τον περίζωσε σα μαύρο γνέφι ο πόνος· και διπλοπάλαμα αθαλόσκονη φουχτώνοντας τη ρίχνει πα στο κεφάλι, και την όψη του μολεύει την πανώρια' κι η στάχτη απά στο μοσκομύριστο του κάθουνταν χιτώνα' κι αυτός μακρύς φαρδύς ξαπλώθηκε και κοίτουνταν στη σκόνη, και με τα χέρια του ανασκάλευε μαδώντας τα μαλλιά του. Κι οι σκλάβες, που ο Αχιλλέας κι ο Πάτροκλος είχαν κουρσέψει, έσυραν τρανή φωνή, απ' τον πόνο που 'νιωσαν, και δράμαν απ' τις πόρτες 30 στον Αχιλλέα το γαύρο ολόγυρα, και χεροπάλαμα όλες κρούγαν τα στήθη τους, και λύθηκαν της κάθε μιας τα γόνα. θρηνούσε κι απ' την άλλη ο Αντίλοχος, πνιγμένος μες στο κλάμα, τον Αχιλλέα στα χέρια πιάνονταςκι αυτός βαριά εβογγούσε τι έτρεμε μπας και με το σίδερο θερίσει το λαιμό του. Κι έσκουξεν άγρια" ευτύς τον άκουσεν η σεβαστή του η μάνα, που πλάι στο γέρο κύρη εκάθουνταν, στα βάθη του πελάγου, κι αρχίνησε το θρήνο' γύρα της μεμιάς εμαζωχτηκαν όσες θεές νεράιδες έμεναν στου πελάγου τα βάθη· η Κυμοθόη κι η Γλαύκη εκεί 'τανε, κι η Θάλεια κι η Νησαία 40 κι η βοϊδομάτα Αλία κι η Φέρουσα κι η Θόη κι η Κυμοδόκη· ήταν ακόμα κι η Λιμνώρεια κι η Αμφιθόη κι η Ακταίη με τη Μελίτη και την Ίαιρα, την Αγαυή, τη Μαίρα, και την Πρωτώ καί την Ιάνασσα, τη Σπειώ και την Πανόπη και τη Δωτώ και την Καλλιάνειρα, την ξακουστή Γαλάτεια, τη Δυναμένη, την Καλλιάνασσα καί τη Δωρίδα' κι ήταν κι η Νημερτή μαζί και η Ιάνειρα, μαζί τους κι η Αμφινόμη· κι η Ωρείθεια κι η Κλυμένη κι η Άψευδη μες στη σπηλιά βρεθήκαν, κι η Αμάθια ακόμα η καλοπλέξουδη κι η Δεξαμενή, κι άλλες, όσες θεές νεράιδες έμεναν στου πελάγου τα βάθη. 50 Και γέμισε η σπηλιά η κρουστάλλινη, κι αυτές έδερναν όλες τα στήθη τους· και πρώτη η Θέτιδα κινάει το μοιρολόγι: « Νεράιδες αδερφές μου, ακούστε με, καλά να ξέρετε όλες γρικώντας, πόσους κρύβω μέσα μου βαθιά καημούς και πόνους. Αλί κι αλί σε με την άμοιρη πικρολεβεντομάνα! Γέννησα γιο τρανό, αψεγάδιαστο, στους αντρειωμένους πρώτο, κι ως τρυφερό κλωνάρι ανάδωσε' κι εγώ, που ανάστησα τον σα ροδαμό που ξεπετάχτηκε στου χωραφιού τον όχτο, πάνω στα πλοία τα δρεπανόγυρτα στην Τροία τον έχω στείλει, τους Τρώες να πολεμήσει. Αλίμονο, δε θα τον δω να γέρνει 60 στο πατρικό ξοπίσω σπίτι του, να τον καλωσορίσω! Μα κι όσο ακόμα ζει και χαίρεται το φως του γήλιου, πάντα τραβάει καημούς, κι ουδέ πηγαίνοντας μπορώ να τον συντράμω. Κι όμως θα πάω να ιδώ το τέκνο μου, ποια συφορά ν' ακούσω το 'χει πλακώσει, από τον πόλεμο μακριά κι ας μένει τώρα.» Είπε, και τη σπηλιά παράτησε, κι εκείνες δακρυσμένες ομάδι της τραβούσαν κι άνοιγε της θάλασσας το κύμα τρογύρα, ως πια στην Τροία που φτάσανε την παχιοχωματούσα' κι αράδα στο γιαλό ξεπρόβαλαν, κει που ήταν τραβηγμένα πυκνά των Μυρμιδόνων τ' άρμενα, στον Αχιλλέα τρογύρα' 70 κι ως εβογγούσε κείνος, σίμωσεν η σεβαστή του η μάνα' σέρνει φωνή μεγάλη, εφούχτωσε την κεφαλή του γιου της, και μες στα κλάματα ανεμάρπαστα του συντυχαίνει λόγια: « Τι κλαις, παιδί μου; Ποιος σου ετάραξε καημός τα σπλάχνα τώρα; Για μίλα μου ανοιχτά, μην κρύβεσαι· σου τα 'χει ο Δίας τελέψει τα όσα πιο πριν τον παρακάλεσες με σηκωμένα χέρια, να στριμωχτούν οι Αργίτες σύψυχοι μπροστά απ' των πλοίων τις πρύμνες και στενεμένοι απ' την ανάγκη σου φριχτά κακά να πάθουν.»
.
Πηγή Κειμένου
http://www.ellinikoarxeio.com/2011/08/niriedes-nymphs.html

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΨΥΧΕΣ

$
0
0

.

.

.

.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

.

Η γνωριμία με την πεταλούδα και τον πολλαπλό, υπέροχο συμβολισμό της στην παγκόσμια μυθολογία, περνάει πιθανώς από την άνυδρη φαινομενικά, αλλά απόλυτα απαραίτητη πύλη της φυσικής γνώσης. Από βιολογικής άποψης, λοιπόν, για να γνωρίσουμε λίγο αυτό το ιδιότυπο έντομο, οι πεταλούδες ανήκουν στο φύλο των αρθρόποδων και την τάξη των εντόμων. Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια είναι μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες και συχνά το μεγαλύτερο τμήμα τους παρουσιάζει περιπτώσεις σεξουαλικού διμορφισμού. Τα Λεπιδόπτερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα ομοιόνευρα, στα οποία οι τέσσερις φτερούγες παρουσιάζουν όμοιες πτυχώσεις και τα ετερόνευρα στα οποία οι πίσω φτερούγες έχουν μειωμένες πτυχώσεις. Εκείνο όμως που έχει ιδιάζουσα σημασία για τον άνθρωπο, είναι η εκπληκτική δυνατότητα της πεταλούδας για μεταμόρφωση. Τούτη η συναρπαστική μετουσίωσή της είναι ταυτισμένη στην ανθρώπινη φαντασία με την ιδέα της ψυχής, του θανάτου και της αναγέννησης. Πολλά μπορεί να μάθει κανείς από αυτά και για αυτά- τα όμορφα έντομα. Οι εντομολόγοι βρίσκονται σε μια ατέρμονη αναζήτηση περισυλλογής στοιχείων που αποτυπώνονται σε χιλιάδες σελίδες και μακρές συζητήσεις. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε εκείνους που αφιέρωσαν τον χρόνο και την ενέργειά τους ερευνώντας τα λεπιδόπτερα, για να μοιραστούν γενναιόδωρα τις πληροφορίες τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαφορετικά πώς θα ξέραμε ότι οι πεταλούδες μαζί με τις μέλισσες είναι σημαντικότεροι ρυθμιστές της γονιμοποίησης της φύσης, ή πώς θα γνωρίζαμε ότι είναι θαυμάσιοι δείκτες ισορροπίας του πλανητικού μας περιβάλλοντος; Ανάμεσα, βέβαια, στους ερευνητές των λεπιδόπτερων υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν πέρα από τα καθαρά βιολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα τον μυθολογικό συμβολισμό τους, τον αντίκυπο που είχαν στην ανθρώπινη ζωή τα έντομα από τα πανάρχαια χρόνια. Αναζητούν τις αρχετυπικές τους αποτυπώσεις στον μύθο, την τέχνη και τη λαϊκή παράδοση, τον ανθρωπογενή πολιτισμό γενικότερα. Με έναν τρόπο περίεργο και συνάμα καταλυτικό η ακριβής επιστήμη περνά στις επικράτειες της αναλυτικής ψυχολογίας, της μυθολογίας, του αρχετυπικού συμβολισμού και διερευνά τον ιστό αλληλεξάρτησης ανάμεσα στην ανθρώπινη ύπαρξη και το περιβάλλον της. Έως τώρα γνωρίζαμε το παράδειγμα της πεταλούδας στην κβαντική φυσική[1]. Εγκαταλείποντας τις επικράτειες της φυσικής επιστήμης και της βιολογίας προς το παρόν, ας δούμε με ποιο τρόπο εξελίχθηκε στο πέρασμά του χρόνου η ανθρώπινη αντίληψη για τις πεταλούδες. Η πεταλούδα στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο στάδιο μεταμόρφωσης από την κάμπια, «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού». Στην ελληνική αλλά και τη ρωμαϊκή μυθολογία η Ψυχή, μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας. Απελευθερωμένο από τον θάνατο το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, αναχωρώντας από τα δεσμά της χρυσαλίδας της. Ο μύθος γενικώς για την αρχαία ρητορική τέχνη είναι πιθανώς «ένα αναληθές αφήγημα που αντιπροσωπεύει την αλήθεια». Ο συγκεκριμένος μύθος, όμως, είναι ένα καλό παράδειγμα αντίληψης «μιας βαθιάς πραγματικότητας της φύσης μέσω της διαίσθησης». Με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί τον ίδιο τον Έρωτα σαγήνεψε. Ο Ζέφυρος την μετέφερε σε μια ανθισμένη κοιλάδα, για να ζήσει σε ανάκτορο ονειρικό. Κάθε νύχτα συναντούσε εκεί έναν εραστή, που υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να δει. Με τις κακόβουλες συμβουλές των αδελφών της ξύπνησε η περιέργειά της και μπροσπάθησε μ' ένα λυχνάρι να δει ποιος μοιραζόταν το κρεβάτι της. Μια σταγόνα λάδι έπεσε πάνω στον θεό που πέταξε αμέσως μακριά. Έτσι άρχισε η φοβερή θλίψη, από την οποία θα μπορούσε να ξεφύγει η Ψυχή μόνο με την βοήθεια του Έρωτα. Στο μύθο η Ψυχή συνδέεται με την πεταλούδα και ο μύθος ερμηνεύεται βάσει αυτής της διπλής ιδιότητας. Είναι η ιστορία της ψυχής που αγγίζεται από τη θεία αγάπη, αλλά εξαιτίας των λαθών της πρέπει να υποβληθεί σε ορισμένες δοκιμασίες πριν επιτύχει την μακαριότητα της αθανασίας. Η νυχτοπεταλούδα που προσελκύεται από τη φλόγα, σαν την ψυχή που προσελκύεται από τις θεϊκές αλήθειες, καίει τα φτερά της. Τούτη η εικονοπλασία είναι μια συμβολική απόδοση των δοκιμασιών που πρέπει να υπομένει η ψυχή, πριν γνωρίσει την αθανασία του επέκεινα. Μεσοαμερικανική μυθολογία Με την πεταλούδα και τον συμβολισμό της φαίνεται πως ασχολήθηκαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι λαοί του Μεξικού. Στο Las Mariposas entre los Antiguos Mexicanos, (Οι πεταλούδες στους αρχαίους Μεξικανούς) του Carlos Beutelspacher[2] καταγράφεται η στενή παρατήρηση της πεταλούδας από τους αρχαίους μεξικανικούς πολιτισμούς των Μιξτέκ των Κχολουλτέκ και των Αζτέκ. Εκεί φαίνεται πώς οι πεταλούδες συμβόλιζαν τη φωτιά, την ψυχή, το θάνατο, τους πολεμιστές τους ταξιδιώτες και τα κολίβρια. Οι αρχαίοι Μεξικανοί γνώριζαν τους κύκλους ζωής των λεπιδόπτερων και έδιναν ονόματα σε κάθε φάση τους. Στη γλώσσα Ναχουάτλ η φάση του αυγού ονομάζεται αχουαχπαπαλότλ (αμάρανθος) εξαιτίας της ομοιότητάς του με τους σπόρους του φυτού. Οι προνύμφες ονομάζονται οκουϊλίν και έδωσαν το όνομά τους σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές. Στην ενήλικη πεταλούδα έδωσαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιοχές να δίνουν το όνομα παπαλότλ. Ο Beutelspacher καταγράφει επίσης δύο σημαντικές θεότητες, την Ξοτσικετζάτλ και την Ιτζπαπαλότλ. Η Ξοτσικετζάτλ ήταν η θεά της αγάπης, των λουλουδιών, της βλάστησης και της φωτιάς. Το όνομα της θεάς σημαίνει όμορφο λουλούδι, πιθανή απεικόνιση του είδους papilio multicaudatus, μιας πολύ κοινής πεταλούδας του κεντρικού Μεξικού. Αυτή η θεά προστάτευε τους καλλιτέχνες, τους βιοτέχνες, τους ζωγράφους και τις κοινές γυναίκες. Ενίοτε συνδέεται με το κολίβρι, αν και ο Beutelspacher παρέχει αρκετά επιχειρήματα για την εικονοπλασία της ως θεά-πεταλούδα. Επιχειρώντας εδώ ένα είδος μυθολογικού συγκρητισμού παρατηρούμε πως στον αρχέτυπο συμβολισμό του παγκόσμιου μύθου οι έννοιες φωτιά, τέχνη, άνθος, κοινή γυναίκα παραμένουν τόσο στον ελληνορωμαϊκό όσο και στον αρχαίο μεξικανικό μύθο συνδεδεμένες με την ιδέα της πεταλούδας, διατηρώντας αναμφίβολα και τις σύγχρονες αποτυπώσεις τους σε σύγχρονες κοινωνικές δοξασίες. Η θεά Ιτζπαπαλότλ με τη σειρά της (οψιανός ιτζλί και πεταλούδα παπαλότλ) συνδέεται με το είδος rothschildia orizaba, μια πεταλούδα του μεταξιού. Αυτή η θεότητα ήταν η μητέρα-θεά των Τσιτσιμέκ και υποκατέστησε την Ξοτσικετζάτλ, όταν οι Αζτέκ κυριάρχησαν σε τούτη την εθνική ομάδα. Η Ιτζπαπαλότλ ήταν δυνατή και άγρια θεά με φτερά πεταλούδας και μεγάλα νύχια σε ετοιμότητα στα χέρια και τα πόδια της. Η θεά απεικονιζόταν επίσης με το βασιλικό όρνεο, (sarcoramphus papa), ένα είδος πολύ κοινό στο βόρειο Μεξικό κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Τσιτσιμέκ. Πολλοί άνθρωποι στο Μεξικό θεωρούν ότι κάποιος θα πεθάνει όταν σταματήσει μαύρη πεταλούδα στην πόρτα του. Η μαύρη πεταλούδα (ascalapha odorata) ονομάζεται Μικπαπαλότλ, από το μικουΐτζτλί, που σημαίνει θάνατος. Οι ρεαλιστικές ή στυλιζαρισμένες απεικονίσεις της πεταλούδας ποικίλουν και διακοσμούν πολυάριθμα θέματα της αρχαίας μεξικανικής τέχνης. Για παράδειγμα πεταλούδες διακοσμούσαν τον εξωτερικό δακτύλιο του ημερολογίου των Αζτέκ και συμβόλιζαν το πυρ των φιδιών. Άλλες αναπαραστάσεις βρέθηκαν στον χρυσό διάκοσμο ανώτερων αξιωματούχων, σε κώδικες και τοιχογραφίες, ακόμα και στην τέχνη της σύνθεσης φτερών (plumeria).

Η μυθολογία των Βορειοαμερικανών Ινδιάνων Εξαιτίας της ομορφιάς τους, της δύναμης της πτήσης και της πλήρους μεταμόρφωσής τους οι πεταλούδες απαντώνται συχνά και στους μύθους των Βορειοαμερικανών Ινδιάνων. Σε ένα από τα πρώιμα ανθρωπολογικά άρθρα του, ο Grinnell[3] αναφέρεται σε μια βασική πεποίθηση των Μπλάκφουτ, ότι τα όνειρα έρχονται στον ύπνο με μια πεταλούδα. Το σύμβολό τους για την πεταλούδα ήταν ένα σχέδιο που έμοιαζε με μαλτέζικο σταυρό με έναν βραχίονα οριζόντιο και το άλλο κάθετο. Το σύμβολο ζωγραφιζόταν σε ένα οίκημα για να δείξει ότι το ύφος και η μέθοδος διαμόρφωσης του οικήματος διδάχθηκαν στον ιδιοκτήτη σε ένα όνειρο. Ήταν επίσης η συνήθεια των γυναικών της φυλής να κεντούν το σύμβολο της πεταλούδας σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος ελαφιού και να το δένουν στα μαλλιά του μωρού τους, όταν ήθελαν να το κοιμήσουν. Ταυτόχρονα ψιθύριζαν ένα νανούρισμα, ζητώντας από την πεταλούδα να έλθει και να κοιμήσει το παιδί τους. Η πεταλούδα ήταν επίσης σημαντική για στους μύθους και τα τελετουργικά των Ινδιάνων Χόπι, ιδιαίτερα στον χορό της πεταλούδας, ενώ ακόμη και μια φυλή των Χόπι Πουέμπλο ονομαζόταν φυλή της πεταλούδας[4]. Το πνεύμα της πεταλούδας προσωποποιείται επίσης στη μορφή των Κατσίνα. Τα Κατσίνα αντιπροσωπεύουν την πνευματική ουσία όλων των πραγμάτων στον αισθητό κόσμο Αντιπροσωπεύουν το παιχνίδι, τα τρόφιμα, τα πουλιά, τα έντομα ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο προσωποποιημένο. Κατά τη διάρκεια ιερών χορών, οι άνδρες που υποδύονται τα Κατσίνα παρουσιάζουν ομοιώματα των κατσίνα τους στις γυναίκες και τα παιδιά. Τα ειδώλια είναι γνωτά ως Πόλι Σιο Χέμις Κατσίνα (Κατσίνα πεταλούδα), Πόλι Τάκα (Άνδρας Πεταλούδα) και Πόλι Μάνα (Κορίτσι πεταλούδα).

Η καθαρή ομορφιά της πεταλούδας ερμηνεύεται σε ένα μύθο των Παπάγκο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι το πεπρωμένο τους ήταν να γεράσουν και να γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια, και ο ουρανός. Έβαλε τα χρώματα σε ένα μαγικό σακκούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, οι χρωματισμένες πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, γοητεύοντας τα παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τίποτα τόσο όμορφο. Οι πεταλούδες τραγούδησαν κι έκαναν τα παιδιά ακόμα πιο ευτυχισμένα. Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό γιατί οι πεταλούδες ήταν τόσο όμορφες και μπορούσαν να τραγουδούν όπως τα πουλιά. Για αυτό ο δημιουργός απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν σιωπηλές[6]. Ένας ενδιαφέρων συνδυασμός της συμπεριφοράς εντόμων και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας βρίσκεται στον θρύλο του τρόπου της πεταλούδας των Ναβάχο. Ένας αμφίφυλος θεός, ο Μπεγκοτσίντι, ήταν αρχηγός του λαού της πεταλούδας και εξυπηρετούσε τις σεξουαλικές ανάγκες και των αρσενικών και των θηλυκών πεταλούδων. Όταν ο Μπεγκοτσίντι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα, οι άνθρωποι πεταλούδες αποφάσισαν να γίνουν αιμομίκτες παρά να παντρευτούν ξένους. Αυτό τους «τρέλανε», κάτι που φαίνεται σήμερα στην τάση τους να ορμούν στις φλόγες. Η εθιμική βάση του μύθου φαίνεται πως ήταν η αυξανόμενη ανησυχία μικρών και απομονωμένων ομάδων με ενδογαμικές τάσεις. Έτσι,ο θρύλος του τρόπου της πεταλούδας είναι για τους Ναβάχο μια ερμηνεία της απαγόρευσης (tabu) ενάντια στην αιμομιξία[7]. Γεννημένες από την κάμπια στη χρυσαλίδα, οι πεταλούδες ήταν ένα σύμβολο αναγέννησης, ευτυχίας και χαράς για τους γηγενείς του Μεξικού. Σε έναν μύθο, ο ισχυρός θεός-ερπετό, ο Κετζαλκοάτλ, εισέρχεται στον κόσμο με τη μορφή της χρυσαλίδας, από την οποία προβάλλει με τρόπο οδυνηρό στο πλήρες φως της τελειότητας που συμβολίζεται από την πεταλούδα. Η πεταλούδα-οψιανός, Ιτζπαπαλότλ, είναι προστάτιδα θεότητα στο ημερολόγιο των Αζτέκ[8]. Εκτός από τα παραπάνω οι Αζτέκ επίσης πίστευαν ότι οι μακάριοι νεκροί με τη μορφή όμορφων πεταλούδων επισκέπτονταν τους συγγενείς τους, για να τους βεβαιώσουν ότι όλος ήταν καλά. Αυτές οι πεταλούδες πετούσαν γύρω από το σπίτι και γύρω από τις ανθοδέσμες που διακοσμούσαν τις οικίες των ευγενών Αζτέκ. Θεωρείτο αγένεια αν μύριζε κανείς τα λουλούδια από πάνω. Ο επισκέπτης ήταν υποχρεωμένος να τα μυρίσει από πλάγια θέση, γιατί η κορυφή ήταν αφιερωμένη στις ψυχές που έρχονταν και απολάμβαναν τη μυρωδιά, ιδιαίτερα αφιερωμένη στην ύπαρξή τους[9]. Ο γηγενείς νοτιοαμερικανοί ενσωμάτωσαν επίσης τα διάφορα λεπιδόπτερα στις μυθολογίες τους[10]. Για τους Γκοατζίρο της Κολομβίας, εάν κάποια ιδιαίτερα μεγάλη, λευκή πεταλούδα βρεθεί σε κάποια κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει κανείς να την κακομεταχειριστεί ή να τη διώξει, γιατί είναι το πνεύμα ενός προγόνου που έρχεται να επισκεφτεί την κατοικία. Τον ίδιο μύθο συναντάμε στην Ιαπωνία, με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Εάν η πεταλούδα γίνει ενοχλητική, πρέπει να τη διώξει κανείς με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, διαφορετικά το πνεύμα θα πάρει εκδίκηση. Ανάμεσα στους Αϊμάρα της Βολιβίας ένας ορισμένος σπάνιος τύπος νυχτοπεταλούδας θεωρείται οιωνός θανάτου. Είναι πολυάριθμα τα παραδείγματα των λεπιδόπτερων γενικότερα στις μυθολογίες γηγενών λαών σε όλο τον κόσμο. O Μίρτσεα Ελιάντε για παράδειγμα αναφέρει ότι στη Μαδαγασκάρη και το Νάγκα Μανιπούρ ορισμένες φυλές διεκδικούν την καταγωγή τους από την πεταλούδα. Σύμφωνα με τους Πίμα της Βόρειας Αμερικής κατά τη στιγμή της έναρξης της δημιουργίας ο δημιουργός Τσιοβοτμάκι πήρε τη μορφή πεταλούδας και πέταξε τριγύρω στον κόσμο, έως ότου βρήκε τόπο κατάλληλο για το ανθρώπινο γένος. Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας πιστεύουν ότι η ψυχή επιστρέφει στη γη μετά το θάνατο με τη μορφή της πεταλούδας. Στα νησιά του Σολομώντα εκείνος που φεύγει απ' τη ζωή, μπορεί να διαλέξει τι θα γίνει μετά το θάνατο και επιλέγει συχνά μια πεταλούδα. Στον Ισλαμικό Σουφισμό η νυχτοπεταλούδα που αναλώνεται στο φως της φλόγας του κεριού είναι η ψυχή που αναλώνεται στη θεία φλόγα[11]. Η Γκιμπούτας αναγνωρίζει με τη σειρά της στο σύμβολο της πεταλούδας ένα από τα ιδεογράμματα της πρώιμης νεολιθικής γλώσσας[12] των προωτευρωπαϊκών φύλων και συνδέει το σύμβολο με τις ιδιότητες της μητέρας θεάς. Οι πρωτοευρωπαϊκοί λαοί γενικά πίστευαν ότι η ανθρώπινη ψυχή έπαιρνε τη μορφή της πεταλούδας και έτσι την αντιμετώπιζαν με μεγάλο σεβασμό, συχνά με φόβο. Οι Βορειοευρωπαϊκοί λαοί είναι γεμάτοι παραδόσεις για το γεγονός ότι τα όνειρα δεν έιναι τίποτε άλλο από περιπλανήσεις της ψυχής-πεταλούδας σε άλλους κόσμους. Στη νότια Γερμανία οι παραδόσεις αναφέρουν ότι οι νεκροί ξαναγεννιούνται σαν παιδιά που πετούν τριγύρω με τη μορφή της πεταλούδας. Τούτο συνδέει τις πεταλούδες με την ιδέα της γονιμότητας. Οι Ιρλανδοί με τη σειρά τους θεωρούν ότι οι πεταλούδες είναι οι ψυχές των νεκρών που περιμένουν να περάσουν από το Καθαρτήριο[13]. Επιστρέφοντας στην αρχαία ελληνική ψυχή ως πεταλούδα, θα επιχειρήσουμε άλλον έναν συγκρητισμό, καθώς ανακαλύπτουμε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στη μυθολογία των Αζτέκ και των Μάγια. Η Ιτζπαπαλότλ είναι η θεά οψιανός-πεταλούδα, δηλαδή η ψυχή εγκλωβισμένη μέσα στην πέτρα. Η φαινομενικά αντινομιακή ιδέα είναι ότι η πεταλούδα/ψυχή απελευθερώνεται από το σώμα από τη θυσιαστική λεπίδα του οψιανού και ταυτόχρονα εγκλωβίζεται μέσα του. Η Ιτζπαπαλότλ είναι το θηλυκό αντίστοιχο του θεού Τετζκατλιπόκα («τετζκάτ» σημαίνει «εγχειρίδιο οψιανού»). Η πεταλούδα είναι, επίσης, σύμβολο του Ξοτσιπίλλι του αρσενικού θεού της βλάστησης και των λουλουδιών, ο οποίος όμως συνδέεται και με το αστραποβόλημα της φλόγας. Μεταμόρφωση Όπως στους Γκοατζίρο της Κολομβίας, έτσι και στον ιαπωνικό μύθο της λευκής πεταλούδας[14] είναι εμφανής η άποψη πως η λευκή πεταλούδα είναι η ψυχή της γυναίκας του γέροντα, που πέθανε νέα και έφυγε νωρίς από τη ζωή του. Η ψυχή επιστρέφει να οδηγήσει τον αγαπημένο της στο πέρα κόσμο, όταν εκείνος δεν μπορεί πια να περιποιηθεί τον τάφο της και να της τραγουδήσει, όπως είχε ορκιστεί. Η πεταλούδα εδώ δε συμβολίζει απλά την ψυχή αλλά και τη δυνατότητα επικοινωνίας της με τον αισθητό κόσμο. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύμβολο που με την αλλεπάλληλη παρουσία του στο παγκόσμιο πλέγμα των μύθων υποδηλώνει μια σχέση ανάμεσα σε αυτή τη ζωή και την άλλη και τα στάδια μιας εξελικτικής μεταμόρφωσης. Η μεταμόρφωση της πεταλούδας είναι ένα από τα μυστήρια της φύσης. Η δυνατότητα αυτών των εντόμων να αλλάζουν τη μορφή τους από έρπουσα κάμπια σε ιπτάμενη ύπαρξη είναι σχεδόν μαγική. Πολλοί άνθρωποι εμπνέονται τόσο από την ιδέα της μεταμόρφωσης, ώστε θεωρούν πως οι πεταλούδες δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών εξέλιξης χωρίς τη θεϊκή παρέμβαση. Είτε όμως είναι έργο θεϊκής παρέμβασης ή απλά μια διαδικασία της φύσης, εκείνο που πυροδοτεί την ανθρώπινη φαντασία είναι ή ίδια η έννοια της μεταμορφωτικής διαδικασίας και της ελευθερίας που συνεπάγεται η δυνατότητα της πτήσης. Φαίνεται να αγνοεί το ανθρώπινο πλάσμα πως προέρχεται από το ίδιο κουκούλι της σκοτεινής μήτρας και πως υφίσταται την ίδια μετουσιωτική διαδικασία, ή απλά αναγνωρίζει ενδόμυχα κάποια συγγένεια σε τούτη τη διαδικασία; Ο κύκλος μεταμόρφωσης της πεταλούδας συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα εν είδει μαγείας. Η ανθρώπινη αλλαγή ακολουθεί τους δικούς της χρονικούς περιορισμούς και περνά συνήθως απαρατήρητη. Είναι όμως η ίδια μεταμόρφωση και ακολουθεί τους ίδιους αμετάβλητους εξελικτικούς νόμους, έως ότου φθάσει στη δική της πτήση. «Ήμουν πριν άνθρωπος που ονειρεύτηκε ότι ήταν πεταλούδα ή μήπως είμαι τώρα πεταλούδα που ονειρεύεται ότι είναι άνθρωπος;» - Τσουάνγκ Τζου

Βιβλιογραφία Burland, C., and W. Forman, (1975), The Aztecs - gods and fate in ancient Mexico, Orbis Publishing, London. Capinera, J., (1993), «Insects in art and religion: the American Southwest», στο American Entolomologist, 39. Eliade, Mircea, (ed.), (1987), Encyclopedia of Religion, Macmillan: New York Erdoes, R., and A. Ortiz, (1984), American Indian myths and legends. Pantheon, New York. Fewkes, J. W., (1910), «The butterfly in Hopi myth and ritual», Am. Anthropol., New Series. 12. Gagliardi R A. «Lepidopteral Symbolism: Lepidoptera Symbols Relating to Flight» στο Butterfly and Bugs Symbolism. Fourth Issue, November 1997. Gimbutas, Μ., (1989), The Language of the Goddess. London: Thames and Hudson. Grinnell, G.B., (1899), «The butterfly and spider among the Blackfeet» στο Am. Anthropol., New Series. Hadland Davis, F. (1913), Myths and Legends of Japan, G. G. Harrap and Company, London. Hilborn, R. C., (1994), Chaos and Nonlinear Dynamics, Oxford University Press, Oxford. Hitchcock, S. W., (1962), «Insects and Indians of the Americas», Bull. Entomol. Soc. Am. 8. Nicholson, I., (1985), Mexican and Central American mythology, Peter Bedrick Books, New York. Wright, B., (1877), Hopi Kachinas. Northland Press, Flagstaff, Arizona. Πηγή: Πεταλούδα, ο παγκόσμιος μύθος της μεταμόρφωσης

ΠΗΓΑ KAI ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

$
0
0

.

.

.

.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Μέσα στα σιωπηλά φαράγγια και τις σκιές των δασών με τα απόκοσμα σχήματα, στις σπηλιές και τα ποτάμια, στις στέρνες και τις λίμνες, μοιάζει το θρόισμα των φύλλων ή το φύσημα του ανέμου σαν κάποιο αδιόρατο πανάρχαιο κάλεσμα. Ένα κάλεσμα που μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε σε μαγικά μονοπάτια και μυστικούς δρόμους, μέσα σε ένα βασίλειο παράξενο και θαυμαστό‡ το αόρατο Βασίλειο των Ξωτικών και των Νεράιδων, ένας κόσμος κρυμμένων λαμπερών και πολύχρωμων υπάρξεων, σχεδόν άυλων, που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Αυτές οι παράξενες μορφές ύπαρξης, με την παιχνιδιάρικη και ανέμελη φύση τους και με την αρχέγονη σοφία τους, ανέκαθεν αλληλεπιδρούσαν με τον άνθρωπο, ενώ έχουν αποτελέσει διαχρονικά αντικείμενο λαογραφικών παραδόσεων σε όλο τον κόσμο. Μύθοι και παραδόσεις όλων των λαών μιλούν για μυστικές πύλες και περάσματα, που οδηγούν σε κόσμους όπου υπάρχουν όντα μιας άλλης πραγματικότητας. Η παρουσία τους μοιάζει να μαγνητίζει τον ανθρώπινο νου, να τον μαγεύει και να τον εισάγει σε νέες διαστάσεις, πέρα από το χώρο και το χρόνο, πέρα από κάθε λογική. Στα βάθη κάθε ανθρώπινης ύπαρξης λέγεται πως υπάρχουν εκείνες οι κρυμμένες δυνατότητες που ανοίγουν τις «πύλες» προς αυτούς τους κόσμους. Πύλες που δημιουργούν μονοπάτια επικοινωνίας των κόσμων, ώστε να ρέει ο ένας μέσα στον άλλο, αμβλύνοντας τα στενά όρια της ύλης. Αποκαλύπτοντας αυτά τα αόρατα μυστικά μονοπάτια οδηγούμαστε σε μια γοητευτική «χώρα», που έχει κάτι από τη φευγαλέα φύση, το απόκοσμο άγγιγμα και τη μαγεία ενός ονείρου. Έναν κόσμο που είναι συνώνυμος με την ομορφιά, τη δημιουργία, τη χαρά για τη ζωή και την αιώνια νεότητα. Έναν ξωτικόκοσμο του οποίου οι κάτοικοι συχνά επισκέπτονται το δικό μας κόσμο, όταν τα «πέπλα» της ύλης λεπταίνουν και επιτρέπουν αυτή την επαφή. Το Στοιχειακό Βασίλειο Στην Εσωτερική Παράδοση ο κόσμος των ξωτικών περιγράφεται ως «στοιχειακό βασίλειο». Πρόκειται για οντότητες που υπάρχουν επάνω στη Γη από την αυγή της δημιουργίας της και είναι πιο αρχαίες και από τον άνθρωπο. Ουσιαστικά είναι εγγενείς δυνάμεις της φύσης, που ζουν και εργάζονται επάνω στη Γη. Η ύπαρξή τους αποτελεί μορφή έκφρασης και δράσης εκείνων των θεμελιωδών αρχών της Εκδήλωσης που αναφέρονται ως Τέσσερα Στοιχεία (Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη), παρόλο που δεν ταυτίζονται με τα τελευταία, αλλά αποτελούν μια κατώτερη αντανάκλασή τους. Τα στοιχειακά στο έργο τους, το οποίο αφορά στην ανοικοδόμηση, την υλοποίηση, τη διαμόρφωση και τη συντήρηση ολόκληρου του «φυσικού πεδίου» ύπαρξης, καθοδηγούνται από τους Αρχαγγέλους και τους Αγγέλους. Πρόκειται για μορφές ύπαρξης οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «δημιούργημα του δημιουργήματος», καθώς συνιστούν ενεργειακά εργαλεία, τα οποία δομήθηκαν από το αγγελικό βασίλειο. Ως «τεχνητές» οντότητες, συνεπώς, στερούνται εκείνης της πνευματικής αρχής που ενυπάρχει, για παράδειγμα, στον άνθρωπο και την οποία οι εσωτερικές παραδόσεις αναφέρουν ως «πνευματικό σπινθήρα». Ωστόσο, τους έχει δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν αυτόν τον πνευματικό σπινθήρα, μοχθώντας και μαθητεύοντας δίπλα στον άνθρωπο, ο οποίος έχει, για αυτόν το λόγο, τεράστιες ευθύνες. Παραδοσιακά, τα στοιχειακά όντα τα οποία έχουν αποκτήσει αυτόν τον πνευματικό σπινθήρα αναφέρονται ως «στοιχειακοί βασιλιάδες» και αποτελούν ένα είδος γέφυρας με τον κόσμο των ανθρώπων, αλλά και καθοδηγητές των υπόλοιπων στοιχειακών. Τα στοιχειακά είναι άφθαρτα και η ζωή τους δεν διέπεται από τους κύκλους γέννησης και θανάτου που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά διαρκεί όσο και η ίδια η Εξέλιξη. Όταν, για παράδειγμα, ένα άνθος, ένα δέντρο ή οτιδήποτε άλλο με το οποίο συσχετίζονται πεθαίνει, εκείνα εξακολουθούν να ζουν, έστω και αν δεν φαίνονται πουθενά, συνεχίζοντας αλλού το έργο της δημιουργίας. Συνδέονται με κάθε μορφή ύπαρξης επάνω στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των βουνών, των ποταμών, των δέντρων, των θάμνων, των λουλουδιών, της χλόης, των γκρεμών και των βραχωδών σχηματισμών. Είναι παρόντα στη δημιουργία των κλιματολογικών φαινόμενων, όπως βροχές, άνεμοι, καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι, αλλά και ουράνια τόξα. Η δική τους εξελικτική πορεία είναι διαφορετική, αλλά παράλληλη με την ανθρώπινη. Βρίσκονται σε μια άλλη διάσταση, από όπου όμως υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνούν μαζί μας. Οι πύλες που οδηγούν σε αυτούς τους κόσμους είναι αόρατες, χωρίς συγκεκριμένες γεωγραφικές διαστάσεις και ανοίγουν σε διαφορετικές επικράτειες συνείδησης, πέραν αυτής του φυσικού επιπέδου ύπαρξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχειακά μπορούν να γίνουν ορατά από ψυχικά ευαίσθητους ανθρώπους και υπάρχουν πλήθος τέτοιων αναφορών σε όλο τον κόσμο. Τα Ξωτικά στις Παραδόσεις του Κόσμου Παλιές ιστορίες αναφέρουν πως κάποτε ο κόσμος των ξωτικών και ο κόσμος των ανθρώπων ήταν ένας κι αδιαίρετος, αλλά κάτι συνέβη και χωρίστηκαν. Οι μύθοι, οι θρύλοι και οι παραδόσεις όλου του κόσμου μιλούν για πνεύματα της φύσης, στοιχειακά όντα, ξωτικές υπάρξεις, νεράιδες και στοιχειά. Πίσω από το συμπαγή κόσμο της καθημερινότητας διαφαίνεται ένας αόρατος κόσμος, κατοικημένος από αόρατα πλάσματα. Στην Ιρλανδία διηγούνται για την πτώση τους από τον Ουρανό και για το ότι δε χάθηκαν γιατί το «κακό» μέσα τους δεν είχε καμία μοχθηρία. Ειδικά η Ιρλανδία έχει μια ιδιαίτερα πλούσια παράδοση γύρω από τα ξωτικά, είναι ο τόπος στον οποίο αποζητούσαν πάντοτε την προστασία τους. Σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση τα πλάσματα αυτά προσβάλλονται και θίγονται εύκολα και είναι καλύτερα να τους μιλάει κάποιος όσο το δυνατόν λιγότερο και να τα προσφωνεί «άρχοντες». Όμως εξίσου εύκολα ευχαριστιούνται, αρκεί λίγο γάλα στο περβάζι του σπιτιού στη διάρκεια της νύχτας. Εξάλλου, ανέκαθεν υπήρχε στην Ιρλανδία ένας σαφής κώδικας συμπεριφοράς εκ μέρους των ανθρώπων, που τους καθιστούσε αξιόπιστους στα ξωτικά. Πάντα όμως έπρεπε να διαφυλάσσουν τα μυστικά, ώστε να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ξωτικών, που αγαπούν τη μοναξιά και την περισυλλογή. Αυτά τα όντα έχουν μια δική τους ηθική και μάλιστα τιμωρούν αυτόν που την παραβιάζει, αφαιρώντας του την ικανότητα αντίληψης της χώρας τους και των εθίμων της, αλλά και με τα τσιμπήματα των μυτερών τους όπλων. Αν η παραβίαση γίνεται σκόπιμα τότε η τιμωρία του παραβάτη ανθρώπου έχει πολλές εκδοχές, από ρευματισμούς έως τύφλωση. Η ξωτικοχώρα της Ιρλανδίας είναι η περίφημη Τιγκ Ναν Ογκ, η χώρα της αιώνιας νεότητας, που βρίσκεται στη δυτική άκρη του ωκεανού, εκεί όπου ο χρόνος δε μετριέται με ανθρώπινα μέτρα. Ανάμεσα στις δραστηριότητες των ξωτικών αναφέρονται οι γιορτές, οι μάχες, ο έρωτας, η θεραπεία, ο χορός και η μουσική, που τόσο όμορφα ξέρουν να παίζουν. Στις περισσότερες χώρες η μουσική έχει συνδεθεί με τα ξωτικά και πολλοί άνθρωποι την έχουν διδαχτεί από αυτά τα όντα. Αναφέρεται, μάλιστα, πως η μουσική τους ασκεί μαγική επίδραση στους θνητούς, ρίχνοντάς τους συχνά σε μια κατάσταση έκστασης, μεταφέροντάς τους σε άλλους κόσμους. Πιθανά κάποιο ξόρκι να επαναφέρει τους μαγεμένους πίσω στον κόσμο, παρόλα αυτά θα είναι για πάντα αλλαγμένοι. Όσο για το χορό τους, είναι τόσο απαλός και αέρινος ώστε αφήνει άθικτα, αν και όχι πάντα, τα ξερά φύλλα του φθινοπώρου κάτω από τα πόδια τους. Στις αρχές του 18ου αιώνα (1725) ένας συγγραφέας, ονόματι Bourne, έγραφε στο βιβλίο του «Antiquitatis Vulgares» ότι τα ξωτικά κυκλοφορούν στον κόσμο μας τις νύχτες και ξεφαντώνουν με χορό και τραγούδι, μέσα στα σκοτεινά ερημικά δάση και τα δροσερά λιβάδια, κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και δεν μπορούν να τα δουν. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να λιώνουν τα παπούτσια τους από τον πολύ χορό, ώστε το επάγγελμα του παπουτσή να είναι το πλέον διαδεδομένο στον κόσμο τους. Με το ξημέρωμα τα σημάδια αυτών των χορών είναι εμφανή, αφού στα σημεία όπου χόρευαν φαίνονται καθαρά κάποιοι κύκλοι ή δαχτυλίδια, οι περίφημοι Κύκλοι ή Δαχτυλίδια των ξωτικών. Κατά τον 17ο αιώνα, ο Robert Kirk (κληρικός από τη Σκωτία, με κέλτικη ανατροφή και μόρφωση), στην εργασία του με τίτλο «The Common Wealth of Elves, Fauns and Fairies», ανέφερε ότι τα ξωτικά είναι ένα είδος που βρίσκεται μεταξύ ανθρώπων και Αγγέλων‡ από τη φύση τους είναι άυλα όντα, με σώματα φωτεινά και ρευστά, και μπορούν να εμφανίζονται ή να εξαφανίζονται κατά βούληση‡ έχουν οργανωμένες κοινωνίες και είναι κάτοχοι μιας γνώσης σύμφωνα με την οποία τίποτα στον κόσμο δεν πεθαίνει, αλλά όλα εξελίσσονται και ανανεώνονται για πάντα. Ο John Gregorson Campbell, στο βιβλίο του «Superstitions of the Highlandsand in the Islands of Scotland», αναφέρει ότι τα ξωτικά ζουν μια παράλληλη ζωή σε σχέση με την ανθρωπότητα. Υπάρχουν παιδιά και γέροι μεταξύ τους, εξασκούν όλα τα είδη του εμπορίου και της χειροτεχνίας, έχουν γελάδια και σκυλιά και χρειάζονται ρούχα, φαγητό και ύπνο. Πολλοί άνθρωποι που μπήκαν στον κόσμο τους τα είδαν να ασχολούνται με εργασίες παράλληλες με αυτές των ανθρώπων: οι γυναίκες έγνεθαν, άλεθαν, ζύμωναν και μαγείρευαν, ενώ οι άντρες χόρευαν, αστειεύονταν ή κάθονταν δίπλα στη φωτιά, όπως κάνουν οι τσιγγάνοι. Ένα πλήθος από παράξενα οπτικά φαινόμενα συνδέονται συχνά με αυτά τα όντα‡ φώτα και λάμψεις, φωτιές ή φλόγες μυστηριώδους προέλευσης, που περαστικοί βλέπουν τη νύχτα, κυρίως στην ύπαιθρο. Στη Σιβηρία λέγεται, μάλιστα, πως τα ξωτικά στοιχειώνουν τις κοιλάδες και τα δάση, καθοδηγούμενα από τα Μεγάλα Πνεύματα, όπως το Πνεύμα του Δάσους ή το Πνεύμα του Ποταμού. Στη σκανδιναβική χερσόνησο αναφέρεται πως, παρόλο που έχουν γεροντική εμφάνιση, χορεύουν ασταμάτητα κάτω από το φεγγαρόφωτο, πάνω σε εκτυφλωτικά πράσινα δαχτυλίδια. Γενικά, στη Βόρεια Ευρώπη θα συναντήσουμε χαρούμενα ξωτικά, που κατοικούν σε μια μαγική χώρα ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, από όπου κατεβαίνουν, πετώντας στον αέρα, για να φροντίσουν δέντρα και λουλούδια, να παίξουν με πουλιά και πεταλούδες, να χορέψουν πάνω στις πρασινάδες υπό το σεληνόφως. Αυτά ονομάζονται γενικότερα Λαός του Αιθέρα (Fair Folk) ή Φωτεινά Ελφ (Light Elves). Σε πηγές, λίμνες και ποτάμια νεράιδες λούζονται, κάθονται στα κλαδιά των δέντρων και χτενίζουν τα μακριά πράσινα ή χρυσά μαλλιά τους. Λέγεται πως κάποιος άνθρωπος παντρεύεται κάποτε μια ξωτικιά, ενώ άλλοτε τα ξωτικά κλέβουν όμορφες κοπέλες, ακόμη και παιδιά, τα οποία αντικαθιστούν με δικά τους σκανταλιάρικα. Στα τρίστρατα αόρατα όντα πειράζουν τους ανθρώπους, πετροβολώντας τους μέσα από τις σκιές, ενώ κάποιες φορές κυνηγούν όλη νύχτα τα ζώα των βοσκών ή τρυπώνουν στα κελάρια των ανθρώπων κλέβοντας ποτά. Σε όλη την υφήλιο συναντάμε τον «κατεργάρη», ένα πνεύμα ούτε καλό ούτε κακό, συνήθως ιερό, που ποτέ δεν εμφανίζεται με την πραγματική του μορφή, αλλά διαρκώς μεταμορφώνεται, συχνά σε μορφές ζώων. Οι Ινδιάνοι τον αναφέρουν Κογιότ, οι Κέλτες Puck, οι Σκανδιναβοί Locki και οι δυτικο-Αφρικανοί Edshu. Τα κατεργάρικα πνεύματα συνδέονται με τα έθιμα του καρναβαλιού και κάθε γιορτή μεταμφίεσης γενικότερα. Κάποτε, στις αρχές του Γενάρη, κατά την παγανιστική γιορτή Cervulus, οι άνθρωποι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά μεταμφιεσμένοι σε ζώα ή γριές, χορεύοντας και τραγουδώντας, ανταλλάσσοντας δώρα στους δρόμους. Τα ξωτικά συμμετέχουν σε γιορτές και σε λύπες. Από τις μεγαλύτερες γιορτές τους είναι και η Πρωτομαγιά, που συνδέεται με τη σοδειά, καθώς και η γιορτή του μεσοκαλόκαιρου, κατά τη θερινή ισημερία, τότε που ανάβονται οι φωτιές προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη. Στον επερχόμενο θάνατο μια ξωτική μορφή προειδοποιεί τους ανθρώπους με το μοιρολόι της μέσα στη νύχτα. Στην Ιρλανδία η ξωτικιά Beannighe είναι προάγγελος θανάτου, που πλένει σε απόμερα σημεία ποταμών τα ρούχα εκείνων που πρόκειται να πεθάνουν. Όμως τα ξωτικά είναι και κάτοχοι μεγάλων θησαυρών, από πολύτιμα πετράδια και χρυσάφι. Το «τσουκάλι των ξωτικών» είναι το πιο θρυλικό αντικείμενο που έχουν στην κατοχή τους, το γεμίζουν με θησαυρούς και στη συνέχεια το κρύβουν. Πολλοί θησαυροί φυλάσσονται σε μυστικούς τόπους από στοιχειακά πνεύματα. Αυτοί οι τόποι βρίσκονται σε διάφορα σημεία μέσα στη Γη ή στην επιφάνειά της, ενώ σύμφωνα με έναν παλιό μύθο κάποιος μεγάλος «θησαυρός» βρίσκεται στα όρια του ουράνιου τόξου, σε έναν κόσμο παραμυθένιο. Τα ξωτικά έχουν στην κατοχή τους και κάποια αγαπημένα αντικείμενα ιδιαίτερης σημασίας, όπως η ζώνη, η χτένα, το μαντήλι, το πουκάμισο, αλλά και τα φτερά τους. Στις παραδόσεις των βορείων λαών μια μαγική ολόχρυση ζώνη κατασκευάστηκε για τη βασίλισσα των ξωτικών από τους Νάνους. Στην ελληνική παράδοση αν μια νεράιδα χτυπήσει με τη ζώνη της ανύπαντρο νέο εκείνος χάνει τα λογικά του και τριγυρνάει αλλοπαρμένος για να τη βρει και να την ακολουθήσει. Στο κεφάλι τα ξωτικά φορούν μια χρυσή χτένα για προστασία. Αν κάποιος άνθρωπος την πάρει θα έχει μεγάλη τύχη στη ζωή του. Κάποιος που αρπάζει μαντήλι ή πουκάμισο νεράιδας γίνεται άντρας της και ζουν μαζί κανονική ζωή, αν όμως εκείνη το ξαναβρεί το παίρνει πίσω και επιστρέφει στον κόσμο της για πάντα. Η ελληνική μυθολογία και παράδοση είναι πλούσια σε ιστορίες με πανέμορφες γοργόνες, νεράιδες και ξωτικά, τις νύμφες της αρχαίας ελληνικής φύσης, που εμφανίζονται να χορεύουν και να τραγουδούν όμορφα τραγούδια, κοντά σε ποτάμια, λαγκάδια, σπηλιές και σε πυκνά δάση. Επίσης, οι επονομαζόμενες Δρυάδες θεωρούνται εκείνα τα πνεύματα της φύσης που συνδέονται με δέντρα, αλλά και με το φυτικό βασίλειο γενικότερα. Στη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας η Μόρα είναι μια Λάμια, ένα μαλλιαρό και άσχημο στοιχειακό πνεύμα, που τριγυρίζει τις νύχτες και όπου βρει άνθρωπο να κοιμάται πάει και κάθεται πάνω στο στήθος του και τον πλακώνει. Αν εκείνος ξυπνήσει και της αρπάξει το φέσι από το κεφάλι τότε εκείνη ικανοποιεί τις επιθυμίες του για να το πάρει πίσω. Στην Ελλάδα, γενικά, συναντάμε ένα μοναδικό πλήθος παραδόσεων σχετικά με τα ξωτικά, όπως για τον Αράπη, τα στοιχειά (δένδρων, πηγαδιών, δρόμων, γιοφυριών, λιμνών, ποταμών, ρεματιών, σπηλιών, εκκλησιών κ.α.), τη γριά, τη γουρούνα, το θηρίο της θάλασσας, το φίδι, το δράκο, το βραχνά, τις στρίγγλες, τις νεράιδες, τους ανασκελάδες, τα τελώνια, τα χαμοδράκια, τους καλικάντζαρους. Το παραδοσιακό δωδεκαήμερο μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων, χρονική περίοδο που οι πύλες των «Άλλων Κόσμων» μένουν ανοιχτές, οι Καλικάντζαροι εισβάλλουν στον κόσμο μας, βρίσκοντας την ευκαιρία να το γλεντήσουν πάνω στη γη. Είναι υποχθόνια πλάσματα, εύθυμα και σπανίως κακοποιά, που βγαίνουν μέσα από τα πηγάδια και τις υπόγειες στοές τους και σκαρώνουν ένα σωρό φάρσες και αστεία στους ανυπεράσπιστους θνητούς. Αρχηγός τους είναι ο Μαντρακούκος, που τον λένε και Κουτσό ή Χωλό. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, κατά τις χριστουγεννιάτικες μέρες, εμφανίζονται οι Καρακόντζολοι, ενώ στην παράδοση της Ουαλίας οι Kantzar. Στη Γερμανία εκείνες τις μέρες εξορμούν επάνω στη γη τα στοιχειακά που ονομάζονται Άγριοι Κυνηγοί ή Λυσσαλέα Στρατιά και σκορπούν τον τρόμο στους χωρικούς. Η πίστη σε όλα αυτά τα πλάσματα είναι ίσως η αρχαιότερη στην ανθρώπινη ιστορία και μπορεί να ανιχνευθεί σε όλη την πορεία της, στις λατρείες και τις παραδόσεις, όπου αυτά τα όντα έχαιραν ιδιαίτερου σεβασμού εκ μέρους των ανθρώπων και αποτελούσαν πηγή χαράς, έμπνευσης και βαθιάς σοφίας. Οι επαφές και τα ταξίδια σε αυτούς τους κόσμους είναι η αρχαιότερη μορφή μιας πνευματικής και ψυχικής εμπειρίας, ανέκαθεν γνωστής στον άνθρωπο. Η αλληλεπίδραση με πλάσματα από μια άλλη πραγματικότητα χρησιμοποιείτο πάντα από τους σαμάνους και τους μάγους σε όλο τον κόσμο. Η διακαής επιθυμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια του κόσμου του και να ονειρευτεί ότι αγγίζει άλλους κόσμους ύπαρξης, που υπάρχουν μέσα στα υπέροχα όνειρά του, υπήρξε πάντοτε αποτυπωμένη στους μύθους και τις παραδόσεις όλων των λαών. Ο Αόρατος Λαός Μια αμέτρητη ποικιλία στοιχειακών οντοτήτων που συνδέονται με την εξέλιξη της φύσης, μας είναι γνωστή από τις παραδόσεις ολόκληρου του κόσμου. Τα ονόματά τους είναι πολλά: Πέρι, Τζίνι, Σιλβάνοι, Σάτυροι, Φαύνοι, Ελφ, Νάνοι, Καλικάντζαροι, Νίσσες, Νορν, Κομπόλντ, Μπράουνι, Νεκ, Στρόμκαρλ, Νεράιδες, Νίξι, Σαλαμάνδρες, Διαβολάκια, Πονκ, Μπάνσι, Κέλπι, Πίξι, Άνθρωποι των Βρύων, Καλοί Άνθρωποι, Καλοί Γείτονες, Άγιες Γυναίκες, Άνθρωποι της Ειρήνης, Λευκές Κυρίες και πολλά άλλα. Υπάρχουν, κυριολεκτικά, χιλιάδες διαφορετικοί τύποι πνευμάτων της φύσης, αρχίζοντας από τις μικροσκοπικές στοιχειακές οντότητες των αγριολούλουδων και φτάνοντας μέχρι τις γιγάντιες οντότητες των μεγάλων σχηματισμών της φύσης. Το βασίλειό τους είναι αχανές όσο και το Σύμπαν. Η εμφάνισή τους παρουσιάζει ομοιότητες, αλλά και διαφορές από περιοχή σε περιοχή, αλλά και μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Μοιάζουν με ανθρώπους στην οργάνωση και την όψη, αλλά με πνεύματα στην ταχύτητα της κίνησής τους. Γενικά, μια ταξινόμηση των στοιχειακών οντοτήτων, που όπως προαναφέρθηκε έχει υιοθετηθεί από την Εσωτερική Παράδοση, βασίζεται στην τετραπλή διαίρεσή τους σε στοιχειακά της γης, του νερού, της φωτιάς και του αέρα. Στοιχειακά Πνεύματα της Γης: Αυτά τα όντα συνδέονται με τις περιοχές της γήινης επιφάνειας και των βαθύτερων στρωμάτων της, όπως αγροί, βουνά, έρημοι, βραχώδεις σχηματισμοί, υπόγειες στοές, σπήλαια και βυθός. Σχετίζονται με το σχηματισμό και την εξέλιξη των μετάλλων, των λίθων και του φλοιού της Γης γενικότερα. Το μέγεθος και η δύναμή τους εξαρτάται από τη φυσική μορφή με την οποία συνδέονται. Νάνοι, Καλικάντζαροι, Μπράουνι, Κομπόλντ, Γνώμοι, Τρολ και ένα πλήθος από διάφορα υποχθόνια πλάσματα, συχνά κατάμαυρα και τριχωτά, αποτελούν τα στοιχειακά του ορυκτού βασίλειου της Γης, γνωστά στη Βόρεια Ευρώπη ως Σκοτεινά Ελφ (Dark Elves). Είναι μεγαλόσωμα ή μικροκαμωμένα πλάσματα με γήινα χαρακτηριστικά, που κινούνται ελεύθερα, διαπερνώντας σκληρούς βράχους και σκοτεινές στοές. Μεταφέρονται ταχύτατα, εντελώς αθόρυβα, οπουδήποτε θελήσουν, χρησιμοποιώντας την ικανότητά τους να διαπερνούν την ύλη, ενώ συχνά παραμένουν ακίνητα ή χάνονται στους βράχους. Οι λαϊκές δοξασίες της Γερμανίας και της Αγγλίας είναι γεμάτες αφηγήσεις για μυστηριώδη πλάσματα, που οι μεταλλωρύχοι συχνά άκουγαν ή έβλεπαν βαθιά μέσα σε απόμακρες στοές να δουλεύουν, χτυπώντας και τρυπώντας τη Γη‡ κάποια ήταν εχθρικά και μοχθηρά, ενώ κάποια άλλα τους βοηθούσαν. Ξεχωριστή όμως θέση σε όλες τις παραδόσεις κατέχουν οι Νάνοι‡ ιδιόρρυθμα, καλόψυχα, μικροκαμωμένα όντα, που ζουν αιώνες, με το ίδιο πάντα παρουσιαστικό, μεγάλης ηλικίας. Οι Νάνοι αποφεύγουν τον Ήλιο και αγαπούν το φως της Σελήνης, των μικρών λυχναριών και των πυγολαμπίδων. Συνήθως κατοικούν κάτω από τη Γη, όπου δουλεύουν όλη τη μέρα, βαθιά μέσα στα ορυχεία τους. Επισκέπτονται την επιφάνεια της Γης τις νύχτες, αν όμως το ξημέρωμα τους βρει εκεί μεταμορφώνονται σε πέτρα. Διακρίνονται για την εργατικότητά τους και μπορούν να κατασκευάζουν οτιδήποτε ονειρεύεται η φαντασία μας. Είναι δυνατοί, πανούργοι και επιδέξιοι με τα μέταλλα, τις πέτρες, τα αντικείμενα και τις μηχανές, ενώ κατά παράδοση διακρίνονται στην κατασκευή μαγικών αντικειμένων. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτά τα όντα ήταν οι αόρατοι σύντροφοι και βοηθοί τους. Και πραγματικά, τους συναντάμε να βοηθούν τους ανθρώπους σε τεχνικές, γεωργικές και διάφορες εργασίες, αλλά και στην ανεύρεση χαμένων ζώων ή να προσφέρουν τροφή και θαλπωρή σε φτωχά παιδιά, λέγοντάς τους και ιστορίες παραμυθιών, αφού πάντοτε έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά. Αγαπούν τα παιχνίδια, ιδιαίτερα εκείνα που μοιάζουν με «κρυφτό», τους χορούς, τα τραγούδια, αλλά και όλων των ειδών τις ζαβολιές‡ κλέβουν καλαμπόκι ή κρασί από το κελάρι, βασανίζουν ή ληστεύουν ζώα, ενώ κάποτε αρπάζουν και μωρά. Κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν πράγματα, όπως γυαλιά, βελόνες και κλειδιά, αργότερα όμως λύνουν τα μάγια και οι άνθρωποι βρίσκουν τα χαμένα πράγματα, ακόμα και σε διαφορετικά σημεία από εκεί που τα είχαν βάλει. Στην Ανατολή τους συναντάμε να δίνουν συμβουλές με ανθρώπινη ομιλία, βοηθώντας ταξιδιώτες στο δρόμο τους, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα να έχουν καταφύγια σε σταυροδρόμια και να φροντίζουν παλιά ερημοκλήσια, ιδιαίτερα ως στοιχειακά των δασών, που αργότερα ονομάστηκαν Φαύνοι ή Σειληνοί. Κάποτε πίστευαν πως η ηχώ στα βουνά ήταν το αγαπημένο παιχνίδι που έπαιζαν οι Νάνοι στους θνητούς. Για το λόγο αυτό ονόμαζαν την ηχώ «οι φωνές των Νάνων». Οι ινδιάνοι Ιροκουά πιστεύουν πως οι Νάνοι αποτελούν φυσική αναγκαιότητα για τον πλανήτη και τον άνθρωπο, καθώς είναι υπεύθυνοι για την ομορφιά του γήινου τοπίου‡ εκείνοι το χαράζουν και το σκαλίζουν, δημιουργώντας γκρεμούς, χαράδρες και βράχους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τον άνθρωπο από σκοτεινές υποχθόνιες δυνάμεις. Οι Γνώμοι είναι στοιχειακά της γης παρόμοια με τους Νάνους και γνωστά περισσότερο στις απόκρυφες επιστήμες παρά στη λαϊκή παράδοση. Είναι όντα που συνδέονται με τις δυνάμεις που κρύβει η γη. Ο Αβάς de Villare έγραφε πως η Γη είναι γεμάτη από αυτά τα πλάσματα, κοντά στο κέντρο της. Είναι πλάσματα έξυπνα, φιλικά προς τον άνθρωπο, φύλακες των θησαυρών, των μετάλλων και των πολύτιμων πετραδιών, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν τους Γνώμους πανούργα και μοχθηρά πλάσματα. Ο Παράκελσος έγραφε πως οι Γνώμοι «είχαν ύψος περίπου 18 ίντσες, αλλά μπορούσαν να απλωθούν και να επιμηκυνθούν, έτσι ώστε να φαντάζουν σαν γίγαντες». Τα Τρολ, στην αρχαία σκανδιναβική παράδοση, είναι γιγαντιαία τρομακτικά πλάσματα, εχθρικά προς τον άνθρωπο, που ζουν σε κάστρα και στοιχειώνουν τους γύρω τόπους κάθε βράδυ. Οι γυναίκες Τρολ μεταμορφώνονται σε Maras, δηλαδή εφιάλτες, και εισβάλλουν στα όνειρα των ανθρώπων. Σκοτεινά πνεύματα είναι και τα Hobgoblin και ιδιαίτερα η Pucka, ένα ισχυρό πνεύμα με μορφή άσπρου αλόγου, που τρέχει μέσα στη νύχτα, μεταφέροντας ανθρώπους από τη γη των θνητών στη μαγική χώρα των ξωτικών και των ονείρων. Στις αγγλικές και σκωτσέζικες παραδόσεις συναντάμε και τα Brownies, μικρά εργατικά ξωτικά που κατοικούν σε σπίτια και αποθήκες. Σπάνια εμφανίζονται, αλλά κάποιες φορές οι φωνές τους ακούγονται μέσα στη νύχτα. Βοηθούν στο καθάρισμα των σπιτιών, όταν όμως θυμώνουν κάνουν το σπίτι άνω-κάτω. Στοιχειακά Πνεύματα του Νερού: Ιδιαίτερα πλούσιες είναι σε όλες τις παραδόσεις οι αναφορές για τις Νεράιδες, τα στοιχειακά όντα του υδάτινου Στοιχείου, που ζουν σε ωκεανούς, θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες, ρέματα, πηγές, στέρνες και βρύσες. Ανέκαθεν υπήρχε η πίστη για έναν ολόκληρο κόσμο από υδάτινες οντότητες στα βάθη της θάλασσας, πότε καλοπροαίρετες και χαριτωμένες και πότε τερατώδεις και δαιμονικές. Τα πλάσματα αυτά συχνά αναφέρεται ότι ζουν σε υγρούς, διάφανους τόπους, γεμάτους πολύτιμα μαργαριτάρια, πετράδια, πανέμορφα όστρακα και φυτά. Αναρίθμητες είναι οι αναφορές για μια πανέμορφη χώρα κάτω από τα κύματα, έναν μαγεμένο τόπο που βυθίστηκε στα πανάρχαια χρόνια κάτω από τη θάλασσα και κατοικείται από παράξενα όντα. Κάποιοι ήρωες ανακαλύπτουν παράξενους δρόμους προς αυτό τον τόπο, όπου τους περιμένουν πολλές περιπέτειες. Από την αρχαιότητα, στην επιφάνεια της θάλασσας κατοικούν οι Σειρήνες, με κεφάλι γυναίκας και σώμα πτηνού ή ψαριού. Γοητεύουν και αποπλανούν τους ανθρώπους με μουσικές και ήχους αρμονικούς, που θυμίζουν ανθρώπινη φωνή. Επίσης, στα βάθη της θάλασσας, μέσα σε καταποντισμένες σπηλιές, ζουν οι Νηρηίδες και οι Τρίτωνες, πανάρχαια όντα που συνοδεύουν την Αφροδίτη, τον Ποσειδώνα και τη σύζυγό του Αμφιτρίτη. Ντύνονται με φύκια, μαργαριτάρια, κοχύλια και προαναγγέλλουν με ήχους αιθέριων κοχυλιών το πέρασμα των αρχαίων ιστιοφόρων. Σε βρύσες και κρήνες, ποτάμια και περιοχές που νερά αναβλύζουν από βράχους, δημιουργώντας καταρράκτες με θορυβώδεις αφρούς, κατοικούν οι Βρυσηίδες ή Ναϊάδες. Κάποιες από αυτές ζουν σε απόμερες θαλασσινές ακτές και παραλίες, μέσα σε τρύπες και σπηλιές. Γοητεύουν τους ταξιδιώτες και τους καλούν στα σπήλαια να πιουν το μαγικό ποτό. Μόνο οι αγνοί και δυνατοί μπορούν να ξεφύγουν από την πλάνη τους και να απελευθερωθούν από τις δυνάμεις τους. Οι Γοργόνες, ωραίες γυναίκες με ουρά ψαριού, αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι και αναζητούν με πάθος να αιχμαλωτίσουν μια ανθρώπινη ψυχή, αλλά συχνά συμβαίνει ο άνθρωπος να τις αιχμαλωτίζει. Αυτά τα πλάσματα είναι μεγαλόψυχα και γενναιόδωρα απέναντι σε εκείνους που σέβονται την ύπαρξη και την ελευθερία τους. Σε αυτούς προσφέρουν προστασία και σωτηρία όταν κινδυνεύουν στη θάλασσα. Στην επιφάνεια της θάλασσας κατοικούν και κάποια μικρά υδάτινα πλάσματα, που γεννιούνται και διαλύονται με τους αφρούς των κυμάτων, ιδιαίτερα τις νύχτες που έχει πανσέληνο. Σύμφωνα με την αρχαία ιατρική, έχουν την ικανότητα να προκαλούν θαυματουργικές θεραπείες σε όσους κολυμπούν στα νερά. Στοιχειακά πνεύματα της Φωτιάς: Αυτά αναφέρονται ως Σαλαμάνδρες, συνδέονται με την ενέργεια του Ήλιου, των κεραυνών και των αστραπών, με τις φωτεινές πηγές, με τις φωτιές στο εσωτερικό της Γης, αλλά και στα ιερά, καθώς και με κάθε φλόγα ή φωτιά γενικότερα. Παρομοιάζονται σαν πύρινοι ιππότες, η μορφή τους όμως δεν φέρει ανθρώπινα χαρακτηριστικά‡ διακρίνονται σαν μαύρα φίδια να κινούνται στη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα, περιστρεφόμενα γύρω από τον εαυτό τους, με μέγεθος από μικρών σκουληκιών μέχρι πελώριων Σαλαμάνδρων. Πολλές φορές μας γοητεύουν όταν βλέπουμε τις μικρές φλογίτσες να χορεύουν, ιριδίζοντας μέσα στο τζάκι και σκορπίζοντας ζεστασιά και συντροφικότητα. Στοιχειακά πνεύματα του Αέρα: Πρόκειται για τις επονομαζόμενες Συλφίδες, που λέγεται πως ζουν αποκλειστικά στον αέρα και έχουν τον έλεγχο του καιρού, του ανέμου και του σχηματισμού των νεφών. Απεικονίζονται σαν όντα πολύχρωμα, ανθρώπινου περίπου μεγέθους, με ρευστή, σχεδόν διάφανη, ασταθή φύση και ταχύτατη ευκινησία. Τα Έλφη έχουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι ανθρωπομορφικά και μοιάζουν με αιθέριες πανέμορφες πεταλούδες, σε συνεχή κίνηση. Ζουν στους κάλυκες των λουλουδιών, ρουφώντας το νέκταρ τους, ενώ αρέσκονται να πραγματοποιούν κυκλικούς χορούς και ευεργετικά μάγια, καθώς χαρακτηρίζονται από ενεργητικότητα και ιδιαίτερες θεραπευτικές ικανότητες. Μερικά προσκολλούνται στα παιδιά και σε κάθε άνθρωπο με αθωότητα και καλλιτεχνική ευαισθησία. Η Αλληλεπίδραση με τους Ανθρώπους Είναι γεγονός ότι όλες οι δραστηριότητες των ξωτικών επιφέρουν αλλαγές και ανανέωση σε καθετί, φτάνοντας στο σημείο να φέρνουν κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω στους ανθρώπους και τη φύση ολόκληρη. Αυτά τα πλάσματα φημίζονται γενικότερα για την επιδεξιότητά τους σε διάφορες εργασίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται για λογαριασμό του ανθρώπου ή διδάσκουν σε αυτόν τις τέχνες τους. Λέγεται ότι η επικοινωνία με αυτές τις λεπτές υπάρξεις προσφέρει στον άνθρωπο σοφία, θεραπευτική δύναμη και γενικότερα τα εφόδια που χρειάζεται για να ζήσει αρμονικά επάνω στη Γη. Η σύνδεση με αυτές τις δυνάμεις της φύσης είναι δημιουργική και ωφέλιμη, όμως ο άνθρωπος που εισέρχεται χωρίς σεβασμό και αγάπη, αλλά ανεξέλεγκτα και χωρίς σύνεση στο βασίλειο των ξωτικών μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων, κάτω από την επιρροή των δυνάμεων ενός άλλου κόσμου, που ασκεί ιδιαίτερη γοητεία. Αυτά τα όντα αναβλύζουν ζωτικότητα και δύναμη σε αφθονία, επομένως οποιαδήποτε επαφή μαζί τους είναι ιδιαίτερα διεγερτική για τους ανθρώπους. Για τούτο, οι μύθοι αναφέρουν ότι στον κόσμο των ξωτικών οι θνητοί είναι συχνά μαγεμένοι ή κοιμισμένοι, ιδιαίτερα οι ευαίσθητοι άνθρωποι. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η επαφή με το στοιχειακό βασίλειο αποτελεί μέρος των πρακτικών της Εσωτερικής Παράδοσης, αλλά σε καμία περίπτωση δε συνιστά πράξη άσκοπης περιπλάνησης σε ονειρικούς κόσμους και κυρίως δεν αποσκοπεί στην προσωπική ικανοποίηση. Η επαφή με αυτές τις επικράτειες, σε κάθε περίπτωση, προϋποθέτει εσωτερική συγκρότηση και ισορροπία, υψηλή πνευματική πόλωση, ενώ οφείλει να διέπεται από βαθιά αίσθηση ευθύνης και μέτρου, αλλιώς μπορεί να αποβεί επιβλαβής για όποιον πειραματίζεται ασύνετα. Το στοιχειακό βασίλειο υπάρχει και θα υπάρχει όσο υφίσταται υλική δημιουργία. Η εξέλιξή του είναι άμεσα εξαρτημένη από την ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά και από την εξέλιξη των άλλων γήινων βασιλείων. Η στάση και η συμπεριφορά της ανθρωπότητας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον επηρεάζει και τη στοιχειακή εξέλιξη, πράγμα που αποτελεί μεγάλη ευθύνη από την πλευρά της ανθρωπότητας. Η όποια υποβάθμιση ή καταστροφή προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον από τον άνθρωπο, επηρεάζει άμεσα και το στοιχειακό βασίλειο, το οποίο νοσεί τότε με ανάλογο τρόπο και τείνει προς αντιδραστικές - καταστροφικές τάσεις. Εκείνο που χρειάζονται αυτά τα όντα από τον άνθρωπο είναι αγάπη, σεβασμός και συνεργασία. Ξαναβρίσκοντας τη χαμένη μας επαφή μαζί τους, βοηθάμε τη διαδικασία θεραπείας τόσο των εαυτών μας όσο και της Γης πάνω στην οποία ζούμε. Και μια τέτοια ουσιαστική σύνδεση με αυτά τα βασίλεια αναπτύσσεται όταν προσεγγίζουμε το περιβάλλον μας με λεπτότερο και βαθύτερο τρόπο. Πραγματοποιείται όταν, μέσα σε κλίμα αγάπης και γαλήνης, ανοίγουμε την καρδιά μας και αφήνουμε ελεύθερη και δεκτική την ύπαρξή μας στις ενέργειες της ζωής, πέρα από κάθε λογική και σκέψη. Μέσα σε νοητική σιγή, βιώνουμε τότε την παρουσία των λεπτότερων κόσμων, άμεσα και πέρα από κάθε ερμηνεία. Για το σκοπό αυτό, πολλοί άνθρωποι ανέκαθεν αναζητούσαν να φέρουν τον εαυτό τους πιο κοντά στη σοφία της φύσης, σε μια βαθύτερη εσωτερική αντίληψη των ενεργειών και των μηνυμάτων της. Αυτή η προσπάθεια ανοίγει τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των στοιχειακών πνευμάτων της φύσης, με αποτέλεσμα, μέσα στο ταξίδι της ζωής, να νιώθουμε όλοι μας τα αδιόρατα νήματα που μας συνδέουν με αυτούς τους μαγευτικούς και παράξενους λεπτούς κόσμους ύπαρξης. Τελικά, εκείνο που φαινόταν μύθος, λαϊκή παράδοση, όνειρο και φανταστικό διαπιστώνεται ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μίας Ζώης, στην οποία όλοι συμμετέχουμε ως ζωντανά και δημιουργικά κύτταρα. Πηγές: 1) Ναούμ Θεοδοσιάδης, Ξωτικά, εκδόσεις Αρχέτυπο, 2006 2) Ναθάνιελ Άλτμαν, Το Βιβλίο των Ντέβα, εκδόσεις Καστανιώτης, 2000 3) Dion Fortune, Ψυχική Αυτοάμυνα, εκδόσεις Ιάμβλιχος, 1998 4) Ελενα Π. Μπλαβάτσκυ, Ίσις Αποκαλυμμένη (Τόμος Α, Βιβλίο 1), εκδόσεις Ιάμβλιχος, 1997 5) Lewis Spence, Μύθοι & Θρύλοι των Ινδιάνων της Β. Αμερικής, εκδόσεις Ιάμβλιχος, 2004 6) Νικόλαος Πολίτης, Παραδόσεις, Τόμος Α & Β, Εκδόσεις Ιστορική Έρευνα A. M.

Πηγή Κειμένου: http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=195.

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
"Σε ολόκληρο το υλικό σύμπαν, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα άτομα, υπάρχουν πνευματικά προηγμένες φυλές από όντα, και υπάρχουν οι Άγγελοι και οι βοηθοί τους. Η ανθρωπότητα έχει μεγάλους συμμάχους στο Σύμπαν. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας να το ξέρετε, επειδή καθώς μαθαίνετε για την Επέμβαση και καθώς μαθαίνετε για το Ευρύτερο Σκότος που υφίσταται στον κόσμο, θα χρειαστείτε να ξέρετε ότι έχετε συμμάχους στο Σύμπαν, αλλιώς μπορεί να φοβηθείτε. Οι σύμμαχοί σας είναι υλικά όντα που ζουν στο Σύμπαν. Εκπροσωπούν πνευματικά προηγμένα έθνη που επιδιώκουν να κρατήσουν την ελευθερία ζωντανή και να την προωθήσουν στο Σύμπαν. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αναδυόμενους κόσμους όπως τον δικό σας στα περίγυρα τους, επειδή ξέρουν ότι οι πρώτοι επισκέπτες στα παράλια τέτοιων κόσμων είναι συνήθως εξερευνητές για φυσικούς πόρους ή οικονομικές κολεκτίβες. Οι σύμμαχοί σας καταλαβαίνουν ότι η ανθρωπότητα, όπως πολλές άλλες φυλές που αναδύονται αυτόν τον καιρό στην Ευρύτερη Κοινότητα, είναι πολύ ευάλωτη σε μια Επέμβαση όπως αυτήν που βιώνετε τώρα. Το Σύμπαν, όπως ο κόσμος σας, ενέχει δυνάμεις για το καλό και ενέχει δυνάμεις που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε δυνάμεις «διχόνοιας», που προσπαθούν να εμποδίσουν ή να ματαιώσουν την πρόθεση του Δημιουργού. Συχνά αυτό γίνεται απλώς λόγω άγνοιας. Ωστόσο υπάρχουν επίσης αληθινά κακές δυνάμεις στο Σύμπαν που είναι προσηλωμένες στην κατάκτηση και στην καταστροφή. Εκείνες οι δυνάμεις που επεμβαίνουν στον κόσμο σας σήμερα πέφτουν περισσότερο στην πρώτη κατηγορία. Αγνοούν. Δεν έχουν καμία πνευματική παράδοση. Δεν έχουν συνείδηση της πραγματικότητας της Γνώσης μέσα στο άτομο. Εκπροσωπούν εγκόσμιες δυνάμεις στο Σύμπαν που αναζητούν πόρους και συμμαχίες με κόσμους που έχουν στρατηγική σημασία. Η ελευθερία προάγεται σε ολόκληρο το Σύμπαν. Όμως, όπως και στον κόσμο σας, δεν ασκείται σε μεγάλο βαθμό σε πολλά μέρη. Οι λόγοι γι αυτό είναι οι ίδιοι λόγοι που ισχύουν για τον κόσμο σας - έλλειψη πνευματικής ανάπτυξης και έλλειψη ατομικής ελευθερίας για εξερεύνηση. Στην αλήθεια δεν υπάρχουν πολλές ελεύθερες κοινωνίες στην Ευρύτερη Κοινότητα που είναι τεχνολογικά προηγμένες. Αυτό ισχύει και στον δικό σας κόσμο. Η αληθινή ελευθερία είναι μόλις σε ένα πολύ αρχικό στάδιο εδώ στον κόσμο σας. Αλλά έχει ασκηθεί πολύ πιο πολύ καιρό σε άλλα μέρη. Εκείνοι που είναι οι αληθινοί σύμμαχοι της ανθρωπότητας έχουν ασκήσει την ελευθερία τώρα και πολύ χρόνο. Αυτοί δύσκολα κέρδισαν την ελευθερία και την διατηρήσαν με δυσκολία, έτσι όπως θα είναι και για σας. Οι αληθινοί σύμμαχοι της ανθρωπότητας δεν επισκέπτονται τον κόσμο τώρα. Έστειλαν μερικούς απεσταλμένους να πάρουν θέση εντός του ηλιακού συστήματος κοντά στην Γη, ώστε να παρακολουθήσουν την εξωγήινη Επέμβαση που λαμβάνει χώρα εδώ και να στείλουν την αναφορά και την ανάλυσή τους, το οποίο έκαναν. Αυτή η αναφορά των συμμάχων της ανθρωπότητας είναι απαραίτητη, για να μπορέσετε να κατανοήσετε τις πραγματικότητες που αντικρίζετε με την Επέμβαση, και για να σας ανοίξει ένα παράθυρο προς τις ευρύτερες αλληλεπιδράσεις της νοήμονος ζωής, σε αυτό το κομμάτι του γαλαξία στο οποίο ζείτε εσείς. Χωρίς την αναφορά, δεν θα είχατε κανέναν τρόπο να ξέρετε με σιγουριά με ποιον και με τι έχετε να κάνετε. Δεν θα καταλαβαίνατε την οργάνωση εκείνων που επεμβαίνουν στον κόσμο σας. Δεν θα καταλαβαίνατε τις προθέσεις τους ούτε τις μεθόδους τους, ούτε τι τους συγκρατεί και περιορίζει τις δραστηριότητές τους εδώ." .
Πηγή Κειμένου
http://www.aoratos-naos.com/t173-topic

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

$
0
0
.
.
.
.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ήρωας

Ως ήρωας στη μυθολογική παράδοση αλλά και ως σύγχρονο κοινωνικό αρχέτυπο εννοείται κάποιος άνδρας ή γυναίκα (ηρωίδα), που μπορεί να εμφανίζεται παραδοσιακά ως πρωταγωνιστής ενός μύθου, ενός θρύλου ή έπους και που κατέχει ικανότητες μεγαλύτερες από εκείνες που κατέχει ο μέσος άνθρωπος. Αυτές οι ικανότητες τον βοηθούν να εκτελέσει ασυνήθιστες και παράτολμες αγαθοεργές πράξεις (ηρωική πράξη) για τις οποίες γίνεται γνωστός/ή . Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι μόνον σωματικές αλλά και διανοητικές ή ψυχικές. Ως ήρωας επίσης νοείται η κεντρική φυσιογνωμία ενός λογοτεχνικού, θεατρικού και κινηματογραφικού έργου.

Γενικά

Ο άνθρωπος μεταβάλλεται σε ήρωα όταν εκτελέσει μια ασυνήθιστη και αξιέπαινη πράξη. Παραδοσιακές ηρωικές πράξεις είναι η θηριοκτονία και η διάσωση ανθρώπων από σίγουρο θάνατο, ή η λύτρωση μιας ολόκληρης φυλής από συγκεκριμένους κινδύνους. Συνεπώς υπό κανονικές συνθήκες ο ήρωας εκτελεί αυτό που θεωρείται κοινώς αποδεκτά καλό και ευγενές μέσα στα πλαίσια του πολιτισμού που δρα. Στην λογοτεχνία, όμως, ιδιαίτερα στην τραγωδία είναι πολύ πιθανό ο ήρωας στην εξελικτική του πορεία να υποπέσει σε λάθη, (π.χ. Άμλετ, Οιδίποδας κ.λπ.)

Ενίοτε αληθινά πρόσωπα κατορθώνουν με ανάλογες πράξεις να φθάσουν στο ηρωικό status και να θεωρούνται ήρωες από τους συνανθρώπους τους. Η διαδικασία της ηρωοποίησής τους συνήθως συμπληρώνεται με την γοργή ανάπτυξη ενός συμπλέγματος μύθων γύρω από τον ήρωα, ενώ συχνά του αποδίδονται δυνάμεις πέρα από εκείνες που κατέχει ο μέσος άνθρωπος. Η κοινωνική ανθρωπολογία, αντιμετωπίζοντας το θέμα -εκτός από την μυθολογική- και στην κοινωνιολογική του διάσταση, θεωρεί επίσης τον ήρωα ως ανάγκη μιας κοινωνίας ή ενός έθνους που χάνει τα ηθικά και πολιτισμικά του ερείσματα. Ο ήρωας στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί ένα ηθικό πρότυπο για τα νεαρά μέλη μιας κοινωνίας, αλλά και μια εξιλεωτική πράξη για την εγγενή αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα πρακτικά της προβλήματα. Μια τέτοια διαδικασία μυθοποίησης, βέβαια, είχε έναν λειτουργικό ρόλο για τις αρχαίες κοινωνίες, ακόμη και αν δεν βρίσκονταν σε κατάσταση φθοράς. Ο ήρωας και η δυναμική του μύθου λειτουργούσαν ως μέσο διδασκαλίας για τις επερχόμενες γενεές και ως μέσο πολιτισμικής τους ενσωμάτωσης, συνήθως με τελετές ενηλικίωσης αφιερωμένες στον ήρωα ή/και την προστάτιδά του θεότητα.

Ήρωες ημίθεοι

Σε ορισμένους αρχαίους πολιτισμούς η δύναμη του ηρωικου στοιχείου ήταν τέτοια, ώστε οι ήρωες έφθαναν συχνά στην θέωση. Η ίδια η λέξη ήρως προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική γλώσσα, στην οποία κυρίως σηματοδοτεί τον πολιτισμικό ήρωα της μυθολογίας. Οι Έλληνες ήρωες -και αρκετοί Ρωμαίοι- ήταν συχνά μυθολογικοί χαρακτήρες που φέρονταν ως επώνυμοι ιδρυτές πόλεων και πολιτισμικών συμπλεγμάτων. Αυτοί οι μυθολογικοί ήρωες δεν λειτουργούσαν αναγκαστικά ως πρότυπα διαπαιδαγώγησης ή δεν κατείχαν πάντα τις ηρωικές αρετές του έπους. Πολλοί ήταν ημίθεοι, το αποτέλεσμα της ένωσης θεών και ανθρώπων και η εποχή κατά την οποία ο ρόλος τους ήταν ενεργός ονομάζεται "ηρωική εποχή". Η ηρωική εποχή στον ελληνικό χώρο τελειώνει με την λήξη του Τρωικού πολέμου και την επιστροφή των ηρώων στην πατρίδα τους.

Οι περισσότερες γηγενείς ευρωπαϊκές θρησκείες έχουν ενσωματώσει το ηρωικό στοιχείο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αρκετοί αρχαίοι γερμανικοί, ελληνικοί και οι ρωμαϊκοί ήρωες, μαζί με τις ιδιότητες και τις λατρευτικές πρακτικές τους ενσωματώθηκαν από την Ορθόδοξη και κυρίως την Καθολική εκκλησία του Χριστιανισμού κατά τους μεσαιωνικούς κυρίως χρόνους, σχηματίζοντας τη βάση στης σύγχρονης λατρείας των Αγίων.

Πολιτισμικός ήρωας

Ο πολιτισμικός ήρωας είναι μια ιστορική ή μυθολογική μορφή που σχετίζεται ιδιαίτερα με μια πολιτισμική εθνική, φυλετική, θρησκευτική ομάδα. Συνήθως αλλάζει τον κόσμο με μια επινόηση, εφεύρεση ή ανακάλυψη. Ο τυπικός πολιτισμικός ήρωας πιστώνεται με την επινόηση της φωτιάς, της γεωργίας της τέχνης και της θρησκείας και είναι συχνά η σημαντικότερη μορφή ενός λαού, ή ο ιδρυτής της δυναστείας που τον κυβερνά. Η αφιέρωση στο ηρωικό πρότυπο και η πίστη στις δυνάμεις του υποδεικνύεται συχνά από την αθανασία του ήρωα στη λαϊκή μνήμη μέσω της ανάληψής του στον ουρανό και της απόδοσης του ονόματός του σε ένα ουράνιο σώμα.

Σε πολλους πολιτισμούς, ιδιαίτερα των γηγενών Αμερικανών, η μυθολογική μορφή του Κατεργάρη και του πολιτισμικού ήρωα συχνά συνδυάζονται. Στην περίπτωση της ελληνικής μυθολογίας, τούτος ο συνδυασμός απαντάται στην μορφή του Προμηθέα, που έκλεψε με τέχνασμα και πονηριά τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους. Η μορφή που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς στην βορειοαμερικανική μυθολογία των Ινδιάνων ήταν το πνεύμα κογιότ. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο μυθολογικές μορφές είναι ότι ο Προμηθέας προβάλλεται περισσότερο στον μυθολογικό από τις πράξεις του ως πολτισμικός ήρωας ενώ το πνεύμα κογιότ ως κατεργάρης. Οι Ινδιάνοι της νοτιοανατολικής περιφέρειας των Η.Π.Α., στη θεση του κογιότ είδαν ένα κουνέλι ως κατεργάρη/πολιτισμικό ήρωα..

Κείμενο από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%89%CF%81%CF%89%CE%B1%CF%82

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΛΑΙΕΙ ΜΗΝ ΚΑΙ . . . ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ!

$
0
0

.

.

.

.

.

Φαίνεται ότι αυτόν τον καημένο λαό τον θεωρούν πολύ ηλίθιο όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες και υπηρεσιακοί δημοσιογράφοι που, παριστάνοντας επίσης τους πολύ ηλίθιους, κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τον κόσμο τις τελευταίες δύο ημέρες, με αφορμή το ότι ένας βουλευτής της Αριστεράς, όχι στο κοινοβούλιο, ως όφειλε, αλλά σε ένα παπαδοσυνέδριο με τον τραγικά αποκαλυπτικό τίτλο «Εκκλησία και Αριστερά», τόλμησε να ψελλίσει το αυτονόητο (και φυσικά προ πολλού ισχύον) σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, ότι οι παπάδες κάθε θρησκείας πρέπει να πληρώνονται αποκλειστικά από τους φόρους των οπαδών της.
Αντί να ρωτήσουν τον συγκεκριμένο βουλευτή, όπως θα έκανε ο κάθε λογικός άνθρωπος, γιατί αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα δεν τολμάει να το θέσει εκεί που πρέπει, δηλαδή στο κοινοβούλιο, οι λεγεώνες των πολιτικάντηδων και των υπηρεσιακών δημοσιογράφων, πουλώντας κυριολεκτικά τρέλλα, ρεκάζουν τις τελευταίες 2 ημέρες από κοινού με τους αφέντες τους ρασοφόρους, ότι αυτό που πρότεινε ο βουλευτής ήταν τάχα η... πρόσθετη φορολόγηση των ορθόδοξων χριστιανών! Φαίνεται λοιπόν ότι όντως αυτόν τον καημένο λαό τον θεωρούν πολύ ηλίθιο, διαφορετικά θα φοβόντουσαν το λογικό κριτήριό του και δεν θα τολμούσαν ποτέ να επιδεικνύουν τόσο ξεδιάντροπα την από μέρους τους πλήρη αντιστροφή της αλήθειας.
Φαίνεται ότι γι' αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να πληρώνονται και από τους δικούς μας φόρους οι παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μιας Εκκλησίας όχι απλώς ξένης αλλά επιπροσθέτως εχθρικής προς εμάς τους κατά τα πάτρια Έλληνες, την ώρα που η δική μας θρησκεία, η Ελληνική Εθνική, όχι μόνο στερείται θρησκευτικού νομικού προσώπου αλλά και φορολογείται κι από πάνω με... φόρο επιτηδεύματος!
Φαίνεται ότι γι' αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να πληρώνουμε εμείς οι μη Ορθόδοξοι, ούτε καν χριστιανοί, τις ογκώδεις στρατιές των ορθόδοξων παπάδων, θεολόγων, ιεροκηρύκων και όλων των λοιπών ενασχολουμένων με το να κουρκουτιάζουν τα μυαλά και να φοβίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή την χώρα.
Φαίνεται ότι γι' αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να πληρώνουμε εμείς τα κρατικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, που νύχτα - ημέρα ξεχειλίζουν θρησκοληψία και Βυζάντιο, σε μια συνεχή κατήχηση των απαίδευτων στον αληθινό Ελληνισμό, και άρα δίχως άμυνες, τηλεθεατών και ακροατών
Φαίνεται ότι γι' αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να συλλέγει το υπόδουλο στην Εκκλησία κράτος τους φόρους μας, και μέσω των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών να ταϊζει ξένους ορθόδοξους θεοκράτες που προσηλυτίζουν φτωχά έθνη μέσα από πατριαρχεία και ιεραποστολές.
Φαίνεται ότι γι' αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να έχουν φάει τις προηγούμενες δεκαετίες οι ορθόδοξοι αφέντες τους απίθανα μεγάλα ποσά, από εκείνα που προορίζονταν για την οικονομική και τεχνική ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία φυσικά δεν έγινε ποτέ και τώρα είναι χρεοκοπημένη με μία βαθύπλουτη ωστόσο Εκκλησία, όπως και με μερικές χιλιάδες βαθύπλουτων λαμογιών που τώρα, εις υγείαν των κορόϊδων, «επενδύουν» με πάσα άνεση στο Λονδίνο ή το Βερολίνο.
Φαίνεται ότι γι' αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να πληρώνουμε εμείς τις μεγαλομανιακές εξαλλοσύνες των ορθόδοξων θεοκρατών, όπως την αερομεταφορά «με τιμές αρχηγού κράτους», αυτού που εκείνοι παρουσιάζουν στο ποίμνιό τους σαν «άγιο φως».
Για εμάς όμως, αντίθετα, λογικό, δίκαιο και φυσιολογικό είναι να πάψει κάποτε επιτέλους η αντιμετώπιση του Ελληνικού λαού από όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες και υπηρεσιακούς δημοσιογράφους ως μάζα ηλιθίων που ζει στα χρόνια του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου ή του ομόθρησκου Ιβάν του Τρομερού. Γιατί δεν είναι. Απλώς, στο υγιές τμήμα αυτού του λαού, οι λεγεώνες των πιο πάνω κυρίων, καθώς και των θεοκρατών εργοδοτών τους, φροντίζουν επιμελέστατα να μη δοθεί ποτέ η δυνατότητα να εκφράσει τις πεποιθήσεις του. Από τον κρυφό αλλά έκδηλο πανικό μπροστά στο πιθανό ξύπνημα του άλλου τμήματος, που έως τώρα το μυαλό του χτυπιέται στο μίξερ της θρησκοληψίας, του παραλογισμού και της αμάθειας.  
Ανακοίνωση 264 / 28.1.«2013»
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ     
www.ysee.gr

Πηγή: http://paganproud1.blogspot.gr/2013/01/blog-post_28.html .

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ

$
0
0

.

.

.

.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Οι Εξουσιαστές Αυτοί οι ανώτεροι ιεραρχικά άγγελοι της Τρίτης Χορωδίας έχουν αποστολή και σκοπό να καθοδηγούν και να προστατεύουν τα έθνη αλλά και να εποπτεύουν τις υπευθυνότητες τους αγγέλους των δύο τελευταίων ιεραρχιών. Μερικοί Εξουσιαστές: Κερβιήλ - Μέλος του Τάγματος των Εξουσιαστών. Υπήρξε εκείνος που έστειλε ο Θεός να βοηθήσει τον Δαβίδ στην μάχη του ενάντια του Γολιάθ, δίνοντάς του έμπνευση και δύναμη. .


Το τέλος της υπομονής: Ξεσηκωθείτε για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

$
0
0
*
.

Πολλές φορές τον τελευταίο καιρό αναρωτιέμαι εάν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που από τον Μάιο του 2011 έως και τις αρχές του 2012 πλημμυρίζαμε τους δρόμους και τις πλατείες, διαδηλώναμε αμέτρητοι και αποφασισμένοι για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, προκοπή και τιμή του λαού!

Αναρωτιέμαι, κοιτώντας γύρω μου όλη αυτή τη μιζέρια και ηττοπάθεια, που πήγε το αγωνιστικό σας φρόνημα, τι απέγινε το θάρρος που δείξατε στις οδομαχίες απέναντι στις διμοιρίες των πραιτοριανών, που είναι όλοι εκείνοι οι ελεύθεροι άνθρωποι, οι ανυποχώρητοι στα δακρυγόνα και στη φωτιά!

Που είστε συμπολίτες, όλοι εσείς, που σηκώνατε ψηλά τις γροθιές, τραγουδάγατε τους στίχους της ελευθεριάς και άφοβοι ρίχνατε τα κορμιά σας πάνω στις ασπίδες των μπράβων της ολιγαρχίας! Που είστε γενναίοι και ωραίοι Έλληνες, σας νάρκωσε η πόρνη η κάλπη με ψευδεπίγραφες υποσχέσεις, «μασάτε» από την προπαγάνδα των ξεπουλημένων δημοσιογραφίσκων;

Που είστε όλοι εσείς που αποδείξατε ότι μπορείτε χωρίς κόμματα, χωρίς ξεπουλημένα συνδικάτα, χωρίς «υποκινητές» και φορείς, να σμίγετε αυθόρμητα σε λαοθάλασσες οργής, σε εκατομμύρια φωνές που πολιορκούσαν το Κοινοβούλιο και έτρεμαν οι βουλευτές από τη βοή του κυρίαρχου λαού που υψωνόταν μέχρι τον αιθέρα και σειόταν ολόκληρη η πατρίδα από τον διάχυτο πατριωτισμό, από το φλογερό σας έρωτα για τη δημοκρατία, από την απόφασή σας να ζήσετε ελεύθεροι!

Μήπως όλοι εσείς, που κατεβήκατε στους αγώνες χωρίς ηγέτες, χωρίς να προσμένετε σε σωτήρες, τώρα ξαφνικά έχετε ανάγκη από κάποιον να σας σώσει; Κανείς δεν θα σας σώσει, τώρα μάλιστα που ξεχύνεται πάνω σας η πιο μεγάλη αδικία, τώρα που θα σας ατιμάσουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, τώρα που οι σάρκες της πατρίδας και του έθνους ξεσκίζονται από τις ύαινες του νεοφιλελευθερισμού, τώρα ήρθε η ώρα συμπολίτες να σφίξετε τις καρδιές σας και με τη Λογική οδηγό να δώσετε πάλι τον αγώνα!

Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, γιατί είστε Έλληνες, ότι καμιά ζωή δεν αξίζει δίχως ελευθερία, ισονομία, αλληλεγγύη!

Σκαμπιλίστε με δύναμη το λήθαργο, σταματήστε να ελπίζετε, μόνο δούλοι και δειλοί εμπιστεύονται την ελπίδα, πάρτε ξανά τις ζωές σας στα χέρια σας, αυτοοργανωθείτε, αντισταθείτε, υπερασπιστείτε το Σύνταγμα και τους Νόμους της πατρίδας, απαιτείστε με τον ανένδοτο αγώνα σας μια κοινωνία Πολιτικής Αρετής και μια Πολιτεία Πραγματικής Δημοκρατίας.

Όσοι αγώνες έγιναν μέχρι εχθές δεν μετράνε μία εάν δεν δώσετε τώρα τη μητέρα των μαχών, για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία, εάν δεν απαιτήσετε με όλη τη δύναμη που σας έχει απομείνει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Μην επιτρέπετε στη μιζέρια και την απογοήτευση να φωλιάζουν στις ψυχές σας, ξεριζώστε τον καρκίνο της ηττοπάθειας που σαπίζει το σώμα της κοινωνίας μας, θυμηθείτε ότι είστε απόγονοι ελεύθερων ανθρώπων, ηρώων, ποιητών, φιλοσόφων, θυμηθείτε ότι εδώ, στον τόπο μας, γεννήθηκε η Δημοκρατία, η Επιστήμη, ο Ανθρωπισμός, η Αμφισβήτηση, ο Ορθός Λόγος, αγωνιστείτε για να τιμήσετε τους προγόνους σας, αγωνιστείτε για τα παιδιά σας, αγωνιστείτε για τους εαυτούς σας.

Τι άλλο έχετε να χάσετε συμπολίτες πέρα από μια άθλια ζωή; Και τι μπορείτε να κερδίσετε; ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε μια Ελλάδα Πολιτικής Αρετής και Πραγματικής Δημοκρατίας!

Με αυτό το όραμα πορευθείτε, αυτή τη ζωή διεκδικείστε, διώξτε τους εφιάλτες που σας στοιχειώνουν και ζήστε επιτέλους το δικό σας όνειρο, στη δική σας ελεύθερη και ευτυχισμένη πατρίδα!

Στέφανος Μυτιληναίος

 

Πηγή Κειμένου: http://www.tsantiri.gr/stephanos-mytilineos/to-telos-tis-ipomonis-xesikothite-gia-eleftheria-isonomia-allilengii.html 
.
.

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ HΜΙΑΝΘΩΠΟΪΠΠΟΥΣ

$
0
0
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΜΕΡΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΖΩΗΡΑ ΑΕΡΙΚΑ

$
0
0
.
.
.
.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Λέγοντας «Αερικά» αναφερόμαστε σε Νεράιδες, Ξωτικά, Νύμφες κλπ. Οι θρύλοι λένε ότι κάποτε οι άνθρωποι και τα αερικά ζούσαν αρμονικά μαζί, μέχρι που ο άνθρωπος ξέχασε πώς να τα βλέπει. Οι παραδόσεις δεν συμφωνούν για το που ζουν τα αερικά. Άλλες υποστηρίζουν ότι ζουν σε μια διάσταση παράλληλη της δικής μας, που μπορούν να ανοίγουν την Πύλη μεταξύ του δικού μας και του δικού τους κόσμου κατά βούληση, και άλλες ότι ζουν στην δική μας διάσταση, αλλά κρύβονται στα πυκνά και ήσυχα δάση και στα μέρη που δεν πηγαίνουν οι άνθρωποι. Το περίεργο είναι ότι τα αερικά θεωρούνται κατασκευάσματα της φαντασίας, αλλά όλες οι ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά, εξιστορούνται σαν θρύλοι και όχι σαν παραμύθια. Αν και «αερικό» σημαίνει κάτι το άϋλο, τα είδη των αερικών διαχωρίζονται σε άϋλα αλλά και σε αυτά με υλική υπόσταση. Επίσης, υπάρχουν ιστορίες που εξιστορούν κηδείες ξωτικών ή γεννητούρια. Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μάλλον μιλάμε γα πλάσματα με υλική υπόσταση, που είναι αιωνόβια και που κατέχουν δυνάμεις πέρα από αυτές που μπορεί να συλλάβει ο νους μας. Οι θρύλοι παρουσιάζουν τα αερικά σαν ανθρώπους με παράξενη εμφάνιση και με για ικανότητες να γίνονται αόρατοι, να ταξιδεύουν με τρομερή ταχύτητα, να πετούν, να αλλάζουν μορφές, με μαντικές ικανότητες και ένα σωρό άλλες δυνάμεις ...; μήπως τελικά μιλάμε για ένα άλλο είδος ανθρώπων, αρχαιότερο και πολύ πιο ανεπτυγμένο από αυτό το οποίο γνωρίζουμε και ανήκουμε; Προσωπικά πιστεύω στην ύπαρξη των νεράιδων και των ξωτικών σαν μέρος της διάστασής μας και τα λαμβάνω σαν ένα είδος πλασμάτων που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως. Αν και υποστηρίζουμε ότι τα γνωρίζουμε όλα, πιστεύω ότι η Φύση μας κρατά ακόμα πολλά μυστικά. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει τρόπος να δούμε και να επικοινωνήσουμε με τα ξωτικά και τις νεράιδες, αρκεί να ξέρουμε που και πως να ψάξουμε. Σε αυτό λοιπόν το μέρος της ιστοσελίδας, θα γίνει αναφορά για τις συνήθειες των αερικών, για το τι τους αρέσει και τι απεχθάνονται, για το πώς και που μπορούμε να τα συναντήσουμε κλπ. Είναι μια μικρή συλλογή πληροφοριών που έχει παρθεί από παραδόσεις και θρύλους κυρίως της Ευρώπης. Τι Προσελκύει τα Αερικά Το να έχεις την συμπάθεια των καλόβουλων αερικών, σου προσφέρει προστασία, καλή τύχη και αν σε συμπαθήσουν πάρα πολύ, δεν αποκλείεται να σου παρουσιαστούν για να παίξουν μαζί σου ή να σε συμβουλέψουν για κάτι που σε αφορά. Πολλοί λοιπόν που πιστεύουν στα αερικά, προσπαθούν να τα προσελκύσουν στο σπίτι τους. Μέσα στην πόλη είναι λίγο δύσκολο να καταφέρουμε να τα προσελκύσουμε, όσο κιαν το θέλουμε. Η πολυκοσμία, η φασαρία και η βρωμιά των πόλεων τα απωθεί. Όσοι όμως έχουν την τύχη να μένουν ή να έχουν σπίτι στην εξοχή, κοντά σε αγρούς και δάση, μπορούν εύκολα να προσελκύσουν τα αερικά στο σπίτι τους. Παραθέτω μερικούς τρόπους: - Φτιάξε έναν όμορφο κήπο με πολλά αρωματικά λουλούδια (δες Τα Φυτά των Αερικών) και φτιάξε μια γούρνα κάπου με νούφαρα, ή ένα μικρό σιντριβάνι. Όταν ο κήπος έχει διαμορφωθεί, βγες στην Πανσέληνο και πες δυνατά ότι αφιερώνεις τον κήπο σε όλα τα καλόβουλα αερικά τις περιοχής. (Μην ξεχάσεις να φυτέψεις και κάνα-δυο από τα φυτά που απωθούν τα κακόβουλα αερικά) - Άφησε λίγα φύλλα, φτερά και όμορφες πέτρες σε ένα απόμερο σημείο του κήπου σου. Χρησιμοποιούνται από τα Ξωτικά και τις Νεράιδες σαν κοσμήματα. - Άφηνε λίγο γάλα και ζαχαρόψωμο ή κέικ μπροστά από την εξώπορτα του σπιτιού κάθε βράδυ. Πες δυνατά ότι είναι για τα καλόβουλα αερικά της περιοχής. - Γέμισε το σπίτι με γλυκά αρώματα λουλουδιών. Εκτός όμως από τα όμορφα λουλούδια, τα δέντρα και τα γλυκά αρώματα, τα αερικά έχουν κι άλλες αδυναμίες: - Οτιδήποτε γυαλίζει με ιδιαίτερη προτίμηση στους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. - Τα ξωτικά λατρεύουν να παίζουν στα άχυρα. - Το βούτυρο, η κρέμα, το γάλα, όλα τα γλυκά, το ψωμί και κυρίως η ζάχαρη και οι φράουλες, είναι από τις αγαπημένες τους λιχουδιές. - Οι μικρές φτερωτές Νεράιδες λατρεύουν να χορεύουν με τις πυγολαμπίδες αλλά και με τις σαπουνόφουσκες! - Οι Νύμφες και οι Νηρηίδες συχνάζουν σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, καταρράχτες, πηγές κλπ. μιας και τους αρέσει να καθρεφτίζονται στο νερό και να παρακολουθούν το πώς παίζει το φως του φεγγαριού με την επιφάνειά του. (Άνδρες προσοχή! Καλλίτερα να μην πλησιάζετε απομονωμένες λίμνες κλπ, το βράδυ!) - Όλα τα αερικά αγαπούν τα άλογα και τα σκυλιά. - Τα καλόβουλα αερικά ευχαριστούνται να παίζουν με μωρά μιας και λατρεύουν το γέλιο τους. - Το πράσινο χρώμα είναι το αγαπημένο τους. - Οι άνθρωποι που προστατεύουν και φροντίζουν τον χώρο τους και γενικά το περιβάλλον, έχουν πάντα την εύνοια των καλόβουλων αερικών. - Όλα τα καλόβουλα αερικά είναι ιδιαίτερα ευγενικά και χαμογελαστά, γι' αυτό και αγαπούν τους ευγενικούς και χαρούμενους ανθρώπους. - Η μουσική, το τραγούδι, ο χορός και το γέλιο είναι στην φύση τους και πάντα τα ελκύουν είτε για να συμμετάσχουν είτε για να παρακολουθήσουν. Τι Απωθεί και τι Εκνευρίζει τα Αερικά Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν στο κείμενο Τα Φυτά των Αερικών σαν απωθητικά των αερικών, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που τα εκνευρίζουν και τα απωθούν, όλα ανεξαιρέτως, και τα κακόβουλα μα και τα καλόβουλα: - Οι πόλεις - Τα αυτοκίνητα, μηχανάκια, και γενικά όλα τα μέσα μεταφοράς που κινούνται με πετρέλαιο καθώς και οι φασαριόζικες μηχανές γενικώς (τρυπάνια, μπουλντόζες, αλισοπρίονα κλπ). - Όλοι οι οξύς θόρυβοι όπως τα παλαμάκια, το σφύριγμα, σφυρίχτρες, κουδούνια κλπ - Αν και γενικά αγαπούν οτιδήποτε προκαλεί αντανάκλαση, μισούν τους καθρέφτες. - Τον καπνό - Την μυρωδιά του καμένου λάστιχου ή δέρματος. - Το αλάτι - Τις γάτες - Το σίδερο (το μέταλλο) - Αν και είναι απαραίτητο να πεις «ευχαριστώ» όταν σε έχουν βοηθήσει, τα εκνευρίζει αφάνταστα να λες υπερβολικές ευχαριστίες ...; μια φορά φτάνει. - Μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικά με ανθρώπους που καταστρέφουν τον χώρο τους και το περιβάλλον γενικότερα. Προστασία από τις φάρσες των Αερικών Αν και συνήθως τα Αερικά δεν έχουν κακή πρόθεση, μερικές φορές οι φάρσες τους και τα παιχνίδια τους μπορούν να γίνουν εκνευριστικά. Παραθέτω μερικούς τρόπους που θα τα αποτρέψουν να σε επισκεφτούν με σκοπό να κάνουν φάρσες: - Τοποθέτησε ένα ζευγάρι παπούτσια κοντά στο κρεβάτι, με τις «μύτες» τους αντίθετα από την μερικά του κρεβατιού. - Τοποθέτησε κάτι σιδερένιο κοντά στην εξώπορτα του σπιτιού. - Δέσε μια κόκκινη κορδέλα στην εξώπορτα ή στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας. - Φτιάξε και κρέμασε γιρλάντες από μαργαρίτες στους τοίχους του σπιτιού. - Κρέμασε καμπανούλες ή κουδουνάκια στα παράθυρα του σπιτιού. - Να κοιμάσαι με τα ρούχα σου φορεμένα ανάποδα. Μέρη που συχνάζουν Γενικά, τα απόμερα και ήσυχα σημεία όπου δεν κυκλοφορούν συχνά άνθρωποι, δεν αποκλείεται να είναι τόποι συγκέντρωσής τους, αλλά είναι και κάποια συγκεκριμένα σημεία που τα προτιμούν, εάν και αυτά είναι ήσυχα, μακριά από πολύ φασαρία, βρωμιά και ανθρώπους. Αυτά είναι: - Στα «δέλτα» ποταμών - Νησίδες σε λίμνες και ποτάμια - Απόμερες παραλίες - Λίμνες - Καταρράχτες - Φυσικές πηγές - Πηγάδια - Χορτάρινοι φράχτες - Διασταυρώσεις μονοπατιών - Τρίστρατα - Στροφές μονοπατιών - Ξέφωτα - Χωράφια σιταριού - Λιβάδια με άγρια λουλούδια - Αμπελώνες (ιδιαίτερα αν βρίσκεται κοντά και Οινοποιείο από τα παλιά) - Ελαιώνες (ιδιαίτερα αν βρίσκεται κοντά και Ελαιοτριβείο από τα παλιά) - Κελάρια και σκεπές παλιών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών - Όπου βρίσκονται πολλές πεταλούδες ή πυγολαμπίδες - Κουφάλες δέντρων - Σπηλιές - Αχυρώνες - Πολύ πυκνά δάση

Πηγή κειμένου: http://titanis.pblogs.gr/2010/11/aerika.html .

και η συνέχεια . . .

Τα φυτά των Αερικών

Οι παραδόσεις αναφέρουν κάποια φυτά, λουλούδια και δέντρα που αγαπούν τα αερικά, που τα ελκύουν, που θεωρούνται ιερά γι' αυτά, που μπορούν να παρασκευάσουν φαγητά και ποτά που αγαπούν τα αερικά κλπ. Τα αναφέρω με αλφαβητική σειρά: Αγγελική Προστατεύει από τα κακόβουλα αερικά. Αγριοραδίκι Τα φύλλα του φτιάχνονται σε βραχιόλι και φοριούνται σε άρρωστο για να προσκαλέσουν τα καλόβουλα ξωτικά να τον βοηθήσουν. Άνηθος - Δεντρολίβανο - Όλα τα κακτοειδή Απωθούν όλων των ειδών τα αερικά. Αντίρρινο Προσελκύει Ξωτικά που θα σε προστατέψουν από κακόβουλα πνεύματα και από κατάρες. Επίσης, φοριέται σαν φυλαχτό για να προσελκύσει τον θαυμασμό. Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπρινο Προσελκύει Νεράιδες που προσφέρουν καλή τύχη και που προστατεύουν από αρνητικές δυνάμεις. Για κάποιες δοξασίες, συμβολίζει την Ζωή, την Μακροβιότητα και την Δημιουργικότητα. Αφροξυλιά ή Κουφοξυλιά Ιερό δέντρο για όλα τα Ξωτικά. Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο του για προστασία από τα μάγια. Για μερικές όμως παραδόσεις, θεωρείται πολύ κακή τύχη να φέρεις κλαδί Αφροξυλιάς μέσα στο σπίτι. Βατομουριά Οι μικρές Νεράιδες και τα Ξωτικά αρέσκονται να κοιμούνται μέσα στο πυκνό φύλλωμά της. Βελανιδιά Είναι το σπίτι μιας φυλής Ξωτικών που λέγονται «Βελανιδάνθρωποι» ή «Βελανιδοπαίδια». Εάν τύχει και δείς κανένα από αυτά και σου προσφέρει ένα βελανίδι για να το φας, μην το φας! Είναι δηλητηριασμένο. Βίγκα ή Αγριολίτσα Προσελκύει αερικά που αρέσκονται να κάνουν μάγια αγάπης. Τα φύλλα της επίσης, μασιούνται για να ανανεώσουν μια «κουρασμένη» αγάπη. Βιολέτα Ιερό λουλούδι για όλα τα αερικά. Μάζεψε βιολέτες την Άνοιξη για καλή τύχη ή φύτεψε βιολέτες στον κήπο για να προσελκύσεις καλόβουλα Ξωτικά που, αν σε συμπαθήσουν, θα σε ευλογήσουν με καλή υγεία και λεφτά. Γαλατσίδα ή Ζόχος Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή. Γαρδένια Προσελκύει αερικά που προσφέρουν προστασία στα μωρά. Επίσης, αν σε συμπαθήσουν, θα σου χαρίσουν ψυχικές δυνάμεις και εσωτερική γαλήνη. Γαρύφαλλο Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή ενεργειακή ισορροπία και «καθαρίζουν» τον χώρο από τις αρνητικές δυνάμεις. Γιασεμί Προσελκύει Νεράιδες που χαρίζουν διαύγεια πνεύματος και όμορφα, γαλήνια όνειρα. Γκύ ή Ιξός Το ιερό φυτό των Δρυίδων. Συλλέγεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο και χρησιμοποιείται σε γητείες της Νεραϊδομαγείας για να τις ενδυναμώσει. Θυμάρι Αποξηραμένο σκορπάται μπροστά από την εξώπορτα και στα παράθυρα του σπιτιού, για να προσκαλέσει αερικά στο σπίτι. Επίσης, φτιάχνονται φυλαχτά με θυμάρι και φοριούνται για να ενδυναμώσουν τις ικανότητες του ατόμου να δει αερικά. Ινούλα Η ρίζα της διασκορπίζεται σε κήπους σπιτιών για να προσκαλέσουν την Σίντε (Νηρηίδα Κέλτικης παράδοσης). Επίσης, προστίθεται σε γητείες για να εξασφαλιστεί η ευλογία των Νεράιδων. Καμπανούλες Οι κήποι που έχουν λουλούδια Καμπανούλες, ελκύουν τις Νεράιδες για να στήσουν χορό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν περπατάμε ανάμεσα σε άγριες Καμπανούλες, γιατί δεν αποκλείεται να πατήσουμε μέσα σε Νεραϊδόκυκλο. Αν φοράς ένα βραχιόλι από Καμπανούλες, ελκύεις τα καλόβουλα αερικά για να σου χαρίσουν καλή τύχη. Καρπός Σαμπούκου Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί κρασί που αγαπούν πολύ τα αερικά και τα ελκύει. Αποξηραμένοι οι καρποί καίγονται σε υπαίθρια φωτιά για να προσκαλεστεί ο Βασιλιάς των Ξωτικών. Κορακόχορτο ή Χελιδονόχορτο Φυτεύεται έξω από την κεντρική πόρτα σπιτιού για να σημάνει ότι οι Νεράιδες είναι ευπρόσδεκτες στο σπίτι. Αποξηραμένα κλαδάκια του φυτού, μπαίνουν σε φυλαχτά για να έχουν την ευλογία των Νεράιδων. Λέγεται επίσης ότι τα Ξωτικά φτιάχνουν τα καπελάκια και τα γαντάκια τους από τα φύλλα αυτού του φυτού. Κυπαρίσσι Προσελκύει Δρυάδες που προσφέρουν προστασία, αλλά και που θα καταραστούν με κακή τύχη και ασθένειες όποιον κόψει το δέντρο. Κωδωνίσκος Προσελκύει αερικά που σε μαγεύουν με γητείες που αναγκάζουν να λες πάντα την αλήθεια! Λύθρο ή Λυσιμαχία Απωθεί τα κακόβουλα αερικά. Μάραθος Σπόροι Μάραθου χωμένοι στις κλειδαρότρυπες εμποδίζουν την είσοδο των κακόβουλων αερικών στο δωμάτιο. Μαργαρίτα Ιερό και αγαπημένο λουλούδι των Δρυάδων. Μηλιά Το ιερό δέντρο για την Σίντε. Μήλα προσφέρονται από τους γεωργούς κάθε χρόνο στα καλόβουλα αερικά για να ευλογήσουν την ερχόμενη σοδιά τους. Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης» Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά. Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη. Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες. Νεραγκούλα ή Ανδελόχορτο Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή υγεία και αυτοπεποίθηση. Νούφαρα Προσελκύουν Νηρηίδες και μικρές Νεράιδες. Τα λευκά νούφαρα τα φορούν γυναίκες για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες γητείες αγάπης. Πανσές Στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυχτός», το Ξωτικό Όμπερον χρησιμοποίησε τον χυμό από Πανσέ για να ρίξει στα μάτια των πρωταγωνιστών και να τους κάνει να ερωτευτούν τρελά τον πρώτο που θα δουν μόλις ξυπνήσουν. Αυτή η «έμπνευση» του Σαίξπηρ, είναι παρμένη από την Κέλτικη Νεραϊδομαγεία που χρησιμοποιεί έλαιο Πανσέ για γητείες αγάπης. Παπαρούνα Ελκύει τις μικρές Νεράιδες στα όνειρα. Προστίθεται αποξηραμένη σε ονειρομαξιλάρια. Πασχαλιά Το άρωμά της ελκύει τα αερικά και τα ευχαριστεί. Πασχαλίτσα Χρησιμοποιείται σε γητείες πλούτου της Νεραϊδομαγείας. Πεύκο Ιερό για όλα τα Ξωτικά. Το άρωμά του προσελκύει Ξωτικά που προσφέρουν απελευθέρωση από άδικες τύψεις. Είναι επίσης το Ιερό δέντρο του Ποσειδώνα και του Πάνα. Πηγουνιά Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν τα μωρά από τα κακόβουλα αερικά. Μια γιρλάντα φτιάχνεται από τους σπόρους και τοποθετείται γύρω από την κούνια του μωρού. Πριμούλα Φυτεύεται στον κήπο ή φτιάχνεται γιρλάντα με τα αποξηραμένα άνθη και κρεμιέται στην εξώπορτα σπιτιού, για να ελκύσει Νεράιδες. Η παράδοση λέει ότι πρέπει να φροντίζεις πολύ την Πριμούλα που μεγαλώνει στον χώρο σου, οι Νεράιδες θα το λάβουν ως μεγάλη προσβολή αν την αφήσεις αφρόντιστη και πεθάνει. Για να αφιερώσεις το φυτό σου στις Νεράιδες και να τις ευχαριστήσεις, δέσε μια ροζ κορδέλα γύρω από την γλάστρα. Ρείκι Χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου. Γίνονται επίσης προσφορές αυτού του φυτού την Πρωτομαγιά στα καλόβουλα αερικά, για να έρθουν και να ευλογήσουν με καλή τύχη το σπίτι. Σημύδα Για μερικές παραδόσεις είναι ένα από τα αγαπημένα δέντρα των Νηρηίδων, και ξεκουράζονται στην σκιά του την Άνοιξη. Επίσης συμβολίζει τον Ήλιο και την Σελήνη. Κάποιες δοξασίες αναφέρουν ότι η Σημύδα είναι η μητέρα της Βελανιδιάς. Για άλλες όμως παραδόσεις, είναι το σπίτι κακόβουλων αερικών, που καμιά φορά αγγίζουν τους περαστικούς με τα κλαδιά, αφήνοντας ένα λευκό σημάδι στο σώμα στο σημείο που ακούμπησαν, και λέγεται ότι ο άνθρωπος αυτός τρελαίνεται. Σορβιά Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία από τα μάγια και τα κακόβουλα αερικά. Κάδοι από Σορβιά φτιάχνονται και γεμίζονται με βούτυρο για να προσελκύσουν τα Ξωτικά. Ταγέτης ή Κατιφές Φτιάχνεται μαρμελάδα που θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά για μερικά αερικά. Τοματιά Απωθεί όλα τα αερικά. Τριαντάφυλλο Ελκύει τις μικρές Νεράιδες, ιδιαίτερα τα άγρια τριαντάφυλλα. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε γητείες αγάπης της Νεραϊδομαγείας. Τριφύλλι Όλα τα είδη Τριφυλλιού είναι ιερά για τα ξωτικά και τα ελκύουν. Για να προσκαλέσεις ένα ξωτικό, τοποθετείς 7 άνθη σιταριού πάνω σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Για να διαλυθούν μάγια από κακόβουλα αερικά, χρησιμοποιείται το τετράφυλλο τριφύλλι. Τσαπουρνιά Προστατεύεται από Δρυάδες, και κατά την Κέλτικη παράδοση, από την Lunantishee (Κέλτικη Δρυάδα). Φλαμουριά Ιερό δέντρο για όλα τα αερικά. Ήταν έθιμο των Δρυίδων να περνούν τα ασθενικά παιδιά ανάμεσα από Φλαμουριές που είχαν διχαστεί από κεραυνό. Μετά δέναν ξανά τα 2 μέρη του δέντρου. Αν το δέντρο μεγάλωνε δυνατό και ίσιο, το παιδί θα μεγάλωνε δυνατό επίσης. Επίσης, σε μερικές περιοχές τις Ευρώπης κρεμάνε μια τούφα από τα μαλλιά τους δεμένα με πράσινη κορδέλα σε Φλαμουριά, σαν δώρο στις Δρυάδες για να τους εκπληρώσουν μια ευχή. Φουντουκιά και Πλατάνι Ιδιαίτερα αγαπημένα δέντρα για Νύμφες και κυρίως Νηρηίδες. Τα απομονωμένα και ήσυχα σημεία κοντά σε ρυάκι ή ποτάμι, με γύρω τους Φουντουκιές ή/και Πλατάνια, είναι τόποι συγκέντρωσής τους. Οι παραδόσεις αναφέρουν κάποια φυτά, λουλούδια και δέντρα που αγαπούν τα αερικά, που τα ελκύουν, που θεωρούνται ιερά γι' αυτά, που μπορούν να παρασκευάσουν φαγητά και ποτά που αγαπούν τα αερικά κλπ. Τα αναφέρω με αλφαβητική σειρά: Αγγελική Προστατεύει από τα κακόβουλα αερικά. Αγριοραδίκι Τα φύλλα του φτιάχνονται σε βραχιόλι και φοριούνται σε άρρωστο για να προσκαλέσουν τα καλόβουλα ξωτικά να τον βοηθήσουν. Άνηθος - Δεντρολίβανο - Όλα τα κακτοειδή Απωθούν όλων των ειδών τα αερικά. Αντίρρινο Προσελκύει Ξωτικά που θα σε προστατέψουν από κακόβουλα πνεύματα και από κατάρες. Επίσης, φοριέται σαν φυλαχτό για να προσελκύσει τον θαυμασμό. Αρκουδοπούρναρο ή Λιόπρινο Προσελκύει Νεράιδες που προσφέρουν καλή τύχη και που προστατεύουν από αρνητικές δυνάμεις. Για κάποιες δοξασίες, συμβολίζει την Ζωή, την Μακροβιότητα και την Δημιουργικότητα. Αφροξυλιά ή Κουφοξυλιά Ιερό δέντρο για όλα τα Ξωτικά. Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο του για προστασία από τα μάγια. Για μερικές όμως παραδόσεις, θεωρείται πολύ κακή τύχη να φέρεις κλαδί Αφροξυλιάς μέσα στο σπίτι. Βατομουριά Οι μικρές Νεράιδες και τα Ξωτικά αρέσκονται να κοιμούνται μέσα στο πυκνό φύλλωμά της. Βελανιδιά Είναι το σπίτι μιας φυλής Ξωτικών που λέγονται «Βελανιδάνθρωποι» ή «Βελανιδοπαίδια». Εάν τύχει και δείς κανένα από αυτά και σου προσφέρει ένα βελανίδι για να το φας, μην το φας! Είναι δηλητηριασμένο. Βίγκα ή Αγριολίτσα Προσελκύει αερικά που αρέσκονται να κάνουν μάγια αγάπης. Τα φύλλα της επίσης, μασιούνται για να ανανεώσουν μια «κουρασμένη» αγάπη. Βιολέτα Ιερό λουλούδι για όλα τα αερικά. Μάζεψε βιολέτες την Άνοιξη για καλή τύχη ή φύτεψε βιολέτες στον κήπο για να προσελκύσεις καλόβουλα Ξωτικά που, αν σε συμπαθήσουν, θα σε ευλογήσουν με καλή υγεία και λεφτά. Γαλατσίδα ή Ζόχος Φυτεύεται σε κήπους για να ελκύσει τις μικρές Νεράιδες. Αποξηραίνεται και προστίθεται στα ονειρομαξιλάρια για να έρχονται τα αερικά στα όνειρά μας. Η παράδοση επίσης λέει, ότι το Φθινόπωρο που οι σπόροι του φυτού σκάνε και πετάνε εδώ κι εκεί (οι λεγόμενοι «κλέφτες»), αν πιάσεις έναν «κλέφτη» και μετά τον αφήσεις, θα σου εκπληρωθεί μια ευχή. Γαρδένια Προσελκύει αερικά που προσφέρουν προστασία στα μωρά. Επίσης, αν σε συμπαθήσουν, θα σου χαρίσουν ψυχικές δυνάμεις και εσωτερική γαλήνη. Γαρύφαλλο Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή ενεργειακή ισορροπία και «καθαρίζουν» τον χώρο από τις αρνητικές δυνάμεις. Γιασεμί Προσελκύει Νεράιδες που χαρίζουν διαύγεια πνεύματος και όμορφα, γαλήνια όνειρα. Γκύ ή Ιξός Το ιερό φυτό των Δρυίδων. Συλλέγεται κατά το θερινό ηλιοστάσιο και χρησιμοποιείται σε γητείες της Νεραϊδομαγείας για να τις ενδυναμώσει. Θυμάρι Αποξηραμένο σκορπάται μπροστά από την εξώπορτα και στα παράθυρα του σπιτιού, για να προσκαλέσει αερικά στο σπίτι. Επίσης, φτιάχνονται φυλαχτά με θυμάρι και φοριούνται για να ενδυναμώσουν τις ικανότητες του ατόμου να δει αερικά. Ινούλα Η ρίζα της διασκορπίζεται σε κήπους σπιτιών για να προσκαλέσουν την Σίντε (Νηρηίδα Κέλτικης παράδοσης). Επίσης, προστίθεται σε γητείες για να εξασφαλιστεί η ευλογία των Νεράιδων. Καμπανούλες Οι κήποι που έχουν λουλούδια Καμπανούλες, ελκύουν τις Νεράιδες για να στήσουν χορό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν περπατάμε ανάμεσα σε άγριες Καμπανούλες, γιατί δεν αποκλείεται να πατήσουμε μέσα σε Νεραϊδόκυκλο. Αν φοράς ένα βραχιόλι από Καμπανούλες, ελκύεις τα καλόβουλα αερικά για να σου χαρίσουν καλή τύχη. Καρπός Σαμπούκου Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί κρασί που αγαπούν πολύ τα αερικά και τα ελκύει. Αποξηραμένοι οι καρποί καίγονται σε υπαίθρια φωτιά για να προσκαλεστεί ο Βασιλιάς των Ξωτικών. Κορακόχορτο ή Χελιδονόχορτο Φυτεύεται έξω από την κεντρική πόρτα σπιτιού για να σημάνει ότι οι Νεράιδες είναι ευπρόσδεκτες στο σπίτι. Αποξηραμένα κλαδάκια του φυτού, μπαίνουν σε φυλαχτά για να έχουν την ευλογία των Νεράιδων. Λέγεται επίσης ότι τα Ξωτικά φτιάχνουν τα καπελάκια και τα γαντάκια τους από τα φύλλα αυτού του φυτού. Κυπαρίσσι Προσελκύει Δρυάδες που προσφέρουν προστασία, αλλά και που θα καταραστούν με κακή τύχη και ασθένειες όποιον κόψει το δέντρο. Κωδωνίσκος Προσελκύει αερικά που σε μαγεύουν με γητείες που αναγκάζουν να λες πάντα την αλήθεια! Λύθρο ή Λυσιμαχία Απωθεί τα κακόβουλα αερικά. Μάραθος Σπόροι Μάραθου χωμένοι στις κλειδαρότρυπες εμποδίζουν την είσοδο των κακόβουλων αερικών στο δωμάτιο. Μαργαρίτα Ιερό και αγαπημένο λουλούδι των Δρυάδων. Μηλιά Το ιερό δέντρο για την Σίντε. Μήλα προσφέρονται από τους γεωργούς κάθε χρόνο στα καλόβουλα αερικά για να ευλογήσουν την ερχόμενη σοδιά τους. Μπερκιά ή Κράταιγος ή ο γνωστός «Μάης» Ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά. Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη. Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες. Νεραγκούλα ή Ανδελόχορτο Προσελκύει αερικά που προσφέρουν καλή υγεία και αυτοπεποίθηση. Νούφαρα Προσελκύουν Νηρηίδες και μικρές Νεράιδες. Τα λευκά νούφαρα τα φορούν γυναίκες για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες γητείες αγάπης. Πανσές Στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυχτός», το Ξωτικό Όμπερον χρησιμοποίησε τον χυμό από Πανσέ για να ρίξει στα μάτια των πρωταγωνιστών και να τους κάνει να ερωτευτούν τρελά τον πρώτο που θα δουν μόλις ξυπνήσουν. Αυτή η «έμπνευση» του Σαίξπηρ, είναι παρμένη από την Κέλτικη Νεραϊδομαγεία που χρησιμοποιεί έλαιο Πανσέ για γητείες αγάπης. Παπαρούνα Ελκύει τις μικρές Νεράιδες στα όνειρα. Προστίθεται αποξηραμένη σε ονειρομαξιλάρια. Πασχαλιά Το άρωμά της ελκύει τα αερικά και τα ευχαριστεί. Πασχαλίτσα Χρησιμοποιείται σε γητείες πλούτου της Νεραϊδομαγείας. Πεύκο Ιερό για όλα τα Ξωτικά. Το άρωμά του προσελκύει Ξωτικά που προσφέρουν απελευθέρωση από άδικες τύψεις. Είναι επίσης το Ιερό δέντρο του Ποσειδώνα και του Πάνα. Πηγουνιά Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν τα μωρά από τα κακόβουλα αερικά. Μια γιρλάντα φτιάχνεται από τους σπόρους και τοποθετείται γύρω από την κούνια του μωρού. Πριμούλα Φυτεύεται στον κήπο ή φτιάχνεται γιρλάντα με τα αποξηραμένα άνθη και κρεμιέται στην εξώπορτα σπιτιού, για να ελκύσει Νεράιδες. Η παράδοση λέει ότι πρέπει να φροντίζεις πολύ την Πριμούλα που μεγαλώνει στον χώρο σου, οι Νεράιδες θα το λάβουν ως μεγάλη προσβολή αν την αφήσεις αφρόντιστη και πεθάνει. Για να αφιερώσεις το φυτό σου στις Νεράιδες και να τις ευχαριστήσεις, δέσε μια ροζ κορδέλα γύρω από την γλάστρα. Ρείκι Χρησιμοποιείται για να ανοίξει Πύλη μεταξύ αυτού του κόσμου και του Νεραϊδόκοσμου. Γίνονται επίσης προσφορές αυτού του φυτού την Πρωτομαγιά στα καλόβουλα αερικά, για να έρθουν και να ευλογήσουν με καλή τύχη το σπίτι. Σημύδα Για μερικές παραδόσεις είναι ένα από τα αγαπημένα δέντρα των Νηρηίδων, και ξεκουράζονται στην σκιά του την Άνοιξη. Επίσης συμβολίζει τον Ήλιο και την Σελήνη. Κάποιες δοξασίες αναφέρουν ότι η Σημύδα είναι η μητέρα της Βελανιδιάς. Για άλλες όμως παραδόσεις, είναι το σπίτι κακόβουλων αερικών, που καμιά φορά αγγίζουν τους περαστικούς με τα κλαδιά, αφήνοντας ένα λευκό σημάδι στο σώμα στο σημείο που ακούμπησαν, και λέγεται ότι ο άνθρωπος αυτός τρελαίνεται. Σορβιά Φυτεύεται σε κήπους ή φτιάχνονται φυλαχτά από το ξύλο της για προστασία από τα μάγια και τα κακόβουλα αερικά. Κάδοι από Σορβιά φτιάχνονται και γεμίζονται με βούτυρο για να προσελκύσουν τα Ξωτικά. Ταγέτης ή Κατιφές Φτιάχνεται μαρμελάδα που θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά για μερικά αερικά. Τοματιά Απωθεί όλα τα αερικά. Τριαντάφυλλο Ελκύει τις μικρές Νεράιδες, ιδιαίτερα τα άγρια τριαντάφυλλα. Τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε γητείες αγάπης της Νεραϊδομαγείας. Τριφύλλι Όλα τα είδη Τριφυλλιού είναι ιερά για τα ξωτικά και τα ελκύουν. Για να προσκαλέσεις ένα ξωτικό, τοποθετείς 7 άνθη σιταριού πάνω σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Για να διαλυθούν μάγια από κακόβουλα αερικά, χρησιμοποιείται το τετράφυλλο τριφύλλι. Τσαπουρνιά Προστατεύεται από Δρυάδες, και κατά την Κέλτικη παράδοση, από την Lunantishee (Κέλτικη Δρυάδα). Φλαμουριά Ιερό δέντρο για όλα τα αερικά. Ήταν έθιμο των Δρυίδων να περνούν τα ασθενικά παιδιά ανάμεσα από Φλαμουριές που είχαν διχαστεί από κεραυνό. Μετά δέναν ξανά τα 2 μέρη του δέντρου. Αν το δέντρο μεγάλωνε δυνατό και ίσιο, το παιδί θα μεγάλωνε δυνατό επίσης. Επίσης, σε μερικές περιοχές τις Ευρώπης κρεμάνε μια τούφα από τα μαλλιά τους δεμένα με πράσινη κορδέλα σε Φλαμουριά, σαν δώρο στις Δρυάδες για να τους εκπληρώσουν μια ευχή. Φουντουκιά και Πλατάνι Ιδιαίτερα αγαπημένα δέντρα για Νύμφες και κυρίως Νηρηίδες. Τα απομονωμένα και ήσυχα σημεία κοντά σε ρυάκι ή ποτάμι, με γύρω τους Φουντουκιές ή/και Πλατάνια, είναι τόποι συγκέντρωσής τους. Πηγή: http://wwwmythsandlegends.blogspot.gr/2008/12/blog-post_9988.html

και άλλη συνέχεια . .

Παραδόσεις της Ελλάδας.

Οι παραδόσεις για Αερικά στην Ελλάδα είναι χιλιάδες και μπορούν να γεμίσουν πάμπολλες σελίδες βιβλίων. Παραθέτω εδώ μια πολλή μικρή συλλογή αυτών που κατά την δική μου γνώμη είναι ενδιαφέρουσες. Στο μέλλον θα προστεθούν κι άλλες. Οι Ανεράιδες (Σίκινος) Οι Ανεράιδες είναι ωραίες γυναίκες ασπροφόρες, αλλά έχουνε ένα μεγάλο κουσούρι, πως το ένα τους πόδι είναι γαϊδουρινό. Αυτές μπορούν να βλάψουν όποιο θέλουν, σ' άλλους όμως κάνουν καλό. Έναν από τον τόπο μας το έμαθαν να παίζει τη λύρα, και κανείς άλλος δεν μπορούσε να παίξει σαν αυτόν. Αν αρρωστήσει κανείς στην εξοχή, όλοι το ξέρουν πως από τις Αναράιδες το έπαθε. Οι Νεράιδες (Σάμος) Τις καλές κυράδες τις βλέπουν εκείνοι που ο φύλαγκάς των είναι αλαφρός. Αυτές μένουν σε λαγκάδια, σε λιβάδια και σε τόπους που έχουν δέντρα πολλά και νερά. Συχνά βγαίνουν στην Βρύση του Γιαννάκη στο Βαθύ, στο Κακκαβόρεμα και στα Μέρια κοντά στον Πύργο, Στους Ανρουλή το βόθανο στους Μυτιληνούς, και σ' άλλα πολλά μέρη. Οι Νεράιδες είναι γυναίκες πολύ όμορφες, με μακριά ξανθά μαλλιά, και αγαπούν τις χαρές και τα γλέντια. Αρπάζουν πολλές φορές καλούς τραγουδιστάδες και μουσικούς, για να τις διασκεδάσουν με τα τραγούδια και τα όργανά τους. Μα αρπάζουν και όμορφα παλικάρια για να κοιμόνται μαζί τους. Και όποιος κοιμηθεί με Νεράιδα, δεν μπορεί να πλησιάσει άλλη γυναίκα. Γι αυτό κι εκείνους που είναι ανίκανοι με τις γυναίκες, λέγουν πως τους άρπαξαν, όταν ήταν μικρότεροι οι Νεράιδες. Άμα κανείς τους χαλάσει την ησυχία όταν τρώνε στο τραπέζι ή όταν διασκεδάζουν, του κάνουν μεγάλο κακό. Και γι αυτό, αν πάθει κανείς άξαφνα και χωρίς αιτία, ή σε χωράφι ή σε λόγγο ή σε λαγκάδι, και μάλιστα μεσημέρι, λέγουν πως τον ελάβωσαν οι Νεράιδες γιατί τους πάτησε την τάβλα απ' όπου έτρωγαν ή τους χάλασε την διασκέδαση. Αυτό το ξεύρουν όλοι, και απαντήσει κανείς Νεράιδες, δεν βγάνει μιλιά, μόνο λέγει σιγανά «μέλι και γάλα στα φτερά σας!» Οι Αλουστίνες (Σύμη) Οι Αναράδες λέγονται και Αλουστίνες, γιατί βγαίνουν το καλοκαίρι, και μάλιστα τον Αύγουστο. Είναι γυναίκες νέες, όμορφες, αλλαμένες ή ασπροφόρες, έχουν όμως άτσες σαν του γαδάρου. Βγαίνουν το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα, τις νύχτες που να μην έχουν φεγγάρι, και χάνουνται το πολύ στις τρεις του πετεινού. Τρελαίνονται στο χορό, και αρπούν τους άντρες, νέους ή γέρους, και τους βάνουν στο χορό. Σα χορεύουν οι Αλουστίνες, τραγουδούν «Πάμπακος ή Μόλυβδος;» Όποιος πει «Μόλυβδος» τον αφήνουν μα όποιος πει «Πάμπακος» τον παίρνουν και φεύγουν. Όποιος πιάσει Αλουστίνα, γίνεται ευτυχισμένος. Πρέπει να περιμένει τη στιγμή που κράσσει ο πετεινός, που θα χαθούν, να πιάσει από το χέρι εκείνη που διάλεξε και να την κρατάει σφιχτά να μην του φύγει. Σαν κράξει πάλι ο πετεινός κι εκείνη απομένει, τον ακολουθά και κάνει ότι της λέει. Οι παλιοί έλεγαν σαν έβρεις το μεσημέρι Αλουστίνες, να προφτάσεις να πιάσεις καμία από τα μαλλιά. Αν πιάσεις Αλουστίνα, να την βάλεις να αλέθει, γιατί ποτέ δεν σώνεται το λέσιμο της Αλουστίνας. Οι Νεράιδες οι βουνίσιες και οι θαλασσινές (Κάλαμαι) Οι Νεράιδες δεν είναι το ίδιο όλες, μον' άλλες είναι βουνίσιες κι άλλες θαλασσινές. Οι βουνίσιες εχθρεύονται πολύ τις θαλασσινές και κάθε Σάββατο βράδυ κατεβαίνουν από τα βουνά, κι οι θαλασσινές βγαίνουν από τη θάλασσα και πολεμούν. Αν νικήσουν οι βουνίσιες, χαρά σ' έκεινον το βουνίσιο που θα απαντήσουν στο δρόμο τους όταν γυρίζουν στα βουνά, του κάνουν χίλια καλά. Αν τύχει όμως μπροστά τους κανείς θαλασσινός, αλίμονό του! Το ίδιο κάνουν κι οι θαλασσινές όταν νικήσουν: περιποιούνται τους θαλασσινούς και κατατρέχουν τους βουνίσιους. Νεράιδες και Νεράιδοι (Κρήτη) Στη Βιάννο που έχει πολλά νερά και πολλά δέντρα, κάθε ποτάμι και κάθε αυλάκι έχει Νεράιδες. Και στο Λασήθι, σε πολλές μεριές, μάλιστα στη βρύση κοντά στου Τζερμιάδου, έχει πολλές Νεράιδες και πολλούς Νεράιδους. Στο Μιραμπέλο, κάτω από το χωριό την Κρηστά, στα νοτιοανατολικά του λιμανιού τ' Αγίου Νικολάου, είναι ένας από τους αρμυρούς ποταμούς. Εκεί, στα καθάρια νερά του Αρμυρού, βγάζουν τ' άσπρα τους τα φορέματα και κολυμπούν και βουτούν πανέμορφες Νεράιδες με την κυρά τους. Τις είδαν και πολλοί άλλοι, και παπάδες ακόμη. Οι Γιαλούδες (Μύκονος) Σε μια ρεματιά που λέγεται Ρουσουνάρα, κοντά στην χώρα, πλένουν όλη την ημέρα οι Γιαλούδες. Είναι νέες ασπροφόρες, και πολλές γυναίκες τις είδαν να πλένουν και ν' απλώνουν τα ρούχα τους στον ήλιο να τα στεγνώσουν. Και σ' άλλα μέρη της Μύκονος, κοντά σε στέρνες ή ρέματα, είδαν πολλές το καλοκαίρι Γιαλούδες να πλένουν. Μα άμα τις δει καμιά, αμέσως αφανίζονται. Η Πεγαδίστρα (Οινόη Πόντου) Σε κάθε πηγή είναι και μια Πεγαδίστρα, και όταν καμιά κόρη ή καμιά γυναίκα πηγαίνει πολύ πρωί, τη χαιρετά σιγανά «Καλημέρα κυρά-Πεγαδίστρα. Σαν τιλα τρέσεις εσύ, αέκα να τρέσει και η τύχε μου και σαν τιλα είσαι γεμάτο, να γεμίσει και η σακούλα μου» Οι Αναράιδες στα χωράφια (Ερμούπολη, Ίος) Ένας μια φορά στη Νιο, τ' όνομά του Γιάννης, πήγαινε στα χωράφια τα μεσάνυχτα να μπλέξει κρομμύδια. Εκεί βλέπει πολλές Αναράιδες και του φωνάζανε «δεν ειν' ώρα ακόμα!» Ηθέλανε να τον κάμουν να καταλάβει πως ήταν πολύ νύχτα. Ο Γιάννης από το φόβο του τα παράτησε κι ήφυγε, και πήγε την ημέρα. Το Μαυρομάνικο Μαχαίρι (Ερμούπολη) Στα Χρούσα πήγαινε ένας μ' ένα φίλο του, και εκεί σ' ένα μέρος σταθήκανε λιγάκι και χωριστήκανε. Στη στιγμή που χωριστήκανε, ήρθανε Νεράιδες και τον ηβάλανε στην μέση και του μιλούσανε. Αυτός δεν καταλάβαινε τι του λέγανε. Είχε όμως ακουσμένα πως άμα μπήξεις στη γη μαυρομάνικο μαχαίρι, φεύγουνε. Είχε πάνω του ένα τέτοιο μαχαίρι, και το έμπηξε και φύγανε. Το φυλαχτό των Νεραιδώνε (Θουρία Καλαμών) Μια γυναίκα γκαστρωμένη πήγε στο βουνό να μαζέψει λίγα βοτάνια, γιατί έκανε και τη γιάτρισσα. Εκεί, άξαφνα σηκώνεται ένας άνεμος και οι Νεράιδες που ήσαν μέσα την σύκωσαν και την πήγαν μακριά, σ' ένα βουνό, και την εκράτησαν πολλές ημέρες μαζί τους. Την εσυμπάθησαν πολύ, κι όταν τους το ζήτησε, την πήγαν πάλι στο σπίτι της και της έδωκαν κι ένα φυλαχτό, που μ' αυτό μπορούσε να γιατρεύει πολλές αρρώστιες. Αυτή η γυναίκα, που έμεινε τόσον καιρό με τις Νεράιδες και είδε καλά, έλεγε πως αυτές είναι άλλη πλάση, σαν των ανθρώπων μα καλλίτερη. Παντρεύονται μεταξύ τους, γιατί είναι και αρσενικοί Νεράιδοι, και κάνουν παιδιά. Οι Νεράιδες είναι πανώριες κοπέλες με μάτια μυγδαλωτά, με μακριά μαύρα μαλλιά και είναι πάντα ασπροντυμένες. Ο άντρας της Νεράιδας (Λεβαδειά) Τον παλαιό καιρό στο Δίστομο, ήταν ένας ωραίος άντρας και τον αγάπησε μια Νεράιδα. Τον παντρεύτηκε, εκάμανε παιδιά, και η γενεά τους υπάρχει ακόμη στο Δίστομο, και λεν γι' αυτούς είναι από Νεράιδας σόγι.

Πηγή: http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=4550&ARCHIVE

και ακόμα περισσότερη συνέχεια

Ευρετήριο Αερικών του κόσμου

A B C D Abatwa Ελληνική Αντιστοιχία: - Εξαιρετικά μικρά πλασματάκια, κατά την παράδοση της Νότιου Αφρικής, που ζουν μαζί με τα μυρμήγκια. Τόσο μικρά, που μπορούν να καβαλήσουν μυρμήγκι. Είναι πολύ ντροπαλά, μα αρέσκονται να εμφανίζονται σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και μάγους. Είναι καλοπροαίρετα, ειρηνικά και δίνουν σοφές συμβουλές. Λέγεται πως, εάν έγκυος γυναίκα δει ένα αρσενικό Abatwa, τότε το παιδί της είναι σίγουρα αγόρι. Λέγεται επίσης, ότι εάν κάποιος καταφέρει να συνομιλήσει μ' ένα Abatwa, καλά θα κάνει να συμπεριφερθεί λες και είναι του ιδίου μεγέθους, διότι εάν και ειρηνικά πλασματάκια, τα Abatwa έχουν ένα κάποιο... κόμπλεξ με το μέγεθός τους. Adhene Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Βρετανικής και Κέλτικης παράδοσης, παρεξηγησιάρικα και επικίνδυνα εάν πεις λάθος το όνομά τους ή εάν δεν τους φερθείς δίκαια. Aeval Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της Κέλτικης παράδοσης. Ο μύθος λέει ότι κάποτε άκουσε τα παράπονα των γυναικών όσον αφορά το ότι οι άνδρες δεν τις ικανοποιούν σεξουαλικά. Αφού άκουσε και την πλευρά των ανδρών, αποφάσισε ότι οι άνδρες έχουν άδικο και τους «έδεσε» με γητειά να είναι πάντα ικανοί να ικανοποιήσουν τις γυναίκες. Aguane Ελληνική Αντιστοιχία: - Θηλυκά πνεύματα των βουνών, των λόφων και των ποταμιών. Λατρεύουν το κόκκινο χρώμα και συνηθίζουν να φορούν κόκκινο σκουφάκι, που λέγεται ότι τους δίνει την ικανότητα να γίνονται αόρατες. Aibell Ελληνική Αντιστοιχία: - Θεότητα των Νεράιδων της Ιρλανδίας. Alp Luachra Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακόβουλες νεράιδες της Ιρλανδικής παράδοσης. Παίρνουν την μορφή μικρών ερπετών και μπαίνουν και φωλιάζουν στο στόμα των ανθρώπων που έχουν αποκοιμηθεί δίπλα σε ποτάμι, για να τραφούν από αυτά που θα τρώει ο άνθρωπος. Επειδή είναι λαίμαργες, ο άνθρωπος μετά απ' αυτό, όσο και να τρώει, τίποτα δεν φτάνει στο στομάχι του. Για να απαλλαγεί κανείς απ' αυτές, θα πρέπει να τρώει συνέχεια πολύ αλμυρές τροφές, χωρίς να πιεί καθόλου νερό. Μετά να πάει να αποκοιμηθεί δίπλα σε ποτάμι, με το στόμα ανοιχτό. Η Alp Luachra τότε θα βγει από το στόμα, αναζητώντας νερό. Alven Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικές Νηρηίδες της Ολλανδικής παράδοσης. Είναι καλόβουλες και αρέσκονται να χορεύουν και να τραγουδούν υπό το σεληνόφως, κοντά σε ποτάμια, ρυάκια και λίμνες. Αν και καλόκαρδες, γίνονται πολύ επιθετικές με τους ανθρώπους που βεβηλώνουν ιερούς χώρους ή που καταστρέφουν το περιβάλλον, κι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα λουλούδια που ανθίζουν την νύχτα. Amad?n Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακόβουλο αρσενικό πνεύμα της Ιρλανδικής παράδοσης. Κυκλοφορεί συνήθως τον μήνα Ιούνιο, επιλέγοντας τυχαία τα θύματά του, τα οποία με το που θα τ' αγγίξει, τα παραμορφώνει στο συγκεκριμένο σημείο που τα άγγιξε. Ana Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της Τσιγγάνικης παράδοσης, πανέμορφη και καλόκαρδη. Angiaks Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεκροζώντανα παιδιά των Εσκιμώων. Όταν ένα μωρό ήταν άρρωστο, χωρίς ελπίδα επιβίωσης, οι γηραιοί της φυλής το αφήνανε έξω στο χιόνι να πεθάνει. Μετά όμως θα έπρεπε η φυλή να μετακομίσει από την περιοχή, αλλιώς θα τους στοίχειωνε. Anjanas Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένες καλόβουλες και ειρηνικές νεράιδες, μισές άνθρωποι και μισές ζώο. Ζουν μέσα στα δάση, κοντά σε ρυάκια. Ankou Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύμα της Βρετανικής, Γαλλικής και Ιρλανδικής παράδοσης, που σχετίζεται με τον θάνατο. Λέγεται ότι οδηγεί μια μαύρη άμαξα που την σέρνουν 4 μαύρα άλογα. Όποιος τον δει, σημαίνει πως είτε αυτός, είτε κάποιος κοντινός του άνθρωπος, σύντομα θα πεθάνει. Anthropophagi Ελληνική Αντιστοιχία: Ανθρωποφάγοι Αν και το όνομα είναι ελληνικό, αυτά τα ξωτικά εμφανίζονται στην Βρετανική παράδοση. Πρόκειται για μεγαλόσωμα πλάσματα, χωρίς κεφάλι. Τα μάτια τους βρίσκονται στους ώμους τους, το στόμα τους στο στήθος τους και το μυαλό τους χαμηλά στην κοιλιά. Κυνηγούν μονάχα όταν είναι πεινασμένα. Κατά μια αρκετά αποδεκτή εξήγηση, αυτά τα φανταστικά πλάσματα δεν είναι τίποτε παραπάνω παρά η μυθοποίηση των Αφρικανικών φυλών που μετανάστευσαν στην Βρετανία, κατά τον Μεσαίωνα. Aoibhinn Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της βόρειας Ιρλανδίας. Ariel Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικές νεραϊδούλες που ζουν μέσα στα άνθη των πασχαλιών και μετακινούνται ανεβαίνοντας στις πλάτες των νυχτερίδων. Asparas Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες γνωστές και ως «χορεύτριες του ουρανού». Καλόκαρδα πλάσματα που ευλογούν τους ανθρώπους σε στιγμές μεγάλης σημασίας για την ζωή τους. Ευλογούν επίσης γάμους. Ζουν μέσα σε συκιές και συνηθίζουν να παρουσιάζονται σε επιστήμονες, για να τους ξελογιάσουν ώστε να μην αποκαλυφθούν ποτέ τα μυστικά του κόσμου τους. Asrai Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένες και ντελικάτες Νηρηίδες της νύχτας, της Βρετανικής παράδοσης, που ζουν στα βάθη των θαλασσών. Περιγράφονται ως εξαιρετικά όμορφες και πολύ ευγενικές. Βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε 100 χρόνια, για μια μόνο νύχτα και επιστρέφουν στα βάθη, πριν το ξημέρωμα. Εάν τις πιάσει άνθρωπος, λιώνουν και μεταμορφώνονται σε θαλασσινό νερό. Aynia Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της βόρειας Ιρλανδίας. Barguest Ελληνική Αντιστοιχία: - Είδος καλικάτζαρου, θα μπορούσαμε να πούμε. Παίρνει διάφορες μορφές, αλλά συνήθως είναι κερασφόρος μαύρος σκύλος. Όταν πρόκειται να πεθάνει κάποιο σημαντικό πρόσωπο, προκαλεί όλα τα σκυλιά της περιοχής να ουρλιάζουν ταυτόχρονα. Basadone Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικό της Ιταλικής παράδοσης, που είναι γνωστός και ως «αυτός που φιλά γυναίκες». Λέγεται ότι ταξιδεύει πάνω στην απογευματινή δροσούλα και κλέβει φιλιά από τις γυναίκες. Bauchan ή Bogan Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικό που αρέσκεται να κάνει ζαβολιές και αταξίες. Ανάλογα τα κέφια του, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο ή πολύ βοηθητικό. Bazaloshtsh Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένη νεράιδα της Γερμανικής παράδοσης, που θυμίζει πολύ την Ιρλανδική Banshee. Το όνομά της, κυριολεκτικά σημαίνει «μοιρολόι του Θεού». Κάθεται κάτω από το παράθυρο ετοιμοθάνατου και μοιρολογεί. Bean-Nighe Ελληνική Αντιστοιχία: - Φαντάσματα των γυναικών που πέθαναν στον τοκετό, κατά την Σκωτική παράδοση, καταδικασμένα να μην μπορούν να προχωρήσουν, μέχρι την ημέρα που θα πέθαιναν κανονικά. Μοιάζουν με την Ιρλανδική Banshee, που θρηνούν αυτούς που πρόκειται να πεθάνουν. BeanTighe Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένη γριά Νεράιδα της Ιρλανδικής παράδοσης, με ρόδινα μάγουλα και πάντα χαμογελαστή. Επιλέγει σπίτια που οι κάτοικοί τους είναι καλοί άνθρωποι και κατοικεί σ' αυτά για να τους προστατεύσει και να τους βοηθήσει στις δουλείες τους. Λατρεύει τα παιδιά και τις φράουλες με κρέμα. Το να επιλέξει μια BeanTighe να κατοικήσει το σπίτι σου, είναι μεγάλη τιμή και ευλογία. Befana Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα της νεότερης Ιταλικής παράδοσης. Λέγεται ότι οι 3 μάγοι που επισκέφτηκαν τον μικρό Χριστό, ήταν αρχικά 4. Αλλά η 4η, χάθηκε στον δρόμο ή δεν μπόρεσε να πάει εγκαίρως, διότι ήταν πολύ απασχολημένη. Αυτή η 4η, είναι η Befana, που έκτοτε επισκέπτεται κάθε σπίτι, την βραδιά των Φώτων, αφήνοντας δώρα για τα παιδιά μέσα στις κάλτσες τους. B?find Ελληνική Αντιστοιχία: - Κατά την Γαλλική και Κέλτικη παράδοση, είναι η μια από τις τρεις νεράιδες που επισκέπτονται τα νεογέννητα για να τους προσφέρουν χαρίσματα και να προβλέψουν το μέλλον τους. Bendith Y Mamau Ελληνική Αντιστοιχία: - Κοντές, άσχημες και κουτσές νεράιδες τις Ουαλικής παράδοσης. Είναι κακότροπες και αντικοινωνικές, αλλά αγαπούν πολύ τα όμορφα μωρά και τους συμπεριφέρονται με πολύ στοργή και τρυφερότητα. Γι αυτό, μπαίνουν μέσα στα σπίτια και κλέβουν τα όμορφα μωρά, αφήνοντας στην θέση τους τα άσχημα δικά τους. Το όνομά τους σημαίνει «Η Ευλογία της Μητέρας». Bodach ή Bugbear ή Bug-A-Boo Ελληνική Αντιστοιχία: Μπαμπούλας (κατά μια έννοια) Τερατάκι που περνά μέσα από τις καμινάδες και απαγάγει τα άτακτα παιδιά. Boggart Ελληνική Αντιστοιχία: - Τα δαιμόνια αδέλφια των Brownies. Πολύ άτακτα, σκανδαλιάρικα και φασαριόζικα. Είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθεί κανείς, μιας και είναι λίγα τα πράματα που φοβούνται και τα απωθούν. Bogles Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακιασμένα ξωτικά που αρέσκονται να λένε ψέματα και να προκαλούν κακό... έως και φόνους! Bokwus Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύμα της βοριοδυτικής Αμερικάνικης παράδοσης, που λέγεται ότι το πρόσωπό του είναι βαμμένο σαν τοτέμ. Αντιπαθεί τους κυνηγούς και τους ψαράδες και -κατά τον μύθο- αρπάζει τις ψυχές τους και τις σκορπά στο δάσος. Brownie Ελληνική Αντιστοιχία: - Ένα από τα διασημότερα είδη ξωτικών, που συναντάμε στην Σκωτική, την Ιρλανδέζικη και την Βρετανική παράδοση. Πρόκειται για μικροσκοπικά ανθρωπάκια, συνήθως γένους αρσενικού, με καφέ ρούχα, που αρέσκονται να τελειώνουν την νύχτα τις δουλειές που άφησαν στην μέση οι άνθρωποι την ημέρα. Είναι καλόβουλα, υπεύθυνα, εργατικά και πολύ καλοί σύμβουλοι. Bugul Noz Ελληνική Αντιστοιχία: - Υπερβολικά άσχημο πλάσμα, της Βρετανικής παράδοσης. Λέγεται ότι είναι τόσο άσχημο, που εάν το δει κανείς απευθείας στο πρόσωπο, πεθαίνει από το σοκ. Όμως, ο Bugul Noz είναι τελείως ακίνδυνος, καλόκαρδος, πολύ κοινωνικός και πρόθυμος να βοηθήσει. Αναζητά απελπισμένα την συντροφιά και την φιλία, αλλά η απαίσια εμφάνισή του, δεν τον βοηθάει καθόλου. Bukura e dheut ή Bukura e detit Ελληνική Αντιστοιχία: - Αδελφές νεράιδες, πανέμορφες, καλόβουλες και πανίσχυρες, Αλβανικής παράδοσης. Το όνομά της Bukura e dheut κυριολεκτικά σημαίνει «η ομορφιά της γης» και της Bukura e detit «η ομορφιά της θάλασσας». Butterfly Faery Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφες μικροσκοσκοπικές νεράιδες (αρσενικού και θηλυκού γένους) της Σουηδικής και της Γερμανικής παράδοσης, που όμως μπορούμε να συναντήσουμε και στην Ιρλανδική και στην Αφρικανική παράδοση. Έχουν φτερά πεταλούδας που μοιάζουν με αυτά του είδους πεταλούδα-Μονάρχης, ζουν μέσα στα πυκνά δάση και είναι ιδιαίτερα ντροπαλές. Είναι δύσκολο να εμπιστευτούν άνθρωπο, εάν όμως τελικά το κάνουν, είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να προσφέρουν βοήθεια, σε διάφορα θέματα, αλλά κυρίως στο να φέρνουν καλή τύχη. Bwca Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Ουαλικής παράδοσης, παιχνιδιάρικα και πολύ σκανδαλιάρικα. Απεχθάνονται τους ψεύτες και τους ανθρώπους με... μεγάλη μύτη! Candelas Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικές νεράιδες της Ιταλικής παράδοσης, που μοιάζουν με τις πυγολαμπίδες. Κινούνται πάντα σε ομάδες και εμφανίζονται το σούρουπο, λίγο μετά την δύση του ηλίου. Cannered Noz Ελληνική Αντιστοιχία: - Νηρηίδες της Γαλλικής παράδοσης. Το όνομά τους σημαίνει «πλύστες τις νύχτας». Μοιάζουν με γηραιές χωριάτισσες και συνήθως ακούγονται το βράδυ να πλένουν ρούχα στα ρυάκια των δασών, γι αυτούς που θα πεθάνουν χωρίς να έχουν μετανοήσει. Chin Chin Kobakama Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα της Ιαπωνικής παράδοσης, που περνάνε από τα καθαρά και τακτικά σπίτια, κι ευλογούν τους κατοίκους. Αν και φαίνονται σαν ηλικιωμένες γυναίκες ή άνδρες, είναι ιδιαίτερα ευέλικτα και σπάνια καταλαβαίνει ένας άνθρωπος ότι πρόκειται για πνεύμα κι όχι ανθρώπινο ον. Churnmilk Peg Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδες (κατά μια έννοια) Δρυάδες της Βρετανικής παράδοσης, που προστατεύουν την ωρίμανση των φουντουκιών. Εάν κάποιος άνθρωπος κόψει και φάει φουντούκι προτού να είναι ώριμο, η Churnmilk Peg θα του προκαλέσει τρομερούς κοιλόπονους. Cloud Fairies Ελληνική Αντιστοιχία: Νεφέλες Αερικά που είναι πλασμένα από σύννεφα. Λατρεύουν την φυσική ομορφιά, τα χειροτεχνήματα από φυσικά υλικά, τα ξημερώματα και τα δειλινά. Ευλογούν με έμπνευση και ταλέντο, αυτούς που αγαπούν την φύση και τον ουρανό. Clurichaun Ελληνική Αντιστοιχία: - Σπιτικό ξωτικό, της Ιρλανδικής παράδοσης, ευδιάθετο και καλοπροαίρετο, που λατρεύει το κρασί και το προστατεύει από κλέφτες και από το να χαλάσει. Φέρνει καλή τύχη και χαρά στο σπίτι. Είναι αρκετά μικροκαμωμένο και συνήθως φοράει κόκκινο καπελάκι ή κάποιο κόκκινο άνθος. Πρέπει να του συμπεριφέρονται με ενδιαφέρον και σεβασμό, αλλιώς εκνευρίζεται και εγκαταλείπει το σπίτι, φροντίζοντας μάλιστα κανένα άλλο καλόβουλο ξωτικό ή πνεύμα να μην επισκεφτεί το σπίτι ξανά. Coblynau Ελληνική Αντιστοιχία: Καλικάντζαροι (κατά μια έννοια) Καλικαντζαράκια των ορυχείων, κατά την Ουαλική παράδοση. Corrigan Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα ή Στοιχεία της Βρετανίας, που τριγυρίζουν στο δάσος. Είναι κακόβουλα και επικίνδυνα. Λέγεται ότι υπήρξε παλαιότερα Δρυίδης που σφάχτηκε από Χριστιανό. Αγαπά πολύ τα παιδιά και μπορεί να προσφέρει προστασία, αλλά όχι στους Χριστιανούς, διότι τους απεχθάνεται. Couril Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένες νεράιδες που φυλάνε τους αρχαίους ιερούς χώρους της Βρετανίας. Cururipur Ελληνική Αντιστοιχία: - Τρομερό αερικό της Νοτιαμερικάνικης παράδοσης, που κυνηγά και βασανίζει τους κυνηγούς χελώνων. Cyhyraeth Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα της Ουαλίας, που θυμίζει πολύ την Banshee της Ιρλανδίας. Όταν ακούγεται το μοιρολόι της, προμηνύεται πολύνεκρο δυστύχημα ή σοβαρή επιδημία στην περιοχή. Deevs Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακόβουλες νεράιδες της Περσικής παράδοσης. Devas Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες της Περσικής παράδοσης, μικροκαμωμένες, που εμφανίζονται σαν μικρές σφαίρες φωτός. Ζουν μέσα σε δέντρα και φυτά ή κοντά σε λίμνες, προστατεύοντας τον γύρο χώρο. Dinnshenchas Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες της Ιρλανδικής μυθολογίας, ακόλουθες της Θεάς Aine, προστάτιδας των γυναικών και των αγελάδων. Είναι μικρόσωμες, σαν νάνοι, αλλά πολύ δυνατές. Μπορούν να μεταλλαχθούν σε ότι θέλουν και σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις γυναίκες που απειλούνται, με οποιονδήποτε τρόπο, από άνδρες. Disir Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικά που κατοικούν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και συνήθως εμφανίζονται με γυναικεία μορφή. Dones d'aigua Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφες, καλοκάγαθες νεράιδες της Ισπανικής (κυρίως) παράδοσης, που συνήθως εμφανίζονται μισές γυναίκες και μισές ψάρια ή πουλιά. Κατοικούν κοντά σε πηγές, ποτάμια, λίμνες, αλλά και μέσα σε δέντρα και σπηλιές, προστατεύοντας θησαυρούς. Το όνομά τους σημαίνει «Κόρες του Νερού». Dormette Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα της Γαλλικής παράδοσης που φροντίζει για τον ύπνο των παιδιών και τα όμορφα όνειρά τους. Dryads Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδες Κέλτικες Νεράιδες των δέντρων, σοφές και όμορφες. Λέγεται ότι μπορούν να συναντηθούν στις κουφάλες των τεράστιων δέντρων, κατά την Πανσέληνο. Duende Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακιασμένα πνεύματα της Ισπανικής, Μεξικάνικης και Νοτιοαμερικάνικης παράδοσης, που επειδή ζηλεύουν τους ανθρώπους, αρέσκονται να μετακινούν τα έπιπλα των σπιτιών τους, έξω από το σπίτι, προσπαθώντας έτσι να τους τρομάξουν ώστε να μετακομίσουν και να μείνει το σπίτι σ' αυτές. Εμφανίζονται ως μεσήλικες γυναίκες που φορούν πράσινα ρούχα. Duergar Ελληνική Αντιστοιχία: - Είδος νάνων της βόρειας Αγγλίας, που όμως είναι κακόβουλοι και ξεγελάνε τους ανθρώπους, παρασύροντάς τους σε θανατηφόρες παγίδες. Dwarves Ελληνική Αντιστοιχία: Νάνοι Νάνοι της Γοτθικής παράδοσης. Ζουν μέσα σε βουνά όπου έχουν τα μεταλλεία τους. Είναι πολλοί ικανοί μεταλλουργοί και χρυσοχόοι μα και πολύ φιλάργυροι. Dybbuk Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικό της Εβραϊκής παράδοσης, κακόβουλο και επιθετικό, που έχει την ικανότητα να καταλαμβάνει τους ανθρώπους.

E F G H

Each-Uisge Ελληνική Αντιστοιχία: - Επικίνδυνα στοιχειά των λιμνών και θαλασσών, που επιτίθονται στα θύματά τους, τα κομματιάζουν και κατόπιν τα τρωνε. Αφήνουν μονάχα το συκώτι. Earthmen Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα των ορυχείων, καλοπροαίρετα και πολύ ευδιάθετα. Ekimmu Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακόβουλα και εκδικητικά αερικά της παράδοσης των αρχαίων Ασσύριων, που εμφανίζονται θρηνώντας στην πόρτα των ετοιμοθάνατων. Elf Ελληνική Αντιστοιχία: Ξωτικό Μικροκαμωμένα νεραϊδοπλάσματα, που συναντάμε στην Σκανδιναβική και Κέλτικη παράδοση. Αρχικά, αναφέρονταν ως πνεύματα των νεκρών που έρχονταν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Αργότερα, έλαβαν νεραϊδένια φύση και διαχωρίστηκαν στα καλά και πανέμορφα Elfs και στα πανάσχημα και κακοπροαίρετα Elfs. Ellyllons Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικές νεραϊδούλες της Ουαλικής παράδοσης. Φορούν πάντα λευκά και λατρεύουν την καθαριότητα, γι αυτό και ανταμείβουν με καλή τύχη, αυτούς που κρατούν τα σπίτια τους καθαρά. Βασίλισσά τους είναι η Maab ErlKonig Ελληνική Αντιστοιχία: - Βασιλιάς των Ξωτικών, κατά την Γερμανική παράδοση, που λέγεται ότι εμφανίζεται στους ανθρώπους που σύντομα θα πεθάνουν. Esprit Ελληνική Αντιστοιχία: - Σπιτικό πνευματάκι της Γαλλικής παράδοσης, που αρέσκεται να κάνει αταξίες και να προκαλεί καυγάδες. Fand Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της Κέλτικης παράδοσης. Fata Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα της Ιταλικής παράδοσης, που αναφέρεται και ως «Λευκή Κυρά». Faun Ελληνική Αντιστοιχία: Σάτυροι (κατά μια έννοια) Αερικά της γονιμότητας, της γεωργίας και του οίνου, που συχνά ταυτίζονται με τους Έλληνες Σάτυρους και τον Θεό Πάνα, αν και έχουν αρκετές φυσιογνωμικές διαφορές: εν αντιθέσει με τους Σάτυρους, οι Faun έχουν ελαφίσια πόδια (αντί για τραγίσια) και είναι αρκετά εμφανίσιμοι, εν αντιθέσει με τους Σάτυρους που είναι μάλλον άσχημοι. Επίσης, είναι πολύ πιο ευγενικοί και ήσυχοι στους τρόπους τους, απ' ότι οι Σάτυροι. Ομοίως όμως με τους Σάτυρους, έχουν αυτιά και κέρατα τραγίσια, είναι πάντα εύθυμοι και αρέσκονται να παίζουν την φλογέρα και τον αυλό. Φέρνουν ευτυχία και ευημερία στον αγρότη τον οποίο αποφασίσουν να χτίσουν στα κτήματά του το σπίτι τους. Fear Dearc ή Κόκκινος Άνθρωπος ή Far Darrig ή Fir Darrig ή Fir Dhearga Ελληνική Αντιστοιχία: - Αυτό το παράξενο, κοντό και χνουδωτό πλασματάκι που φορά πάντα κόκκινα ρούχα, αρέσκεται να πειράζει και να ξαφνιάζει τους ανθρώπους. Διασκεδάζει με το να τρομάζει το 'θύμα' του, αλλά οι πλάκες του είναι ακίνδυνες και, στην πραγματικότητα, προδίδουν την συμπάθειά του στον άνθρωπο που επέλεξε να πειράξει, τον οποίο ταυτόχρονα ευνοεί με καλή τύχη. Feeorin Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπική νεράιδα της Αγγλικής παράδοσης, με πράσινο δέρμα και κόκκινο καπελάκι, που λατρεύει τον χορό και το τραγούδι. Ferrishyn Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή μικροσκοπικών ξωτικών, με εξαιρετικά ευαίσθητη ακοή. Γενικά, δεν ασχολούνται ούτε ανακατεύονται με τους ανθρώπους, εκτός εάν κάποιος κάνει το... λάθος και πει κάτι κακό γι αυτά. Finvarra ή Finavara ή Finn Bheara ή Finbeara ή Fionnbharr Ελληνική Αντιστοιχία: - Βασιλιάς Ιρλανδέζικης φυλής ξωτικών, που έχει την φήμη ότι βοηθά πολύ και προστατεύει τους ανθρώπους που τον τιμούν και τον σέβονται. Fir Darrig Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικό που αρέσκεται να κάνει φάρσες και πλάκες, συχνά όμως το χιούμορ του είναι λίγο... χοντροκομμένο. Flower Fairies Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα της Γης που προστατεύουν τα λουλούδια, τα φυτά, τα δέντρα και τα σπαρτά. Ευλογούν με καλή τύχη τους ανθρώπους που σέβονται την φύση, αλλά γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα γι' αυτούς που καταστρέφουν την φύση και έχουν την απληστία στην καρδιά τους. Λέγεται ότι μπορούμε να προσελκύσουμε την εύνοιά τους, αφήνοντας κρασί και γλυκά σε μέρη που φυτρώνουν άγρια λουλούδια. Foawr Ελληνική Αντιστοιχία: - Γίγαντες της Σκωτίας. Folletti ή Farfarelli Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα του Αέρα, θηλυκού γένους, που συνήθως εμφανίζονται σαν πεταλούδες. Αρέσκονται να παίζουν δημιουργώντας μικρούς αέρινους στρόβιλους. Είναι γενικά καλοπροαίρετα, αλλά εκνευρίζονται εύκολα και τότε μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Fyglia Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικό της Σαμανικής παράδοσης, που μπορεί να θεωρηθεί και κάτι σαν προσωπικός φύλακας. Fylgiar Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες της Ιρλανδικής παράδοσης, που προσκολλούνται σ' έναν άνθρωπο η καθεμιά και περνά μαζί του την ζωή της, εν αγνοία του ανθρώπου, χωρίς να ανακατεύεται στις υποθέσεις του. Εμφανίζονται στον άνθρωπο που έχουν προσκολληθεί, μονάχα λίγες ώρες πριν τον θάνατό του, δείχνοντάς του τον τρόπο που θα πεθάνει κι αν θα είναι γαλήνιος ή ταραγμένος. Gan Ceanach ή Gancanagh ή Ganconer ή GanCeann Ελληνική Αντιστοιχία: - Αέρινο πλάσμα των δασών της Ιρλανδικής παράδοσης, αρσενικού γένους. Αρέσκεται να παίζει φλογέρα σε απομονωμένες ρεματιές. Δεν έχει σκιά, περιβάλλεται από ελαφριά ομίχλη και τα πουλιά σταματούν το τραγούδι τους στην παρουσία του, για ν' ακούσουν την φλογέρα του. Το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει «γλυκομίλητος». Λέγεται ότι όσοι άνδρες έχασαν όλη τους την περιουσία αγοράζοντας ακριβά δώρα για τις γυναίκες, είχαν συναντήσει τον Gan Ceanach. Επίσης, λέγεται ότι αρέσκεται να μαγεύει με την φλογέρα του και τα γλυκά του λόγια τις νεαρές που κάνουν μόνες τους βόλτα στο δάσος, και μετά να εξαφανίζεται, ραγίζοντας τις καρδιές τους. Gans Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικά της παράδοσης των Απάτσι, που τους προσφέρουν μέρος από τα θηράματά τους, ώστε να προφυλάξουνε από το κακό και να φέρουν καλή τύχη. Gentry Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή ξωτικών της Ιρλανδικής παράδοσης, η ευγενέστερη όλων. Θεωρείται ότι ήρθαν από τους πλανήτες και συνήθως φορούν λευκά. Ghillie Dhu Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικό-Φύλακας των δέντρων της Σκωτικής παράδοσης, που κατοικεί σε κουφάλες σημύδας και τα ρούχα του είναι φτιαγμένα από φύλλα και βρύα. Gianes Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Γης, θηλυκού γένους, που έχουν μεγάλο ταλέντο στην υφαντουργεία και την μαντεία. Συνήθως αδιαφορούν για τους ανθρώπους, αλλά καμιά φορά προσφέρονται να βοηθήσουν, εάν κρίνουν ότι ο άνθρωπος είναι άξιος της προσοχής τους. Glaistig Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα του Νερού, μισή γυναίκα και μισή κατσίκα, που ντύνεται με ένα μακρύ πράσινο φόρεμα, για να κρύψει τα πόδια κατσίκας της. Γοητεύει τους άνδρες και τους προκαλεί να χορέψουν μαζί της, μέχρι να ζαλιστούν και να τους επιτεθεί σαν βαμπίρ, πίνοντάς τους το αίμα. Όμως, μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ευγενική, προστατευτική και βοηθητική στα παιδιά, τους γεωργούς και τους ηλικιωμένους, βοηθώντας τους στις δουλειές τους. Gnomes Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένα πλασματάκια, πανέξυπνα και πολύ ευέλικτα. Είναι οι φύλακες ιερών χώρων. Έχουν αδυναμία στους πολύτιμους λίθους και σε οτιδήποτε γυαλίζει. Goblins Ελληνική Αντιστοιχία: Καλικάτζαροι Ασχημούλικα μικροκαμωμένα πλασματάκια, γνωστά για τις κακιούλες τους. Αρέσκονται να παίρνουν την μορφή διάφορων ζώων. Golem Ελληνική Αντιστοιχία: - Στοιχειό της Εβραϊκής παράδοσης. Πρόκειται για ψυχές ανθρώπων που σκοτώθηκαν άδικα ή δολοφονήθηκαν και αναζητούν εκδίκηση. Grim Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα που θυμίζει την Ιρλανδική Banshee, η οποία θρηνεί την βραδιά πριν από τον θάνατο κάποιου αρρώστου. Εμφανίζεται συνήθως ως μεγαλόσωμο μαύρο σκυλί ή ως κουκουβάγια, που θρηνεί κάτω από το παράθυρο του ετοιμοθάνατου. Gumnut Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικά, κεφάτα ξωτικά των λουλουδιών, της Αυστραλέζικης παράδοσης. Ζουν μέσα σε λουλούδια, τα οποία και προστατεύουν, ντύνονται με τα πέταλά τους και κάνουν παρέα με τα έντομα που κυκλοφορούν γύρω από λουλούδια. Λατρεύουν την μουσική και τον χορό. Gwragedd Annwn Ελληνική Αντιστοιχία: Νηρηίδες (κατά μια έννοια) Πανέμορφες νεράιδες με χρυσά μαλλιά, της Ουαλικής παράδοσης, που ζουν σε λίμνες. Είναι φιλειρηνικές, αγαπούν τους ανθρώπους και μερικές φορές... τους παντρεύονται και κάνουν οικογένειες μαζί τους. Gwyllion Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακόβουλες νεράιδες των βουνών, της Ουαλικής παράδοσης. Αρέσκονται να ξεγελούν τους ταξιδιώτες κάνοντάς τους να χαθούν στα βουνά. Αγαπούν τα κατσίκια και μερικές φορές παίρνουν μορφή κατσικιών. Gwyn ap Knudd ή Gwin ap Nuth Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασιλιάς της Ουαλικής παράδοσης. GyreCarlin Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της Σκωτικής παράδοσης. Habetrot ή Habitrot ή Habtrot Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα-Προστάτιδα της υφαντουργίας. Ζει με τις αδελφές της κάτω από πελώριες πέτρες στους πρόποδες χλοερών λόφων. Αν και το άσχημο παρουσιαστικό της τρομάζει, η Habetrot είναι πολύ καλοπροαίρετη και πρόθυμη να διδάξει την τέχνη της υφαντουργίας σε όποιον το επιθυμεί. Habonde ή Abundia Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφη, μαυρομάλλα Νεραϊδοβασίλισσα της Βρετανικής και Γαλλικής παράδοσης. Habundia Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα των «Λευκών Κυράδων» Hag Ελληνική Αντιστοιχία: - Διάσημη Νεράιδα της Βρετανικής παράδοσης, που πιθανότατα πρόκειται για 'μετάλλαξη' αρχαιότερης θεότητας. Συνδέεται με τον Χειμώνα και την αλλαγή των εποχών από Χειμώνα σε Άνοιξη: όλο το Χειμώνα είναι μια γριά άσχημη γυναίκα, που όμως καθώς πλησιάζει η Άνοιξη, μεταλλάσσεται σε πανέμορφη νεαρή. Hamadryad Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδα Πνεύμα που κατοικεί μέσα σε δέντρα. Γεννιέται μαζί με το δέντρο και πεθαίνει επίσης μαζί του. Hobgoblin ή Robgoblin ή Hobgoblinet Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικρόσωμο ασχημούλι, αλλά καλοπροαίρετο και πρόθυμο να βοηθήσει ξωτικό των δασών, που όμως καμιά φορά δεν μπορεί ν' αντισταθεί στον πειρασμό να κάνει αταξίες και ζαβολιές. Holle ή Frau Holle ή Hollen ή Hoide ή Holda ή Hulda ή Huldra ή Huldu ή Hulla Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφη Νεράιδα της Γερμανικής παράδοσης, που κατοικεί στα βουνά. Μαγεύει τους άνδρες με την ομορφιά της, παρασύροντάς τους στη φωλιά της. Huacas Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικά της παράδοσης των Ίνκας, που είναι φύλακες των αγρών. Hyster-sprites Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικρόσωμα αερικά με πράσινα μάτια και δέρμα στο χρώμα της άμμου, της Αγγλικανικής παράδοσης.

I J K L

Jack-In-Irons Ελληνική Αντιστοιχία: - Γίγαντας που στοιχειώνει τα μοναχικά δρομάκια, από την παράδοση του Γιορκσάιρ. Jenny Greenteeth Ελληνική Αντιστοιχία: - Γριά-στοιχειό που παραφυλάει στην λίμνη του Γιορκάιρ και πνίγει παιδιά στα νερά της. Jinnee ή Jinn - γνωστά στην Ελλάδα ως 'Ντζιν' Πανίσχυρα Αερικά της Αραβικής παράδοσης, απόγονοι της Φωτιάς. Η παράδοση λέει ότι δημιουργήθηκαν από Φωτιά, χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος στην γη. Η πατρίδα τους είναι το όρος K?f και βασιλιάς τους είναι ο Suleyman - 'αυτός που έχτισε τις Πυραμίδες'. Εμφανίζονται στους ανθρώπους ως ερπετά, σκύλοι, γάτες, τέρατα ή ακόμα και απλοί άνθρωποι. Τα καλόβουλα Ντζιν έχουν πάντα ευχάριστη και ειρηνική εμφάνιση, ενώ τα κακόβουλα δυσάρεστη και επιθετική. Kachina Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα των προγόνων των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής. Πιστεύεται ότι πρόκειται για το πνεύμα των ενάρετων ανθρώπων. Kelpie Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύμα του νερού, της Σκωτικής παράδοσης, που συνήθως παίρνει την μορφή αλόγου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ως ένας πολύ τριχωτός άνδρας. Στοιχειώνει ποτάμια και ρυάκια, προσελκύοντας τους ανθρώπους να το καβαλήσουν και μετά τους ρίχνει στο νερό. Keshalyi Ελληνική Αντιστοιχία: - Καλοσυνάτες, φιλάνθρωπες και πανέμορφες Νεράιδες της παράδοσης των Τσιγγάνων της Τρανσυλβανίας, που κατοικούν στα δάση και τα βουνά. Killmoulis Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακάσχημο ξωτικό της φυλής των Brownie (βλ. Brownies), που ζει σε μύλους. Έχει τεράστια μύτη και καθόλου στόμα. Αρέσκεται να βοηθά τον μυλωνά στις δουλειές του, αλλά ταυτόχρονα αρέσκεται να κάνει αταξίες, με αποτέλεσμα τελικά να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει. Klaboutermannikin Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικρόσωμα αερικά που κατοικούν στην πλώρη των πλοίων και τα προστατεύουν. Klippie Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικό της Σκωτικής παράδοσης, που έχει καφέ πρόσωπο. Kobolds Ελληνική Αντιστοιχία: Καλικατζαράκια (κατά μια έννοια) Καλικατζαράκια της Γερμανικής παράδοσης, που στοιχειώνουν ορυχεία και δημιουργούν σωρό προβλημάτων στους εργάτες, καθυστερώντας την δουλειά τους. Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, συχνά τους παρουσίαζαν οι ζωγράφοι στους πίνακές τους, ως μικροκαμωμένα κακάσχημα πλασματάκια, με κωνικά καπέλα, μυτερά παπούτσια, τριχωτές ουρές και πατούσες αντί για παλάμες. Korred Ελληνική Αντιστοιχία: - Ιδιότροπα, μα καλοπροαίρετα αερικά της Βρετανικής παράδοσης, που προστατεύουν τα πέτρινα μνημεία. Kul Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα του Νερού, της παράδοσης των Εσκιμώων της Αρκτικής. Αρέσκονται να κάνουν φάρσες, αλλά γενικά βοηθούν τους ψαράδες. Οι Εσκιμώοι συνηθίζουν να προσφέρουν μερικά ψάρια από την πρώτη ψαριά της εποχής στα Kul, ώστε να τα εξευμενίσουν. Lady of Little Van Lake Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα της Ουαλικής και Αυστριακής παράδοσης. Λέγεται ότι εμφανίζεται καβαλά σ' ένα μαστιγωμένο άλογο, στους καθρεφτισμούς λιμνών και καταρρακτών. Όποιος την δει, τον καταριέται με τρομερή ατυχία. Laminak Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Βασκικής παράδοσης, που ζουν σε υπόγειες στοές, μέσα σε πανέμορφα μικροσκοπικά κάστρα. Εμφανίζονται συνήθως ως γυναίκες και ο μόνος τρόπος να εντοπιστούν ότι δεν είναι άνθρωποι, είναι από το ότι κάποιο μέλος τους είναι πουλιού ή ψαριού. Lauru Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένα, όμορφα αερικά, με μαύρα μάτια και μαύρα μαλλιά. Σπάνια εμφανίζονται κατά την διάρκεια της ημέρας. Leanansidhe ή Lhiannanshee Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα-Βαμπίρ της Ιρλανδικής και Σκωτικής παράδοσης, που συνήθως στοιχειώνει πηγάδια και πηγές. Προσκολλάται σ' έναν άνθρωπο και εμφανίζεται μονάχα σ' αυτόν ως μια πανέμορφη γυναίκα. Εάν υποκύψει στα θέλγητρά της, θα τον καταστρέψει ψυχή και σώμα. Παράλληλα, αναφέρεται από την Ιρλανδική παράδοση ως Προστάτιδα των ποιητών και των μουσικών... όταν όμως εμπνέει έναν ποιητή ή μουσικό, το αντάλλαγμα είναι η ζωή του, την οποία θα αφαιρέσει σιγά-σιγά, απορροφώντας την ζωτική του ενέργεια. Leprechauns Ελληνική Αντιστοιχία: - Το «σήμα κατατεθέν» της Ιρλανδίας. Νανάκια που φορούν πράσινα ρούχα και καπελάκι. Είναι καλοπροαίρετα αλλά και πολύ φιλάργυρα. Συναντιούνται σε περιοχές όπου φυτρώνει τριφύλλι. Αγαπούν κάθε τι που γυαλίζει, ειδικότερα όμως το χρήμα και τις πολύτιμες πέτρες. Linchetto, Buffardello, Caccavecchia, Mazapegolo Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά που προκαλούν τους εφιάλτες και τους παράξενους νυχτερινούς ήχους. Απεχθάνονται την αταξία. Lorelei Ελληνική Αντιστοιχία: Σειρήνες Σειρήνες της Γερμανικής παράδοσης. Lull Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα-νοσοκόμα των Νεράιδων Lunantishess Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή αερικών της Ιρλανδικής παράδοσης, φύλακες της αγριοκορομηλιάς. Δεν αφήνουν κανέναν να πειράξει αγριοκορομηλιά, την 11η του Νοεμβρίου και την 11η του Μαϊου. Ly Erg Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικό που μπερδεύεται ανάμεσα στους φαντάρους και δεν μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει, παρά μόνο από τα κατακόκκινα χέρια του.

M N O P

Mab ή Mabb Ελληνική Αντιστοιχία: - Η πασίγνωστη Βασίλισσα Mab, πρωτοεμφανίστηκε στο ευρύτερο κοινό μέσα από την Βρετανική ποίηση του 16ου αιώνα, του Ben Jonson. Η προέλευσή της είναι πιθανότατα από την Κέλτικη ή Ουαλική παράδοση. Mallebron Ελληνική Αντιστοιχία: - Κατά την Γαλλική παράδοση, είναι ο πιστός ακόλουθος του Νεραϊδοβασιλιά Όμπερον και προστάτης των Ιπποτών. Masseriol ή Magut ή Mazapegul Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Γης, πάντα αρσενικού γένους, παχουλά, με κόκκινα ρούχα και πάντα γελαστά. Αρέσκονται να βοηθούν τους Γεωργούς στις εργασίες τους, αρκεί να μην λερωθούν, διότι είναι ιδιαίτερα κοκέτες. Λέγεται επίσης ότι προσφέρουν χρυσό στους ανθρώπους -κυρίως στις γυναίκες- που δείχνουν να τους σέβονται. Mazikeen ή Shideem ή Shehireem Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικά της Εβραϊκής παράδοσης, που κατατάσσονται ανώτερα των ανθρώπων, αλλά κατώτερα των Αγγέλων. Κατά την παράδοση, προέρχονται από την ένωση Πνευμάτων με τον Αδάμ και την Εύα, αφ' ότου εξορίστηκαν από τον Κήπο της Εδέμ. Αναφέρονται ως εξαιρετικοί γνώστες της Μαγείας και της Μαντείας. Έχουν επίσης την ικανότητα να μεταλλάσσονται σε ότι μορφή θέλουν. Monachetto Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα των σπηλαίων, της Ιταλικής παράδοσης. Monaciello ή Mamucca ή Pundacciu Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά πάντα αρσενικού γένους, που φορούν κόκκινα ρούχα, είναι μόνιμα μεθυσμένα και πάντα σε καλή διάθεση. Το όνομά τους σημαίνει «μικροί μοναχοί», επειδή τα ρούχα τους έχουν κουκούλες που θυμίζουν τα ράσα των μοναχών. Κατοικούν σε κελάρια και που-και-που κλέβουν τα ρούχα των ανθρώπων για πλάκα. Είναι όμως ιδιαίτερα καλοπροαίρετα, με ευχάριστη προσωπικότητα και εντελώς ακίνδυνα. Mother Holle Ελληνική Αντιστοιχία: - Γριά-Νηρηίδα, σοφή και δίκαιη, που κατοικεί στον πάτο των πηγαδιών. Muma Padura Ελληνική Αντιστοιχία: - Δρυάδα της Ρουμάνικης και Σλάβικης παράδοσης. Καλοκάγαθη και πρόθυμη να βοηθήσει, ιδιαίτερα με τα παιδιά που έχουν χαθεί μέσα στο δάσος. Mumiai Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά που... έχουν ιδιαίτερα έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης. Επιτίθονται στους χωρικούς που έχουν κλέψει από γείτονές τους, και καταστρέφουν τα πράγματά τους, τους κήπους τους, δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν τα βράδια, αναγκάζοντάς τους τελικά να φύγουν από το χωριό. Nagas Ελληνική Αντιστοιχία: - Κατά την Ινδική παράδοση, πρόκειται για πανέμορφους ανθρώπους, που είναι φίδια από την μέση και κάτω. Δαγκώνουν τους ανθρώπους που έχουν κακία μέσα τους, αλλά και αυτούς των οποίων η μοίρα επιφυλάσσει πρόωρο θάνατο. Πολλές βασιλικές οικογένειες της Ινδίας, υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι των Nagas, αλλά κατά τους Βουδιστές, πρόκειται για αρχαιότερες Θεότητες - Φύλακες Πυλών. NannyButtonCap Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα-νταντά της Βρετανικής παράδοσης. Τριγυρνά τα βράδια στα σπίτια, για να σιγουρευτεί ότι όλα τα παιδιά είναι ασφαλή στα κρεβάτια τους και καλά σκεπασμένα. Nis ή Nisse Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Σκανδιναβικής παράδοσης, πολύ φιλικά και καλόβουλα, που συνήθως κατοικούν μέσα σε αγροτόσπιτα. Nix ή Nixie Ελληνική Αντιστοιχία: - Είδος Νηρηίδας, πανέμορφη, με πράσινα μαλλιά και πράσινο σκουφάκι. Nucklelavee ή Nuchlavis Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανάσχημα, τερατόμορφα θαλάσσια πλάσματα της Σκωτικής παράδοσης, θηλυκού γένους, μισές άνθρωποι και μισές άλογα, με πτερύγια στα πόδια, ένα μάτι, τεράστιο στόμα και... χωρίς δέρμα, αφήνοντας έτσι να φαίνονται οι φλέβες και οι μυς τους. Είναι επιθετικές, μοχθηρές και πολύ επικίνδυνες, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους. Μπορούν να λάβουν ότι μορφή θέλουν, αλλά γίνονται αντιληπτές από την απαίσια μυρωδιά που τις συνοδεύει, που μοιάζει με χαλασμένο αυγό και ψάρι. Ο μόνος τρόπος να διαφύγει κανείς απ' αυτές, είναι περνώντας καθαρό τρεχούμενο νερό... κάτι που οι Nucklelavee απεχθάνονται. Nunnehi Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της παράδοσης των Τσερόκι (φυλή Ινδιάνων) που ζουν υπόγεια. Είναι πολύ καλοπροαίρετα και συχνά βοηθούν και προστατεύουν, ιδιαίτερα τους Τσερόκι, τους οποίους έχουν πάρει υπό την προστασία τους. Oannes Ελληνική Αντιστοιχία: - Όντα που ζουν στην θάλασσα, με κεφάλι ψαριού, της Περσικής παράδοσης. Κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για 'εξέλιξη' αρχαίων θαλάσσιων θεοτήτων. Η παράδοση λέει ότι οι Oannes κάποτε ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους, διδάσκοντάς τους τέχνες, επιστήμες, φιλοσοφίες και θρησκείες, βοηθώντας έτσι να χτιστεί ο Σουμεριακός πολιτισμός. Τα βράδια, επέστρεφαν στην θάλασσα. Oberon ή Oseron Ελληνική Αντιστοιχία: - Διάσημος Νεραϊδοβασιλιάς, σύζυγος της Τιτάνια, της Βρετανικής παράδοσης. Έγινε ευρύτερα γνωστός, μέσω του έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός». Εμφανίζεται ως πανέμορφος νάνος, με πολύ ευγενικούς τρόπους... αν και του αρέσουν οι φάρσες. Λέγεται ότι, οι άνθρωποι δεν πρέπει να του μιλήσουν, αν τύχει και τον δουν, διότι έτσι θα παραμείνουν υπό την εξουσία του για πάντα. Ogres Ελληνική Αντιστοιχία: Γίγαντες Τους συναντάμε στις παραδόσεις όλων των λαών της γης, με διάφορα ονόματα. Έχουν ανθρώπινη μορφή, αλλά είναι τεράστιοι συγκριτικά με τους ανθρώπους. Συνήθως είναι άσχημοι και το παρουσιαστικό τους τρομάζει, αλλά οι προθέσεις τους είναι καλές και φιλικές... εκτός εάν εκνευριστούν (πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο). Κατά άλλες παραδόσεις, είναι πολύ επιθετικοί, ακόμα και ανθρωποφάγοι. Ohdows Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικρόσωμα, πανέμορφα αερικά της Ινδιάνικης παράδοσης. Ζουν υπογείως και έχουν την δύναμη να δαμάζουν την δύναμη των αερικών που προκαλούν τους σεισμούς. Ole Luk ?j ή Ole Luk ?ie Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπική νεραϊδούλα της Δανικής παράδοσης, που τ' όνομά της σημαίνει «κλείσε τα μάτια σου». Φορά μεταξένια ζακέτα που αλλάζει χρώματα με το φως και κρατά δύο ομπρέλες. Πάει στα κρεβατάκια των παιδιών τα βράδια και φυσά στα μάτια τους νεραϊδόσκονη, για να τα πάρει ο ύπνος. Μετά, ανοίγει μια από τις 2 ομπρέλες της: εάν το παιδάκι ήταν καλό όλη την ημέρα, ανοίγει την ομπρέλα που έχει όμορφες εικόνες πάνω της, κι έτσι το παιδάκι έχει όμορφα όνειρα στον ύπνο του. Εάν όμως το παιδάκι ήταν άτακτο όλη την ημέρα, τότε ανοίγει την άλλη ομπρέλα, που δεν έχει τίποτα πάνω της, κι έτσι το παιδάκι έχει έναν βαθύ ύπνο, χωρίς όνειρα. Onagh Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα της Ιρλανδικής παράδοσης. Είναι πανέμορφη, με χρυσά μαλλιά που φτάνουν μέχρι το έδαφος και φορά ασημένιο φόρεμα. Η παράδοση όμως λέει, ότι παρά την ομορφιά της, ο σύζυγός της ο Finvarra, συχνά την απατά με θνητές γυναίκες που σαγηνεύονται από την μουσική του. Oosood Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα της Σέρβικης παράδοσης. Εμφανίζεται μονάχα σε λεχώνες, την έβδομη μέρα μετά τον τοκετό, και προλέγει το μέλλον του νεογέννητου. Orchi Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικά-Γίγαντες με πολύ επιθετικό χαρακτήρα, που ζουν στα σύννεφα και κατεβαίνουν στην γη μονάχα για να φάνε. Orcuili Ελληνική Αντιστοιχία: - Νάνοι με πολύ επιθετικό χαρακτήρα, που έχουν ταλέντο στην μεταμόρφωση, αλλά μυρίζουν απαίσια. Ζουν μέσα σε σπηλιές. Orends Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες των βουνών. Ouphe Ελληνική Αντιστοιχία: - Νύμφες των βουνών, που συναντάται σε πολλές Ευρωπαϊκές παραδόσεις. Painajainen Ελληνική Αντιστοιχία: - Αερικά των Άλπεων, με μορφή μικρόσωμων αλόγων. Αρέσκονται να πειράζουν και να τρομάζουν τα παιδιά των ανθρώπων, από ζήλια που δεν μπορούν να έχουν δικά τους παιδιά. Αρέσκονται επίσης στο να προκαλούν εφιάλτες. Palos Ελληνική Αντιστοιχία: - Στοιχειακά πνεύματα του Βορρά, που κυριαρχούν στην δημιουργία, την έμπνευση και την σκέψη. Pechs ή Pehts Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της Σκωτικής παράδοσης. Θεωρούνται σπουδαίοι χτίστες που έχουν βοηθήσει να χτιστούν πολλά πανέμορφα κάστρα. Δεν αντέχουν όμως το φως της μέρας, γι αυτό δουλεύουν μονάχα την νύχτα, και με το ξημέρωμα κλείνονται στις κρυψώνες τους. Peg Powler Ελληνική Αντιστοιχία: - Γριά-Νύμφη, πανάσχημη, κακιασμένη και επικίνδυνη, που παραμονεύει και πνίγει τα θύματά της μέσα σε βάλτους. Peri Ελληνική Αντιστοιχία: - Καλόβουλες νεράιδες της Περσικής παράδοσης. Perit Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφες, βουνίσιες Νεράιδες, της Αλβανικής παράδοσης. Συνηθίζουν να ντύνονται στα λευκά και αν και καλοπροαίρετες, εκνευρίζονται πολύ με τους ανήθικους ανθρώπους και τους παραμορφώνουν σε καμπούρηδες. Phooka Ελληνική Αντιστοιχία: - Καλικατζαράκι της Ιρλανδικής παράδοσης. Μπορεί να εμφανιστεί σαν άλογο, σκύλος ή ταύρος, αλλά η πραγματική του μορφή είναι ενός άσχημου, κατάμαυρου πλάσματος με κόκκινα γυαλιστερά μάτια. Αρέσκεται να ξεγελά τους ανθρώπους ως ένα ήσυχο πλάσμα, που όμως μόλις ο άνθρωπος το πλησιάσει, αγριεύει. Αγαπημένο του 'παιχνίδι' είναι να μεταμορφώνεται σε ένα όμορφο, ήσυχο άλογο. Μόλις όμως το καβαλήσει κάποιος άνθρωπος, αρχίζει να τρέχει φρενιασμένο, μέχρι τελικά να πέσει ο καβαλάρης από πάνω του. Τότε, συνεχίζει το ξέφρενο καλπασμό του, κάνοντας χλιμιντρισμούς που θυμίζουν γέλια. Picts Ελληνική Αντιστοιχία: - Κατά την παράδοση, αυτά τα μικρόσωμα ξωτικά υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι των παράλιων της Ιρλανδίας. Όταν όμως η περιοχή γέμισε ανθρώπους, τότε αποσύρθηκαν στα δάση και ζούνε μέσα σε σπηλιές ή σε υπόγεια κάστρα που έχουν χτίσει. Pilliwiggin Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικές νεραϊδούλες της Βρετανικής παράδοσης, που ζούνε μέσα στα άνθη που φυτρώνουν κάτω από βελανιδιές. Pixies ή Pigsies ή Piskies Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένα πλασματάκια, της Ουαλικής και Βρετανικής παράδοσης, πάντα χαρούμενα και άτακτα, που είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αταξίες τους, αλλά και την μουσική τους. Φορούν πάντα πράσινα ρούχα και αρέσκονται να παίρνουν την μορφή σκαντζόχοιρου. Polevik Ελληνική Αντιστοιχία: Σάτυρος (κατά μια έννοια) Μισός άνθρωπος - μισός τράγος, εύθυμος και λάτρης της φλογέρας και του αυλού, που προστατεύει τους βοσκούς και τους αγρότες, κατά την Πολωνέζικη παράδοση. Portunes Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροσκοπικά νεραϊδάκια, ύφους όσο ένα δάχτυλο, που συναντάμε σε αρκετές Ευρωπαϊκές παραδόσεις. Περιγράφονται σαν ιδιαίτερα ηλικιωμένοι άνδρες, με μακριές λευκές γενειάδες και κουρελιασμένα ρούχα. Ζουν κοντά σε φάρμες και βοηθούν τους αγρότες με τις εργασίες τους. Όμως, που-και-που αρέσκονται να κάνουν σκανδαλιές. Puck ή Pisca ή Poake ή Pouk ή Pouke ή Pucke ή Puckle ή Pug ή P?ka ή Pukis ή Pukje ή Pwca Ελληνική Αντιστοιχία: - Σπιτικό ξωτικό της Βρετανικής παράδοσης, που συναντάμε και στην Ιρλανδική και στην Ουαλική παράδοση. Είναι πανέξυπνο και καλοπροαίρετο, αλλά είναι και ιδιαίτερα σκανδαλιάρικο. Έγινε ευρύτερα γνωστό, με το έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός» και το έργο του Κίπλινγκ «Puck of Pooks Hill».

Q R S T

Querciola Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα καλόβουλα, που προστατεύουν τους ερωτευμένους. Raja Jinn Peri Ελληνική Αντιστοιχία: - Ο βασιλιάς των Νεράιδων, κατά την Μαλαισιανή παράδοση. Rakshasas Ελληνική Αντιστοιχία: - Επικίνδυνοι δαιμονικοί καλικάτζαροι, που μπορούν να αλλάζουν μορφές κατά βούληση. Τρομάζουν ή ελκύουν το θύμα τους με την μορφή που επιλέγουν να πάρουν και μετά... το τρώνε. Κύριος στόχος τους είναι οι άγιοι άνθρωποι και οι όμορφες γυναίκες. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν λέπρα, σοβαρά κι ανίατα κατάγματα και να αναστήσουν νεκρούς ως ζόμπι. Redcap Ελληνική Αντιστοιχία: - Επικίνδυνος καλικάτζαρος που κατοικεί σε ιστορικά κάστρα και σκοτώνει τα θύματά του, με σκοπό να... βάψει την κάπα του με το αίμα τους. Rhys Dwfen («τα παιδιά του Deep Rhys») Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή ξωτικών που ζουν σε περιοχές μέσα στα δάση, που είναι αόρατες λόγω κάποιου φυτού που φυτρώνει εκεί. Είναι μικρόσωμα αλλά πανέμορφα και συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη ευγένεια και καλοσύνη σ' αυτούς που τα σέβονται. Μπορούν να πάρουν ανθρώπινη μορφή και να ανακατευτούν με τους ανθρώπους, χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Rod Ελληνική Αντιστοιχία: Οι Μοίρες (κατά μια έννοια) 3 θηλυκά πνεύματα της Σλάβικης παράδοσης, που εμφανίζονται στην κούνια των νεογέννητων και αποφασίζουν για την μοίρα του. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η παράδοση είναι παραλλαγή του ελληνικού μύθου των Μοιρών. Salamander Ελληνική Αντιστοιχία: Σαλαμάνδρες Πνεύματα που ζούν μέσα στην φωτιά. Salvani Ελληνική Αντιστοιχία: - Αιθέριες Νεράιδες των δέντρων και προστάτιδες των άγριων ζώων. Φορούν κόκκινα ρούχα και γούνες. Το κόκκινο χρώμα είναι το αγαπημένο τους και αυτό που τις ελκύει. Είναι καλοπροαίρετες, ακίνδυνες και αδιαφορούν για τους ανθρώπους. Selkies Ελληνική Αντιστοιχία: Νηρηίδες (κατά μια έννοια) Νηρηίδες της Ιρλανδικής παράδοσης. Συνήθως παίρνουν μορφή φώκιας, αλλά η πραγματική μορφή τους είναι όμορφης γυναίκας. Settiano Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα που επηρεάζουν το υποσυνείδητο και τα ζωτικά υγρά των ανθρώπων. Shellycoat Ελληνική Αντιστοιχία: - Στοιχειό των ποταμών της Σκωτικής παράδοσης. Το σώμα του είναι πάντα καλυμμένο με όστρακα, που κροταλίζουν όταν κινείται. Αρέσκεται να σκαρώνει φάρσες στους ταξιδιώτες, κάνοντάς τους να χάνουν τον δρόμο τους. Sidhe ή Aes ή Shee ή Sheehogue ή Si ή Sidh ή Sith Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες της Ιρλανδίας και της Σκωτίας, πανέμορφες, ευγενικές και πολύ καλές μουσικοί. Ελκύονται από άνδρες όμορφους και πλούσιους. Στην Βρετανία, τις λένε Cannered-Noz. Slaugh ή Sluagh Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή αερικών της Σκωτικής παράδοσης, τα πιο τρομερά απ' όλα. Πιστεύεται ότι πρόκειται για έκπτωτους Αγγέλους που περιφέρονται στην γη κατά την διάρκεια της νύχτας, ψάχνοντας ν' αρπάξουν χαμένες ψυχές. Πιστεύεται επίσης ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, θανάτους οικόσιτων ζώων και τρομερά δυστυχήματα. Snow Queen («Η Βασίλισσα του Χιονιού») Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφη Νεράιδα της Δανικής παράδοσης. Λέγεται ότι ταξιδεύει με τις χιονοθύελλες που έρχονται από την Αρκτική και σαγηνεύει τους άνδρες να την ακολουθήσουν -πράγμα που σημαίνει τον θάνατό τους. Κατά την Γερμανική παράδοση, το όνομά της είναι Virginal Spriggans Ελληνική Αντιστοιχία: - Κακάσχημα, μικρόσωμα καλικατζαράκια, που όμως έχουν την ικανότητα να φαίνονται τεράστια. Η δουλειά τους είναι να φυλάνε κρυμμένους θησαυρούς σε λόφους, αλλά έχουν δημιουργήσει την φήμη ότι είναι κλέφτες και καταστροφείς των σπαρτών. Λέγεται επίσης, ότι συνηθίζουν να απαγάγουν τα παιδιά από τις κούνιες τους και ν' αφήνουν στην θέση τους τα δικά τους. Sprites Ελληνική Αντιστοιχία: - Μικροκαμωμένες φτερωτές νεραϊδούλες, καλοπροαίρετες, αλλά νευριάζουν εύκολα και είναι ιδιότροπες. Η δουλειά τους είναι να αλλάζουν το χρώμα των φύλλων το Φθινόπωρο. Sylphs Ελληνική Αντιστοιχία: Συλφίδες Νεράιδες-πνεύματα του αέρα. Θαρραλέες και ταχύτατες. Είναι δύσκολο να τις δει κανείς διότι είναι φτιαγμένες από αέρα, αλλά τις περιτριγυρίζει μια λάμψη. Tennin Ελληνική Αντιστοιχία: - Πανέμορφη Νεράιδα της Ιαπωνικής παράδοσης, που κατοικεί στις υψηλότερες βουνοκορφές. Titania Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεραϊδοβασίλισσα που έγινε ευρύτερα γνωστή από το έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός». Προέρχεται από την Ιρκανδική και Σκωτική παράδοση. Σύζυγός της είναι ο Όμπερον. Tokolosh Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικό της Αφρικανικής παράδοσης, πάντα βλοσυρός και κακόκεφος. Μοιάζει με τριχωτό, μαύρο μπαμπουίνο και ζει δίπλα σε ρυάκια και πηγές, τρομοκρατώντας τους περαστικούς ταξιδιώτες πηδώντας ξαφνικά πάνω σε μικρά ζωάκια, αναγκάζοντάς τα να βγάλουν τρομαχτική φωνή που ξαφνιάζει. Tooth Fairy Ελληνική Αντιστοιχία:η Νεράιδα των δοντιών Η γνωστή μας Νεράιδα που αγοράζει τα παιδικά δοντάκια και φροντίζει τα νέα να είναι γερά, είναι διάσημη σε όλη την Ευρώπη. Παραδοσιακά, τα παιδιά αφήνουν τα δοντάκια τους κάτω από το μαξιλάρι και η Νεράιδα τα παίρνει το βράδυ, αφήνοντας στην θέση τους λεφτά ή κάποιο μικρό δωράκι. Σε πολλά χωριά της Ελλάδας, τα παιδιά δεν βάζουν τα δοντάκια τους κάτω από το μαξιλάρι, αλλά τα πετούν στα κεραμίδια του σπιτιού και η Νεράιδα τα παίρνει από εκεί το βράδυ, φροντίζοντας τα νέα δόντια να είναι γερά και να... «στεριώσουν». Troll Ελληνική Αντιστοιχία: - Καλικάτζαροι της Σκανδιναβικής παράδοσης, που υποτίθεται ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι. Ζουν σε σπηλιές και απεχθάνονται το φως και τους δυνατούς ήχους. Trows Ελληνική Αντιστοιχία: - Καλικάτζαροι της παράδοσης των Νησιών Shetland, που μοιάζουν πολύ με τα Σκανδιναβικά Trolls. Η διαφορά τους είναι, ότι τα Trows αρέσκονται να χορεύουν συχνά έναν πολύ χαρακτηριστικό χορό τους, που λέγεται 'Henking'. T?nd?r Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή Νεράιδων της Ουγγαρέζικης παράδοσης. Λατρεύουν την μουσική και συχνά χορεύουν στα ξέφωτα δασών, κάτω από το φως του φεγγαριού. Δεν είναι επικίνδυνες, αλλά δεν είναι και τελείως ακίνδυνες, μιας και που-και-που αρέσκονται να μαγεύουν τους θνητούς με τον χορό τους, ή προσφέροντάς τους γάλα, βότανα, ημιπολύτιμους λίθους κ.α., κάνοντάς τους να ξεχνούν ποιοί είναι και από που έρχονται. Turehu Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή πανέμορφων, ξανθών Νεράιδων. Tylwyth Teg (Η Όμορφη Οικογένεια) Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή Νεράιδων της Ουαλικής παράδοσης, που συχνά αναφέρεται και ως «η όμορφη οικογένεια» λόγω της μοναδικής ομορφιάς τους. Γενικά, αγαπούν τους ανθρώπους και ειδικά τους ξανθούς άνδρες, που δεν διστάζουν μερικές φορές ακόμα και να τους παντρευτούν! Αγαπούν την μουσική και τον χορό, αλλά είναι επικίνδυνο για έναν θνητό να χορέψει μαζί τους, διότι δημιουργούν πέρασμα στον Νεραϊδόκοσμο, απ' όπου ίσως να μην καταφέρουν να γυρίσουν. Συνηθίζουν επίσης να προσφέρουν πλούσια δώρα στους θνητούς που κερδίζουν την συμπάθειά τους, αλλά τα δώρα θα εξαφανιστούν εάν ειπωθούν σε τρίτους. Tylwyth Teg (Οι όμορφοι άνθρωποι) Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή Νεράιδων της Ουαλικής παράδοσης, που ζουν στα βουνά και λόφους, στα ξέφωτα δασών, στα παράλια νησιών, δίπλα σε λίμνες και ρυάκια, μέσα σε λουλούδια και κουφάλες δέντρων. Το ύψος τους ποικίλει, από αυτό κανονικού ύψους ανθρώπου έως ύψος νάνου. Είναι όμως πάντα πανέμορφα πλάσματα, που φορούν μακριά πράσινα ρούχα, με μεταξωτή διακόσμηση. Λατρεύουν να χορεύουν κάτω από το σεληνόφως και συνδέονται με τα χρονικά περάσματα. Λέγεται επίσης ότι δεν διστάζουν να παντρευτούν θνητούς, αλλά θα φύγουν εάν κάποια υπόσχεση που δόθηκε από το ταίρι τους, δεν τηρήθηκε. Τα θηλυκά ονομάζονται και y mamau, που σημαίνει «μητέρες» και πιθανότατα έχει παραμείνει από αρχαιότερες θεότητες.

U V W X

Undines Ελληνική Αντιστοιχία: Νηρηίδες Νεράιδες-πνεύματα του νερού, που συχνάζουν σε λίμνες και καταρράκτες του δάσους. Είναι γνωστές για την πανέμορφη φωνή τους και τραγούδια τους. Είναι καλοπροαίρετες, αλλά το τραγούδι τους μπορεί να ξελογιάσει και να ξεχάσει αυτός που ακούει από πού ήρθες και ποιος είναι. Unseelie Court Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή πλασμάτων-σχεδόν Νεράιδων, αλλά είναι κακόβουλα, άσχημα και επικίνδυνα. Αρέσκονται να επιτίθονται στους ανθρώπους, χτυπώντας και τρυπώντας τους, και αναγκάζοντάς τους να συμμετέχουν σε ποικιλία βάρβαρων παιχνιδιών. Urisk Ελληνική Αντιστοιχία: - Μοναχικό πλάσμα της Σκωτικής παράδοσης, που ζει κοντά σε απόμερες λιμνούλες και αναζητά συνεχώς την συντροφιά των ανθρώπων. Αλλά λόγω της φοβερής ασχήμιας του, οι άνθρωποι μόλις τον βλέπουν, φεύγουν τρομαγμένοι. Virikas Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή μικρόσωμων και πανάσχημων ξωτικών, που συνήθως φορούν κοκκινόχρωμα ρούχα και έχουν μυτερά, αιματοβαμμένα δόντια. Μαζεύονται έξω από τα σπίτια ετοιμοθάνατων και δημιουργούν σαματά με την πολυλογία τους. Wee Folk Ελληνική Αντιστοιχία: - Σκωτικό και Ιρλανδέζικο παρατσούκλι για τα ξωτικά. White Merle των αρχαίων Βάσκων Ελληνική Αντιστοιχία: - Λευκό νεραϊδοπούλι, που όταν τραγουδά, χαρίζει την όραση στους τυφλούς. Wichtlein Ελληνική Αντιστοιχία: - Ξωτικά της παράδοσης της Νότιας Γερμανίας, που μοιάζουν αρκετά με τα goblins. Ανακοινώνουν τον θάνατο κάποιου εξορύκτη, χτυπώντας 3 φορές. Όταν πρόκειται να συμβεί κάποια καταστροφή στο ορυχείο, ακούγονται τα Wichtleins να σκάβουν και να μιμούνται τους θορύβους των εξορυκτών. Wilkie Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδα που κατοικεί τα βουνά Wilkie, που είναι χώρος ταφής των Νησιών Orkney. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να της αφήνουν προσφορές γάλακτος. Will O' The Wisp Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύματα των βάλτων, της Βρετανικής παράδοσης, που αρέσκονται να μπερδεύουν τους ταξιδιώτες, κάνοντάς τους να χαθούν. Εμφανίζονται σαν φλόγινες μπάλες και αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ψυχές παιδιών που κάνουν αταξίες. Xanas Ελληνική Αντιστοιχία: - Νύμφες της Κέλτικης παράδοσης που ζουν κοντά σε ρυάκια, περνώντας την ώρα τους τραγουδώντας υπέροχα και χτενίζοντας τα μαλλιά τους.

Y - Γράμματα Ελληνικής Αλφαβήτου

Yakshas Ελληνική Αντιστοιχία: - Φυλή καλοσυνάτων πνευμάτων, που φυλάνε κρυμμένους θησαυρούς στην γη και στις ρίζες δέντρων. Βασιλιάς τους είναι ο Kubera που ζει στα Ιμαλάια και πιθανότατα προέρχονται από αρχαιότερες θεότητες της περιοχής. YannAnOd Ελληνική Αντιστοιχία: - Καλοπροαίρετα αερικά της Βρετανικής παράδοσης, που εμφανίζονται ως βοσκοί με μακριές λευκές γενειάδες. Yosei Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες της Ιαπωνικής παράδοσης, που συνήθως εμφανίζονται ως κύκνοι ή γερανοί. Yumboes Ελληνική Αντιστοιχία: - Νεράιδες της Αφρικανικής παράδοσης, με λευκό δέρμα και ασημένια μαλλιά. Αρέσκονται να χορεύουν και να γλεντούν με πλούσια γεύματα, κάτω από το φως του φεγγαριού. Γοργόνες & Σειρήνες Πανέμορφες Νηρηίδες των ανοιχτών θαλασσών, μισές γυναίκες και μισές ψάρια. Οι Σειρήνες αρέσκονται να τραγουδούν πανέμορφα, τόσο που να ξελογιάζονται οι ναυτικοί, με αποτέλεσμα τελικά να πνίγονται. Κατά την Ιρλανδική παράδοση, ονομάζονται Merrow Κυρά της Λίμνης Ελληνική Αντιστοιχία: - Κατά τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου, είναι η Νεραϊδοβασίλισσα που κατοικεί στα νερά της λίμνης γύρω από το Νησί του Άβαλον. Είναι αυτή που έδωσε στον Αρθούρο το θρυλικό σπαθί Εξκάλιμπερ και είναι επίσης η μια από τις τέσσερις Νεραϊδοβασίλισσες που μετέφεραν τον Αρθούρο στο Άβαλον, μετά τον θάνατό του. Ο Καστανός Άνθρωπος Ελληνική Αντιστοιχία: - Πνεύμα-προστάτης των άγριων δασών. Οι Μπλέ Άνθρωποι Ελληνική Αντιστοιχία: - Πλάσματα της Ισλανδικής παράδοσης, που ευθύνονται για τις καταιγίδες και τα ναυάγια. Οι Πράσινες Κυράδες Ελληνική Αντιστοιχία: Δρυάδες (κατά μια έννοια) Νεράιδες που κατοικούν μέσα σε δέντρα και τα φροντίζουν. Είναι ιδιαίτερα προστατευτικές με τα δέντρα που κατοικούν, γι αυτό και παραδοσιακά, οι άνθρωποι ζητούν την άδειά τους προτού κάψουν κάποιο κλαδί. Παλαιότερα, οι Άγγλοι αγρότες φύτευαν πριμούλες κοντά στις ρίζες των μεγάλων και γέρικων δέντρων, ώστε να καλοπιάσουν τις Κυράδες να τους ευλογήσουν με πλούτο και καλή υγεία.

__________________ Πηγές: Encyclopaedia Mythica Occultopedia Wikipedia [URL]http://www.geocities.com/Heartland/Meadows/1322/night.htm[/URL] [URL]http://www.moonsmuses.com/fae.html[/URL] [URL]http://www.efairies.com/fairy_lore.htm[/URL] [URL]http://www.artofwise.gr/html/categories_content/anadromes/aerika_evretirio.html[/URL]

Πηγή: http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=7810

και ακόμα περισσότερη συνέχεια

Τα Φεγγάρια των Αερικών

Σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ευρώπης (κυρίως της Ιρλανδίας και της Βρετανίας) και των Ινδιάνων της Αμερικής, κάθε Πανσέληνος του έτους συνδέεται με κάποιο είδος Αερικού. Θα συναντήσουμε πολλές εκδοχές για το ποιά Πανσέληνος συνδέεται με ποιό Αερικό... Η εκδοχή που παρουσιάζεται εδώ, είναι μάλλον η πλέον γνωστή -που συναντάμε δηλαδή συχνότερα: Πανσέληνος Ιανουαρίου Συνδέεται με τα Gnomes και τα Brownies Πανσέληνος Φεβρουαρίου Συνδέεται με τις σπιτικές Νεράιδες και τις Νεράιδες των σπιτικών λουλουδιών, φυτών & δέντρων. Πανσέληνος Μαρτίου Συνδέεται με όλα τα Αερικά που σχετίζονται με την Άνοιξη και τα Στοιχεία του Αέρα και του Νερού. Πανσέληνος Απριλίου Συνδέεται με όλες τις Νεράιδες των λουλουδιών. Πανσέληνος Μαΐου Συνδέεται με όλες τις Νεράιδες και Ξωτικά του δάσους. Πανσέληνος Ιουνίου Συνδέεται με τις Συλφίδες. Πανσέληνος Ιουλίου Συνδέεται με τα Hobgoblins και τις Νεράιδες των χωραφιών. Πανσέληνος Αυγούστου Συνδέεται με τις Δρυάδες. Πανσέληνος Σεπτεμβρίου Συνδέεται με τις νομαδικές φυλές Αερικών. Πανσέληνος Οκτωβρίου Συνδέεται με τις Νεράιδες των φυτών και του πάγου. Πανσέληνος Νοεμβρίου Συνδέεται με όλες τις Νεράιδες και Ξωτικά που ζουν σε υπόγειες στοές & σπηλιές. Πανσέληνος Δεκεμβρίου Συνδέεται με όλες τις Νεράιδες και Ξωτικά που συνδέονται με το χιόνι, τις καταιγίδες και τα δέντρα που ανθίζουν τον Χειμώνα. Η Ιδιαίτερη Περίπτωση του «Μπλε Φεγγαριού» Σχεδόν κάθε χρόνο, κάποιος μήνας τυχαίνει να «προλαβαίνει» 2 Πανσέληνους. Η δεύτερη Πανσέληνος του μήνα, ονομάζεται «Μπλε Φεγγάρι» και θεωρείται ξεχωριστό. Κατά της παραδόσεις, τις 3 νύχτες αυτής της Πανσέληνου (παραμονή, ανήμερα και επόμενη), μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους κόσμους, μα κυρίως με τον Κόσμο των Ψυχών... διότι «οι Πύλες είναι ανοιχτές». Έτσι, εκείνες οι 3 νύχτες συνδέονται άμεσα και με όλα τα Αερικά, αλλά κυρίως εκείνα που συμπεριφέρονται ως αγγελιοφόροι άλλων κόσμων... όπως -για παράδειγμα- η Banshee. Επίσης κάθε παράδοση του κόσμου έδωσε από ένα όνομα στην κάθε Πανσέληνο του έτους. Το όνομα αυτό, σχετίζεται με τις εργασίες που γίνονταν την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου ή με το καιρό της εποχής ή με κάποια σημαντική γιορτή της εποχής κλπ. Κατά την επικρατέστερη θεωρία, η συνήθεια να ονοματίζονται οι Πανσέληνοι του κάθε μήνα, ξεκίνησε από τους Ινδιάνους της Αμερικής. Προσπάθησα να βρω τα πιο αντιπροσωπευτικά ονόματα, απ'όσο το δυνατόν περισσότερες παραδόσεις, λαούς και θρησκείες του κόσμου. Ελπίζω η συλλογή να είναι ικανοποιητική: Πανσέληνος Ιανουαρίου Για τους Κέλτες «Ήσυχο Φεγγάρι» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «του Λύκου» (Wolf Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «Χειμερινό Φεγγάρι» (Winter Moon) Για τους Ινδιάνους «του Λύκου» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee και τους Νεο-Παγανιστές «Παγωμένο Φεγγάρι» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «του Μαγειρέματος» Για τους Κινέζους «Γιορτινό Φεγγάρι» Άλλες ονομασίες είναι «Παλιό Φεγγάρι» και «του Λιώσιμου των Πάγων» Πανσέληνος Φεβρουαρίου Για τους Κέλτες «Παγωμένο Φεγγάρι» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «των Καταιγίδων» (Storm Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «του Παγιδευτή» (Trapper's Moon) Για τους Ινδιάνους και τους Νεο-Παγανιστές «του Χιονιού» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «Ισχνό Φεγγάρι» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «του Μικρού Λιμού» Για τους Κινέζους «των Μπουμπουκιών» Άλλες ονομασίες είναι «της Πείνας» και «του Λιώσιμου των Πάγων των Ποταμών» Πανσέληνος Μαρτίου Για τους Κέλτες «των Ανέμων» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «το Παρθένο Φεγγάρι» (Chaste Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «του Ψαριού» (Fish Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «του Θανάτου» Για τους Ινδιάνους «του Σκουληκιού» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «των Ανέμων» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «του Μεγάλου Λιμού» Για τους Κινέζους «Νυσταγμένο Φεγγάρι» Άλλες ονομασίες είναι «του Κορακιού» , «του Πάγου», «της Ζάχαρης», «της Καταιγίδας», «της Νηστείας» και «των Χυμών» Πανσέληνος Απριλίου Για τους Κέλτες «της Ανάπτυξης» ή «της Καλλιέργειας» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «των Σπόρων» (Seed Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «του Φυτευτή» (Planter's Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «του Ξυπνήματος» Για τους Ινδιάνους «το Ροζ Φεγγάρι» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «των Λουλουδιών» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «της Αγριόγατας» Για τους Κινέζους «του Αγγελιοφόρου» Άλλες ονομασίες είναι «της Βλάστησης του Χορταριού», «του Αυγού», «των Μεγάλων Φύλων» και «του Ψαριού» Πανσέληνος Μαΐου Για τους Κέλτες «του Λαμπερού Φεγγαριού» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «του Λαγού» (Hare Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «του Γάλακτος» (Milk Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «του Χορταριού» Για τους Ινδιάνους «των Λουλουδιών» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «της Φύτευσης» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «του Πάνθηρα» Για τους Κινέζους «του Δράκου» Άλλη ονομασία είναι «της Σποράς Καλαμποκιού» Πανσέληνος Ιουνίου Για τους Κέλτες «των Αλόγων» Για την Μεσαιωνική Αγγλία (Dyan Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «του Ρόδου» (Rose Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «της Σποράς» Για τους Ινδιάνους «της Φράουλας» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «του Πράσινου Καλαμποκιού» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «των Ανέμων» Για τους Κινέζους «του Λωτού» Αλλες ονομασίες είναι «της Ζέστης», «των Λουλουδιών», «του Μελιού» και «του Υδρόμελου» Πανσέληνος Ιουλίου Για τους Κέλτες «της Αξίωσης» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «του Υδρόμελου» (Mead Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «Καλοκαιρινό Φεγγάρι» (Summer Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «του Ρόδου» Για τους Ινδιάνους «του Αρσενικού Ελαφιού» και «του Αρσενικού Λαγού» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «του Θερισμού του Καλαμποκιού» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «του Γερανού» Για τους Κινέζους «του Πεινασμένου Φαντάσματος» Άλλες ονομασίες είναι «του Κεραυνού» και «του Άχυρου» Πανσέληνος Αυγούστου Για τους Κέλτες «της Διαμάχης» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «του Καλαμποκιού» (Corn Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «Φεγγάρι της Μέρας του Σκύλου» (Dog Day's Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «της Αστραπής» Για τους Ινδιάνους «του Οξύρρυγχου» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «των Φρούτων» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «της Γυναίκας» Για τους Κινέζους «του Θερισμού» Άλλες ονομασίες είναι «Κόκκινο Φεγγάρι», «των Σιτηρών», «του Καλαμποκιού», «του Πράσινου Καλαμποκιού» και «Πράσινο Φεγγάρι» Πανσέληνος Σεπτεμβρίου Για τους Κέλτες «το Φεγγάρι που Τραγουδά» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «του Κριθαριού» Για τους Ινδιάνους, τους άποικους της Αμερικής και τους Νεο-Παγανιστές «του Θερισμού» (Harvest Moon) Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «των Καρπών» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «των Μούρων» Για τους Κινέζους «του Χρυσάνθεμου» Άλλες ονομασίες είναι «των Φρούτων», «του Καλαμποκιού», «της Μαύρης Πεταλούδας» και «του Κριθαριού» Πανσέληνος Οκτωβρίου Για τους Κέλτες και την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «του Θερισμού» Για την Μεσαιωνική Αγγλία και τους Νεο-Παγανιστές «του Αίματος» (Blood Moon) Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «των Βατόμουρων» Για τους Ινδιάνους και τους άποικους της Αμερικής «του Κυνηγού» (Hunter's Moon) Για τους Κινέζους «το Ευγενικό Φεγγάρι» Άλλες ονομασίες είναι «του Ταξιδιού», «του Αίματος», «του Μεγάλου Ανέμου» και «του Θανάτου του Χορταριού» Πανσέληνος Νοεμβρίου Για τους Κέλτες «Σκοτεινό Φεγγάρι» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «του Χιονιού» Για τους Ινδιάνους και τους άποικους της Αμερικής «του Κάστορα» (Beaver Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «του Δέντρου» Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «του Εμπορίου» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «των Σασσάφρας» Για τους Κινέζους «το Λευκό Φεγγάρι» Άλλες ονομασίες είναι «του Πάγου», «της Χήνας» και «του Χιονιού» Πανσέληνος Δεκεμβρίου Για τους Κέλτες και τους Ινδιάνους «Κρύο Φεγγάρι» Για την Μεσαιωνική Αγγλία «της Βελανιδιάς» (Oak Moon) Για τους άποικους της Αμερικής «Χριστουγεννιάτικο Φεγγάρι» (Christmas Moon) Για τους Νεο-Παγανιστές «των Μεγάλων Νυκτών» (Long Nights Moon) Για την Ινδιάνικη φυλή των Cherokee «του Χιονιού» Για την Ινδιάνικη φυλή των Choctaw «των Ροδάκινων» Για τους Κινέζους «το Πικρό Φεγγάρι» _______________________ Πηγές: Encyclopaedia Mythica Οccultopedia Wikipedia The Old Farmer's Almanac, Yankee Publishing, Dublin, N.H., 1998. p252. (R 051 Ol1) Moon Lore http://paganwiccan.about.com/od/moonlore/ The Names of the Moons Moon Names http://www.norwichfreeacademy.com/pl...ium/moons.html »» Full Moons Names Full Moon Names http://www.geocities.com/Heartland/M...1322/night.htm Fae or Faery Magic Herbs, Trees & Folklore, Fairy magic, enchantments, spells, Fae of the world, fairy tales, faery spells.. Fairy legends and Fairy lore - offering names and description of different fairies ... eFairies.com

Πηγή: http://www.myhoroscope.gr/forum/turlu-book-face-91/πανσέληνος-και-παραδοσιακές-ονομασίες-5777-post51008/#post51008

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΡΥΦΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

$
0
0
.
.
.
.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Τι είναι τα Στοιχειακά και οι νεράιδες και γιατί ονομάζονται έτσι; Στα παραμύθια του λαού μας, υπάρχουν πλήθος αναφορών για Νάνους που ζουν στα έγκατα της γης, για Νεράιδες που ζουν κοντά στις πηγές ή χορεύουν στα ξέφωτα τις νύχτες με πανσέληνο. Βασική προϋπόθεση για να καταλάβουμε τα Στοιχειακά είναι η κατανόηση του πολυδιάστατου του σύμπαντος. Σε όλους μας είναι γνωστές οι 3 διαστάσεις της ύλης, μέσα στην οποία ζούμε και κινούμαστε, αλλά δεν είναι οι μοναδικές. Υπάρχουν αρκετές ακόμη -και αν και ο όρος είναι αδόκιμος- είναι "παράλληλες" με τις δικές μας. Μια από αυτές είναι και η γνωστή στους Μυστικιστές ως Αστρικό Πεδίο. Αντίθετα από τα πιστεύω και τις θεωρίες πολλών Σχολών Εσωτερικής Γνώσης, το Πεδίο αυτό δεν βρίσκεται και τόσο μακριά ούτε είναι απροσπέλαστο ή απαγορευμένο για τον άνθρωπο. Το Αστρικό μας περιβάλλει ακριβώς όπως ο αέρας και ίσως θα μπορούσα να πω, πιο έντονα μια και διαχέεται εντός μας και ένα κομμάτι του εαυτού μας είναι μονίμως συντονισμένο μαζί του. Αυτός είναι ο τόπος γέννησης και κατοικίας των Στοιχειακών. Η δονητική συχνότητα αυτών των πλασμάτων, συντονισμένη στο χώρο ύπαρξη τους, είναι κατά πολύ υψηλότερη από τη δική μας με αποτέλεσμα να είμαστε σχεδόν άϋλοι ο ένας για τον άλλο. Βέβαια, λέω σχεδόν, γιατί υπάρχει η δυνατότητα επαφής των δύο ειδών κάτω από ορισμένες συνθήκες και για ορισμένο χρονικό διάστημα φυσικά. Οι βασικές κατηγορίες κατάταξης των Στοιχειακών είναι 4 και ανταποκρίνονται στα 4 αλχημικά στοιχεία της ύλης (γι' αυτό και Στοιχειακά), Γη, Φωτιά, Αέρα και Νερό. Αντίστοιχα έχουμε: Νάνους ή Γνόμους, Σαλαμάνδρες, Συλφίδες και Ωκεανίδες ή Νηρηίδες. Αυτές βέβαια είναι γενικές κατατάξεις των πλασμάτων αυτών και είναι ευκόλως κατανοητό ότι στην κάθε μια υπάρχουν εκατοντάδες υποδιαιρέσεις. Για παράδειγμα τα Στοιχειακά της Φωτιάς, οι Σαλαμάνδρες, ξεκινάνε από τις μικρότερες που κατοικούν στην φλόγα ενός τζακιού και φτάνουν στους φοβερούς δράκους των κεραυνών. Γι' αυτό και στα παραμύθια είναι οι δράκοι αυτοί που ξερνάνε φωτιά από τα ρουθούνια τους. ........ Ποιά είναι όμως η μορφή των Στοιχειακών; Θα χρειάζονταν τόμοι επί τόμων για να μιλήσουμε για τις μορφές τους, αν και μια καλή ιδέα μπορούν να μας δώσουν τα παραμύθια. Το μεγαλύτερο πάντως ενδιαφέρον το αποσπούν οι Συλφίδες, οι οποίες είναι και οι πλέον γνωστές, οι οποίες στην μικρότερη εκδοχή τους έχουν τη μορφή των γνωστών σε όλους μας νεραϊδών με τα διάφανα φτερά και τα όμορφα γυναικεία πρόσωπα. Τα ομορφότερα όμως όλων θεωρούνται αυτά του Νερού και είναι χιλιάδες οι θρύλοι για τους ιππότες που ξελογιάστηκαν από το "Στοιχειό" μιας λίμνης, ή ανέλαβαν κάποιο ιερό καθήκον από αυτό. Παράδειγμα ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου και της Κυράς της Λίμνης. Τα Στοιχειακά κάθε είδους εκφράζουν και ένα επίπεδο συνείδησης, έτσι αυτά του Νερού έχουν να κάνουν με το ψυχοσυναισθηματικό κόσμο και είναι λογικό οι ασταθείς άνθρωποι να τρελαίνονται από την επαφή μαζί τους. Βέβαια για να μην τους φορτώσουμε όλες τις ευθύνες, πρέπει να πούμε ότι τα Στοιχειακά σε σχέση με μας είναι σαν τα μικρά παιδιά. Δεν μπορούν να καταλάβουν τους περιορισμούς που έχουμε σε σχέση μ' αυτά. Έτσι οι Σαλαμάνδρες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η φλόγα που προκαλεί η δόνηση τους καταστρέφει τα σώματα μας και ο μύθος ότι ένας άνθρωπος είναι ασφαλής δίπλα σε μια Νηρηίδα είναι απλά..... μύθος. Κατά την αρχαιότητα, όταν ο άνθρωπος κατανοούσε ότι δεν είναι κύριος της Φύσης, αλλά κομμάτι της και την προσέγγιζε με τον σεβασμό και την Ιερότητα που της αρμόζουν, πριν ακόμη κλειστεί στα νοητικά και ψυχικά χαρακώματα που ίδιος δημιούργησε γύρω του, τα Στοιχειακά ήταν εκεί και τον οδηγούσαν στα πρώτα του βήματα πάνω στον πλανήτη. Με την βοήθεια των Συλφίδων έμαθε για τα βότανα και τα δηλητήρια, από τους Νάνους για τα μέταλλα, από τις Ωκεανίδες για τις ιαματικές πηγές και από τις Σαλαμάνδρες για τη χρήση της φωτιάς. Φυσικά δεν είναι πιστεύω απορίας άξιο που μετά την εξάπλωση του χριστιανισμού καμία ιαματική πηγή δεν ανακαλύφθηκε. Τα Στοιχειακά χρειάζονται και επιθυμούν την επαφή μαζί μας μια και σαν κάτοικοι του ίδιου πλανήτη έχουν κοινή πορεία εξέλιξης. Εδώ όμως εύλογα δημιουργείται η απορία αν είναι εφικτό για τους κατοίκους του Αστρικού Πεδίου να κατοικήσουν στο δικό μας κόσμο και μάλιστα την σημερινή εποχή της απόλυτης πνευματικής μόλυνσης και αποξένωσης. Η απάντηση είναι διπλή, και ναι και όχι. Όπως ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα -για ορισμένο χρονικό διάστημα- να βρεθεί στο Αστρικό έτσι και οι κάτοικοι του Αστρικού έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο γήινο πεδίο. Σήμερα όμως μια πιθανή επαφή μας μαζί τους, αν πρώτα δεν καθαρίσουμε σκέψεις και συναισθήματα, θα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τους και μόνο. Αυτός είναι ίσως και ο μοναδικός λόγος που τα Στοιχειακά έχουν χαθεί από κοντά μας και σιγά-σιγά ξεχνιούνται και από τα παραμύθια μας. ........... Τι σχέση έχουν τα στοιχεία με τα Στοιχειακά.. Έχουν την ίδια σχέση που έχει η γη με τον άνθρωπο. Όπως φυσικός άνθρωπος είναι η πεμπτουσία της Γης, ακολούθως για τον Αέρα ή το Πυρ, ένα Στοιχειακό (που ονομάζεται Συλφίδα, Σαλαμάνδρα, νύμφη κ.α.) είναι η πεμπτουσία του ιδιαίτερού του στοιχείου. Κάθε διαφοροποίηση της ουσίας και της ύλης, αναπτύσσει ένα είδος νοήμονος Δύναμης, και είναι αυτές, τις οποίες οι Ροδόσταυροι τις ονομάζουν Στοιχειακά ή Φυσικά πνεύματα. Ο καθένας μας μπορεί να πιστεύει στα Στοιχειακά τα οποία μπορούμε να τα δημιουργήσουμε για τους εαυτούς μας. Αλλά αυτή η τελευταία τάξη των στοιχειακών δημιουργιών δεν έχει ύπαρξη έξω από την φαντασία μας. Θα μπορεί να είναι μία διάνοια, μία Δύναμη, καλή ή κακή, αλλά η μορφή και τα γνωρίσματά τους, θα είναι δικά μας δημιουργήματα, ενώ ταυτόχρονα αυτά θα έχουν μια ευφυΐα που προέρχεται επίσης από εμάς. ............... Ο πρώτος σταθμός για το Βασίλειο των Ουρανών είναι το βασίλειο των νεράιδων και των ξωτικών, εκεί όπου το Ον ενώνεται μέσα σε άφατη χαρά και ευλογία με τις εξωτερικές υλικές μορφές της Γης μας, συνυφαίνοντας στην ίνα της ζωής την ουσία του Παραδείσου. Δόθηκε στις νεράιδες να φροντίζουν το πνεύμα της παιδικότητας σε όλο το σύμπαν. Ας δει κανείς τα παιδιά όταν παίζουν: η χαρά και οι τρέλες τους είναι δώρο των νεράιδων. Τα παιδιά είναι εύκολο να δεχτούν τα δώρα των ξωτικών γιατί δεν έχουν μάθει να ορθώνουν τα φράγματα που αποστραγγίζουν τη χαρά της ζωής και διώχνουν μακριά τις νεράιδες και τα ξωτικά. Δεν ήταν ποτέ πρόθεση της Δημιουργίας να παλεύουμε μόνη μας για τη σωτηρία και τη φώτισή μας. Αντίθετα, το Σύμπαν σχεδιάστηκε έτσι ώστε οι νεράιδες να μας συμπληρώνουν, θυμίζοντάς μας τη χαρά, το χιούμορ και την όρεξη για τη ζωή.

Πηγή: http://www.aoratos-naos.com/t264-topic#bottom.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΥΤΕΣ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ...

$
0
0

. . . ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

.
.
.
.

Εικόνες

Fantasy Sexy Photoshop Art

Ακατάλληλες για ανήλικους

.

ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΓΙΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

ΠΗΓΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΛΟΓΟΣ ΕΓΙΝΑ ΠIA

ΠΗΓΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΟΥΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΣΜΙΞΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΝΙΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΚΟΝΙΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΤΛΑΝΤΙΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΑ ΟΝΤΑ ΤΗΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΑΛΧΑΛΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΕΔΕΜ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΟΥΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΕΝΝΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΟΥΣ ΗΜΙΑΓΓΕΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 51 ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΕΙ!

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΑΒΥΣΣΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΟΝΤΑ ΤΗΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΟΥΡΑΝΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΜΟΧΘΗΡΑ ΤΕΛΩΝΙΑ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΦΩΤΟ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥΣ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΡΟΔΟΕΡΥΘΡΟΠΤΕΡΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΑΝΟΜΟΡΦΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΑΝΟΦΤΕΡΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΡΑΚΟΝΙΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΧΑΡΕΙΣ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΕΙΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΨΙΛΟΝΙΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ΛΙΒΕΛΟΥΛΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΝΥΜΦΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΞΩΤΙΚΑ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΚΙΤΡΙΝΟΧΡΥΣΟΦΤΕΡΟΥΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΑΝΟΦΤΕΡΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΡΠΕΤΟΕΙΔΕΙΣ ΘΗΡΕΥΤΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΥΤΕΣ ΦΩΤΟ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΦΤΕΡΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΑΤΡΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΑΛΟΓΑ

ΠΗΓΑ KAI ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΘΡΥΛΙΚΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΟ ΩΚΕΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΝΗΡΗΙΔΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΨΥΧΕΣ

ΠΗΓΑ KAI ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΙΣ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ HΜΙΑΝΘΩΠΟΪΠΠΟΥΣ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΜΕΡΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΖΩΗΡΑ ΑΕΡΙΚΑ

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΡΥΦΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

.

Συνεχίζεται . . .

.

Viewing all 213 articles
Browse latest View live